Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: VĂ€rldens möjligheter nĂ€r jobblivet blir mer flexibelt

💡 Optimist's Edge: VĂ€rldens möjligheter nĂ€r jobblivet blir mer flexibelt

NÀr det spelar mindre roll var du befinner dig geografiskt öppnas möjligheten att jobba med det du Àr allra bÀst pÄ, för flera arbetsgivare samtidigt. Det kommer öka produktivitet, göra företagen mer effektiva och öka trivseln för arbetstagaren.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

Pandemin innebar att proppen gick ur och digitaliseringen fick sig en rejÀl skjuts. Distansarbete gick frÄn att vara en möjlighet till att realiseras brett inom mÄnga olika slags verksamheter. Vad gör det med yrkeslivet nÀr fler kan arbeta lite varstans ifrÄn? Detta Àr den stora ödesfrÄgan för mÄnga företag och organisationer just nu och det börjar trilla in data pÄ hur framtidens arbetstagare och arbetsgivare kommer forma arbetslivet i framtiden utifrÄn de nya möjligheter som finns.

📉 Vad folk tror

De flesta verkar anse att det Àr mer fördelaktigt att arbeta för en organisation i taget. Men hela 40 procent, enligt en fÀrsk undersökning gjord av Warp News, skulle föredra att arbeta för mer Àn en arbetsgivare om det innebar att de fick Àgna sig Ät det som de Àr bÀst pÄ.

KÀlla: Warp-undersökning juli 2022

📈 HĂ€r Ă€r fakta

MÄnga idag har ett arbete dÀr man kombinerar olika slags arbetsuppgifter och roller. Det Àr inte heller ovanligt att mycket av den arbetade tiden lÀggs pÄ sÄdant som Àr utanför det som man har utbildning och intresse för.

Samtidigt sÄ utvecklas mÄnga tjÀnstemannayrken i riktningen att bli allt mer nischade. Och en stor del av arbetsmarknaden utmanas av tekniska skiften dÀr AI och data stöper om behovet av mÀnsklig handpÄlÀggning.

Fler arbetsuppgifter fasas ut och nya tillkommer. Det Àr dÀrför hög tid att se över hur vi ser pÄ arbete och vad arbetstiden lÀggs pÄ.

Samtidigt har de senaste Ären inneburit en smÀrre revolution nÀr det kommer till jobbmöjligheter för individen. Distansarbete i kölvattnet av pandemin börjar nu etableras som en norm. I Nordamerika spÄs hela 25 procent av samtliga arbeten vara pÄ distans under 2022.

Möjligheterna att söka och kunna arbeta varifrÄn helst individen vill har aldrig varit sÄ stora som de Àr nu.

💡 Optimist's Edge

💡
NÀr det spelar mindre roll var du befinner dig geografiskt öppnas möjligheten att jobba med det du Àr allra bÀst pÄ, för flera arbetsgivare samtidigt. Det kommer öka produktivitet, göra företagen mer effektiva och öka trivseln för arbetstagaren.

Konsultbolagen upplever nu en tillvÀxt igen efter pandemin. I Storbritannien vÀxte branschen med 18 procent under 2021 och prognoserna för de nÀrmaste Ären ser ljusa ut.

Men frĂ„gan Ă€r om vi inte mer till mans kan vara ”konsulter” inom vĂ„ra egna respektive skrĂ„n?

I takt med att samhÀllet och arbetslivet blir allt mer nischat och spetskompetenser vÀxer fram finns det stora möjligheter för mÄnga fler att jobba med just det som Àr ens eget expertisomrÄde.

Att kunna sitta praktiskt taget var som helst och sÀlja de tjÀnster man Àr allra vassast pÄ, torde innebÀra att fler kommer kunna slÄ mynt av sin kompetens pÄ ett helt annat sÀtt.

