Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📅 Fyradagarsvecka ökar bĂ„de vĂ€lmĂ„ende och produktivitet

📅 Fyradagarsvecka ökar bĂ„de vĂ€lmĂ„ende och produktivitet

En pilotstudie dÀr de anstÀllda arbetade en dag mindre i veckan blev en sÄdan succé att alla 33 företag som var med i studien tÀnker fortsÀtta med fyradagarsvecka.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

33 företag runt om i vÀrlden har under sex mÄnader testat att lÄta de anstÀllda arbeta fyra dagar i veckan med bibehÄllen lön.

Resultatet blev att intÀkterna ökade med Ätta procent samtidigt som sjukfrÄnvaron minskade, rapporterar Bloomberg.

Företagen gav försöket betyget 9 av 10 och alla 33 företagen tÀnker fortsÀtta med fyradagarsveckan Àven efter testperioden.

Pilotstudien Àr en del i den ideella organisationen 4 Day Weeks arbete med att undersöka hur en fyradagarsvecka pÄverkar företag och anstÀllda. Under studien sÄg företagen ocksÄ andra fördelar med fyradagarsveckan.

”Vi sĂ„g mycket större engagemang bland de anstĂ€llda Ă€n vi nĂ„gonsin sett tidigare. Dessutom har vi behĂ„llit fler anstĂ€llda samtidigt som vi kunnat hitta nya medarbetare snabbare och billigare, vilket förmodligen Ă€r de tre största faktorerna till att vi kunnat öka vĂ„r produktivitet”, sĂ€ger Jon Leland, chief strategy officer pĂ„ Kickstarter som var ett av företagen i testet” i en kommentar till Bloomberg.

De anstÀllda var ocksÄ nöjda. 97 procent av alla anstÀllda i företagen som var med i testet vill nu fortsÀtta med fyradagarsvecka. Bland fördelarna nÀmner de anstÀllda bland annat mindre stress, lÀgre risk för att bli utbrÀnd, mindre Ängest och trötthet samt bÀttre sömn.

De behövde heller inte arbeta mer under de fyra dagarna för att hinna med jobbet. Innan försöket började anordnade företagen workshops dÀr de anstÀllda gick igenom sitt arbete för att identifiera onödiga och ineffektiva arbetsuppgifter och effektivisera eller eliminera dem.

LÀs hela studien hÀr.

💡 Optimist’s Edge: VĂ€rldens möjligheter nĂ€r jobblivet blir mer flexibelt
NÀr det spelar mindre roll var du befinner dig geografiskt öppnas möjligheten att jobba med det du Àr allra bÀst pÄ, för flera arbetsgivare samtidigt. Det kommer öka produktivitet, göra företagen mer effektiva och öka trivseln för arbetstagaren.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.