Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐳 Island kan stoppa all valjakt 2024

🐳 Island kan stoppa all valjakt 2024

Valfisket har sÄ liten ekonomisk betydelse att Islands regering rÀknar med att inga nya tillstÄnd för valjakt kommer att ges efter 2023.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Idag Àr valjakt bara tillÄtet i Island, Norge och Japan, men ett av lÀnderna Àr pÄ vÀg att tÀnka om.

Islands fiskeminister, Svandís Svavarsdóttir, menar nÀmligen att det finns liten anledning att tro att fisket kommer att fortsÀtta vara tillÄtet efter 2023 nÀr det nuvarande tillstÄndet för valjakt gÄr ut, rapporterar Morgunbladid.

Anledningen Àr att valjakten har vÀldigt liten ekonomisk betydelse Àven för de som har rÀtt att syssla med valfiske och att det Àr svÄrt att gÄ med vinst pÄ fisket. Det visas bland annat av att valjakten i stort sett avstannat de senaste Ären. Bara en vikval och ingen sillval har dödats de senaste tre Ären trots att det varit tillÄtet att döda 200 vikvalar och över 200 sillvalar Ärligen.

– Det kan finnas flera anledningar till detta, men kanske Ă€r den enkla förklaringen att det Ă€r mest troligt att det blir lĂ„ngvariga förluster frĂ„n det hĂ€r fisket, sĂ€ger SvandĂ­s SvavarsdĂłttir.

Att de som har tillstÄnd att fiska vÀljer att inte göra sÄ menar Svandís Svavarsdóttir visar att de ekonomiska fördelarna med fisket inte kan vara stora. För att regeringen ska förnya tillstÄnden för valfiske efter 2023 mÄste det vara tydligt att det Àr ekonomiskt försvarbart. Som det Àr nu verkar de ekonomiska förutsÀttningarna inte finnas. SÄ 2024 kan valjakt vara ett minne blott pÄ Island.


🐋 Slutet pĂ„ valjakten
Efter 200 Är av hÀnsynslös valjakt Àr den nu nÀstan helt avskaffad. Mest illa ute var blÄvalen dÀr populationen minskade med 98,5 procent pÄ grund av jakt. Nu ser vi hur den ÄterhÀmtar sig igen och det finns fler exempel pÄ en positiv utveckling.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.