Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛑 Korta videoklipp kan ”vaccinera” mot fejknyheter

🛑 Korta videoklipp kan ”vaccinera” mot fejknyheter

En kort video som visar hur vi kan bli manipulerade pÄ sociala medier kan göra oss dubbelt sÄ bra pÄ att avslöja fejknyheter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid University of Cambridge och University of Bristol i Storbritannien har skapat en rad 90-sekunders videoklipp som ska lÀra oss att kÀnna igen tekniker som ofta anvÀnds för att manipulera oss.

Forskarna beskriver metoden som att de ger mÀnniskor en mikrodos av desinformation först i videon och sedan förklarar de hur detta kan manipulera oss till att tro nÄgot som inte Àr sant. UngefÀr som ett vaccin fungerar mot smittsamma sjukdomar.

NĂ€r forskarna testade metoden pĂ„ anvĂ€ndare pĂ„ Youtube visade det sig att de som blivit ”vaccinerade” pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet var dubbelt sĂ„ bra pĂ„ att identifiera manipulationstekniker som en kontrollgrupp som inte fĂ„tt se forskarnas videor.

– Propaganda, lögner och fejknyheter skapas nĂ€stan alltid utifrĂ„n samma mall. Vi utvecklade dessa videor genom att analysera den retorik som demagogerna anvĂ€nder. Faktakollare kan bara vederlĂ€gga en brĂ„kdel av alla osanningar som finns pĂ„ nĂ€tet sĂ„ vi mĂ„ste lĂ€ra mĂ€nniskor att sjĂ€lva kĂ€nna igen metoderna som anvĂ€nds för att manipulera dem, sĂ€ger Stephan Lewandowsky, professor vid University of Bristol, och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna hoppas nu kunna skala upp sitt experiment för att nÄ mÄnga fler genom att lÀgga ut videorna som betalda annonser i sociala medier.

– Om nĂ„gon vill betala för en kampanj i sociala medier som mĂ€rkbart kan minska mĂ€nniskors mottaglighet för fejknyheter kan de nu nĂ„ miljoner mĂ€nniskor för en minimal kostnad per visning, sĂ€ger Jon Roozenbeek, forskare pĂ„ University of Cambridge och en annan av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

☠ Verktyget som hjÀlper dig identifiera fejknyheter
NyhetsvÀrderaren testar din förmÄga att kÀnna igen falska nyheter och ger tips om hur du kan bli bÀttre pÄ kÀllkritik.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.