Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💾 Forskningsstipendier ger ringar pĂ„ vattnet

💾 Forskningsstipendier ger ringar pĂ„ vattnet

En ny studie pekar pÄ att investeringar i biomedicin kan ha positiv ringar-pÄ-vattnet-effekt och stimulera forskning bortom det projekt som pengarna investeras i.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

En studie vid Ohio State University har undersökt data över hur vetenskapliga finansieringar spenderas och vilka effekter det fÄr. Resultatet, som publicerats i Science Advances, visar att pengarna frÀmst anvÀnds till att anstÀlla personal till det projekt som finansieringen Àr avsedd för. Dock visar det sig att denna personal senare Àven utför arbete bortom det finansierade projektet, och att det sker en ökad generell produktivitet.

– Vi ser en stor ökning i produktivitet direkt kopplade till ett stipendium, men ocksĂ„ i nya studier som gĂ„r bortom det stipendiet. Det sker en ringar-pĂ„-vattnet-effekt dĂ€r folk som Ă€r stöttade av ett stipendium ocksĂ„ producerar annat kvalitetsarbete, sĂ€ger Enrico Berkes, författare till studien.

Studien fokuserar pÄ biomedicinsk forskning, och det visar sig att det finns en tydlig koppling mellan kliniska studier och finansiering. 68 procent av pengarna gick till personal, varvid forskningslagen ökade i storlek. I och med det ökade produktiviteten i studier, samtidigt som kvaliteten bestod. Finansiering av biomedicin tenderar att öka bÄde studier kopplade till patientvÄrd och andra typer av medicinsk forskning.

– En hypotes skulle kunna vara att i samband med att forskarlagen blir större sĂ„ ökar byrĂ„kratin, och att det sĂ„ledes blir svĂ„rare att producera forskning av god kvalitet. Men vi fann att labb höll uppe produktiviteten, troligtvis till följd av att de blir mer professionaliserade, fortsĂ€tter Berkes.

Studien visar ocksÄ att produktiviteten ökar som mest i forskning som inte Àr relaterad till finansieringen. I de flesta fall stÄr den som Àr finansierad av det ursprungliga stipendiet inte ens med som medförfattare. Fakultetsmedlemmar har den största ökningen i genomförda studier, men i relativa termer sker den största ökningen hos doktorander och postdoktorander.

– FinansiĂ€rer tenderar att fokusera pĂ„, förstĂ„eligt nog, pĂ„verkan som pengarna har pĂ„ det specifika problem de finansierat. Men de bör vara medvetna om att deras finansiering rör sig genom en brett spektrum av mĂ€nniskor och producerar fördelar som de kanske inte förvĂ€ntat sig, avslutar Berkes.

💰 Även lite ekonomisk hjĂ€lp kan ge stora resultat
En engÄngssatsning pÄ att förbÀttra ekonomin för de allra fattigaste kan ge en bÀttre ekonomi under Ätminstone ett decennium.
🛰 VĂ€rdet av att utforska rymden
De som tror att den nya rymdkapplöpningen handlar om att miljardÀrer slösar pengar har ingen aning om vÀrdet av att utforska rymden. MÀnsklighetens framtid finns dÀr ute, skriver Alexander Engelin.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.