Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛑 Korta videoklipp kan ”vaccinera” mot fejknyheter

🛑 Korta videoklipp kan ”vaccinera” mot fejknyheter

En kort video som visar hur vi kan bli manipulerade på sociala medier kan göra oss dubbelt så bra på att avslöja fejknyheter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid University of Cambridge och University of Bristol i Storbritannien har skapat en rad 90-sekunders videoklipp som ska lära oss att känna igen tekniker som ofta används för att manipulera oss.

Forskarna beskriver metoden som att de ger människor en mikrodos av desinformation först i videon och sedan förklarar de hur detta kan manipulera oss till att tro något som inte är sant. Ungefär som ett vaccin fungerar mot smittsamma sjukdomar.

När forskarna testade metoden på användare på Youtube visade det sig att de som blivit ”vaccinerade” på det här sättet var dubbelt så bra på att identifiera manipulationstekniker som en kontrollgrupp som inte fått se forskarnas videor.

– Propaganda, lögner och fejknyheter skapas nästan alltid utifrån samma mall. Vi utvecklade dessa videor genom att analysera den retorik som demagogerna använder. Faktakollare kan bara vederlägga en bråkdel av alla osanningar som finns på nätet så vi måste lära människor att själva känna igen metoderna som används för att manipulera dem, säger Stephan Lewandowsky, professor vid University of Bristol, och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna hoppas nu kunna skala upp sitt experiment för att nå många fler genom att lägga ut videorna som betalda annonser i sociala medier.

– Om någon vill betala för en kampanj i sociala medier som märkbart kan minska människors mottaglighet för fejknyheter kan de nu nå miljoner människor för en minimal kostnad per visning, säger Jon Roozenbeek, forskare på University of Cambridge och en annan av forskarna bakom studien.

Läs hela studien här.

☠ Verktyget som hjälper dig identifiera fejknyheter
Nyhetsvärderaren testar din förmåga att känna igen falska nyheter och ger tips om hur du kan bli bättre på källkritik.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.