Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„€ Maldiverna kraftsamlar för att minska plastavfall - 85 procent ska bort

đŸ„€ Maldiverna kraftsamlar för att minska plastavfall - 85 procent ska bort

Med enkla metoder ska Maldiverna kunna vÀnda en vÀntad ökning av plastavfall i havet till en drastisk minskning.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Maldiverna Àr ett semesterparadis i Indiska oceanen, men plastavfall som hamnar i havet hotar den paradisstÀmpeln. DÄ en studie visade att plasten i havet skulle öka med 45 procent fram till 2030 beslöt den maldiviska regeringen att nÄgot behövde göras.

De vÀnde sig till miljöorganisationen Common Seas som lÀt ett internationellt forskarlag undersöka hur Maldiverna skulle kunna undvika denna ökning av avfall.

Forskarna visade att det med relativt enkla metoder skulle gÄ att sÀnka mÀngden plastavfall med 85 procent till 2030. Det Maldiverna behöver göra för att nÄ dit Àr att förbjuda engÄngsplast, bygga ut plastÄtervinningen och ge invÄnarna bÀttre tillgÄng till fÀrskvatten sÄ de inte behöver köpa vatten pÄ plastflaskor lÀngre.

Forskarna anvÀnde en metod de kallar Plastic Drawdown för att visa för den maldiviska regeringen vilka ÄtgÀrder som behövdes och varför de var viktiga.

Metoden bestÄr av tre steg. I det första steget mÀter och modellerar forskarna landets plastavfall. I det andra steget matchar forskarna problemen de identifierat med ÄtgÀrder som kan lösa varje enskilt problem. Det tredje och avslutande steget bestÄr av att hjÀlpa beslutsfattarna att skapa och implementera en strategi för att nÄ sina mÄl.

Common Seas arbetar ocksÄ med andra projekt. Till exempel hjÀlper organisationen i Indonesien att minska mÀngden plast som hamnar i Brantas-floden med 70 procent till 2025.

LÀs hela studien hÀr.

🐳 800 meter lĂ„ng tratt ska rensa havet frĂ„n plast
Med ett stort nÀt format som en tratt ska Ocean Cleanup plocka upp plast ur haven och Ätervinna den sÄ att den kan anvÀndas i nya produkter.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.