Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐆 Geparden Ă„tervĂ€nder till Indien

🐆 Geparden Ă„tervĂ€nder till Indien

Dussintals geparder ska skickas frÄn Sydafrika till Indien under de nÀrmaste Ären för att bygga upp en ny gepardstam efter den som utrotades pÄ 1950-talet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Geparden utrotades i Indien för 70 Ă„r sedan, men nu Ă€r den tillbaka, rapporterar CNN. Sydafrika ska nĂ€mligen skicka tolv geparder per Ă„r de nĂ€rmaste 8–10 Ă„ren. De första geparderna kommer till Indien nu i februari.

Orsaken till att geparderna utrotades i Indien var att deras livsmiljö krympte och att de jagades hÄrt. De nya geparderna ska fördelas över stora naturreservat dÀr de Àr skyddade frÄn jakt och ska ha gott om utrymme.

Historiskt fanns det mycket geparder i ett bÀlte frÄn Afrika över Mellanöstern till Indien, men nu finns de i stort sett bara kvar i Afrika.

Sydafrika har en förhÄllandevis stark stam med 1 500 vuxna geparder som lever vilt. Den stammen bör dÀrför klara sig Àven om nÄgra dussin geparder skickas till Indien. I fjol skickade Àven Namibia nÄgra geparder till Indien som nu fÄr sÀllskap av sina Sydafrikanska slÀktingar.

🐆 Geparder Ă„terintroduceras till Indien
I Indien har geparder varit utrotade i 70 Är. Nu vill naturvÄrdare flytta en stor grupp geparder frÄn Sydafrika och Namibia till Indien i ett försök att Äterinföra arten.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.