För varför ska en grafisk designer i Oklahoma endast arbeta mot sin lokala marknad nĂ€r resten av vĂ€rlden Ă€r blott en knapptryckning bort? Eller för den delen bilmekaniker med it-kompetens. Kan jag ge rĂ„d om reparationer pĂ„ distans i Örkeljunga kunde jag göra det Ă€ven till kunder med liknande bilar i Sydney?

Bild: David Clode, Unsplash
Sitta i Australien men jobba för ett företag i annat land? Om man kan hÄlla sig vaken rÀtt tid pÄ dygnet kan det vara ett alternativ.

Eric Porper Àr en amerikansk it- och affÀrsstrateg med lÄng erfarenhet av digital omstÀllning och Àven medgrundare av Warp News. Han ser hur arbetsmarknaden nu stöps om och pekar pÄ alla nya möjligheter som nu uppstÄr. Fler kommer kunna tjÀna mer pÄ sin kompetens Àr en av slutsatserna som Eric Porper drar.

– Delningsekonomin har vuxit till sĂ„ mĂ„nga olika jobbtyper att praktiskt taget alla som vill antingen starta sitt eget företag eller utföra enstaka frilansuppdrag kan dra fördel av sina styrkor och omvandla dem till nya inkomstmöjligheter. Den hĂ€r utvecklingen kommer Ă€ven att hjĂ€lpa till att driva produktivitet och lycka.

Eric Porper lyfter fram den ökade produktiviteten som följer med frilansarbete. Medarbetare som frilansar har visat sig vara produktiva under hela 87 procent av en arbetsdag, att jÀmföra med den genomsnittlige kontorsanstÀllda som Àr produktiv 31 procent av dagen och den genomsnittliga anstÀllda 60 procent. Detta enligt amerikanska karriÀrsajten Zippia.

– Man tror att mycket av det hĂ€r beror pĂ„ mĂ„ngfalden i arbetet - det vill sĂ€ga att de som frilansar för fler inte Ă€r lika uttrĂ„kade av det repetitiva i sitt jobb - och att det arbetet vanligtvis Ă€r i linje med deras styrkor. Det Ă€r till exempel inte troligt att en grafisk designer tar ett frilansjobb som gĂ€ller redovisningsarbete.

Dessutom kan personer som frilansar skaffa sig nya unika erfarenheter frÄn en variation av klienter och uppdrag som i sin tur förbÀttrar deras kunskap, poÀngterar han.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

❓ SĂ„ hur fĂ„r du en fördel av denna kunskap?

  • KartlĂ€gg dina intressen och kompetenser. Vad Ă€r du riktigt bra pĂ„ – och engagerad i?
  • Ta reda pĂ„ hur behoven ser ut av din kompetensprofil.
  • Hitta konsultmöjligheterna dĂ€r du kan lĂ€gga din arbetstid pĂ„ det du behĂ€rskar bĂ€st och gillar mest – Ă„t flera organisationer.
  • HĂ€r Ă€r nĂ„gra plattformar för dig som vill gig-jobba: Gigstr, Gigger, Upwork, Guru och Toptal för att nĂ€mna nĂ„gra. Indeed ger tips hĂ€r om vad du kan tĂ€nka pĂ„ innan du sĂ€tter igĂ„ng. Att utvĂ€rdera vilka förmĂ„gor du har Ă€r ofta en bra start.
  • HjĂ€lp andra att hitta sin nisch – och de kunder som matchar med denna nisch.

För att fler ska kunna göra en omstĂ€llning i yrkeslivet kommer det behövas fler duktiga coacher och nischade kompetensförmedlare som hjĂ€lper folk och företag att hitta varandra. Ett Tinder för gig-arbetare – kan det vara du som skapar den nya mötesplatsen som fĂ„r fler mĂ€nniskor en möjlighet att ta tillvara pĂ„ och nĂ„ ut med sin unika kompetens?


Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?‌


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!

Dela dina idéer och tankar med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp. Kanske hittar du en blivande affÀrspartner eller investerare.

‌

‌


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.