Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🥤 Maldiverna kraftsamlar för att minska plastavfall - 85 procent ska bort

🥤 Maldiverna kraftsamlar för att minska plastavfall - 85 procent ska bort

Med enkla metoder ska Maldiverna kunna vända en väntad ökning av plastavfall i havet till en drastisk minskning.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Maldiverna är ett semesterparadis i Indiska oceanen, men plastavfall som hamnar i havet hotar den paradisstämpeln. Då en studie visade att plasten i havet skulle öka med 45 procent fram till 2030 beslöt den maldiviska regeringen att något behövde göras.

De vände sig till miljöorganisationen Common Seas som lät ett internationellt forskarlag undersöka hur Maldiverna skulle kunna undvika denna ökning av avfall.

Forskarna visade att det med relativt enkla metoder skulle gå att sänka mängden plastavfall med 85 procent till 2030. Det Maldiverna behöver göra för att nå dit är att förbjuda engångsplast, bygga ut plaståtervinningen och ge invånarna bättre tillgång till färskvatten så de inte behöver köpa vatten på plastflaskor längre.

Forskarna använde en metod de kallar Plastic Drawdown för att visa för den maldiviska regeringen vilka åtgärder som behövdes och varför de var viktiga.

Metoden består av tre steg. I det första steget mäter och modellerar forskarna landets plastavfall. I det andra steget matchar forskarna problemen de identifierat med åtgärder som kan lösa varje enskilt problem. Det tredje och avslutande steget består av att hjälpa beslutsfattarna att skapa och implementera en strategi för att nå sina mål.

Common Seas arbetar också med andra projekt. Till exempel hjälper organisationen i Indonesien att minska mängden plast som hamnar i Brantas-floden med 70 procent till 2025.

Läs hela studien här.

🐳 800 meter lång tratt ska rensa havet från plast
Med ett stort nät format som en tratt ska Ocean Cleanup plocka upp plast ur haven och återvinna den så att den kan användas i nya produkter.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.