Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐳 Knölvalen Ă€r inte lĂ€ngre en hotad art runt Australiens kuster

🐳 Knölvalen Ă€r inte lĂ€ngre en hotad art runt Australiens kuster

För första gÄngen pÄ 60 Är finns det nu sÄ mÄnga knölvalar i havet runt Australien att den inte lÀngre ses som en hotad art.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För 60 Är sedan fanns det bara 1 500 knölvalar kvar i vattnen runt Australien och arten stod inför risken att bli utrotad i omrÄdet.

Men de skydd som den australiska regeringen dÄ införde har varit sÄ lyckade att det nu finns 40 000 knölvalar i samma vatten.

Det gör att regeringen kan plocka bort knölvalarna frÄn listan över hotade arter i Australien. Men alla skyddsÄtgÀrder kommer ÀndÄ att ligga kvar.

– Det hĂ€r handlar inte om att minska pĂ„ skydden för knölvalarna, som fortfarande Ă€r en skyddad art, utan ett erkĂ€nnande av den succĂ© som de existerande skyddsĂ„tgĂ€rderna inneburit, sĂ€ger Sussan Ley, miljöminister i Australien, i ett pressmeddelande.

Den australiensiska regeringen ska ocksÄ utveckla ett nytt program för att övervaka populationen av knölvalar över lÀngre tid för att se till att antalet valar inte minskar i framtiden.

Även i resten av vĂ€rlden gĂ„r det rĂ€tt bra för knölvalarna. I tio av de 14 stora havsomrĂ„den som valarna lever i finns det livskraftiga populationer. Totalt finns det nĂ„gonstans runt 120 000–150 000 knölvalar i vĂ„ra hav idag.

🐋 Slutet pĂ„ valjakten
Efter 200 Är av hÀnsynslös valjakt Àr den nu nÀstan helt avskaffad. Mest illa ute var blÄvalen dÀr populationen minskade med 98,5 procent pÄ grund av jakt. Nu ser vi hur den ÄterhÀmtar sig igen och det finns fler exempel pÄ en positiv utveckling.
🐳 Island kan stoppa all valjakt 2024
Valfisket har sÄ liten ekonomisk betydelse att Islands regering rÀknar med att inga nya tillstÄnd för valjakt kommer att ges efter 2023.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.