Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💰 Även lite ekonomisk hjĂ€lp kan ge stora resultat

💰 Även lite ekonomisk hjĂ€lp kan ge stora resultat

En engÄngssatsning pÄ att förbÀttra ekonomin för de allra fattigaste kan ge en bÀttre ekonomi under Ätminstone ett decennium.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För tio Är sedan startade forskare vid MIT ett försök för att se om ett kortvarigt ekonomiskt stöd till de allra fattigaste kunde ge dem bÀttre levnadsförhÄllanden pÄ sikt. Det visar sig att den förbÀttrade ekonomin hÄller i sig i mÄnga Är efter att hjÀlpen avslutats.

I försöket fick 266 fattiga hushÄll i Indien ett erbjudande om ekonomisk hjÀlp. I mÄnga fall bestod hjÀlpen i att hushÄllet fick djur som en ko eller nÄgra getter, ett litet ekonomiskt stöd under ett Är samt ekonomisk rÄdgivning.

Tio Är efter att stödet gavs visar det sig att de hushÄll som fick stödet klarat sig bÀttre ekonomiskt Àn en kontrollgrupp. Efter 18 mÄnader lÄg mÄnadsinkomsten hos stödhushÄllen pÄ 170 dollar medan de andra hushÄllen lÄg pÄ 144 dollar. Efter tio Är tjÀnade stödhushÄllen 680 dollar medan de andra tjÀnade 497 dollar per mÄnad.

Den ekonomiska utvecklingen i Indien har gjort att alla hushÄll i studien fÄtt bÀttre ekonomi, men de hushÄll som fick stöd har klarat sig klart bÀttre Àn de andra. Till att börja med var det inkomsterna frÄn djuren de fick som gjorde den största skillnaden. Men den största skillnaden över tid var att den lilla extrainkomsten gjorde att hushÄllen kunde satsa pengar pÄ annat som ocksÄ gav extra inkomster.

NÀr forskarna rÀknade efter om programmet lönat sig om man sÄg det som en ren investering sÄ visade det sig att investeringen gav en avkastning pÄ minst 4,33 gÄnger insatsen.

En nyckel till att lyckas med program för att lyfta de allra fattigaste ur fattigdom Àr enligt forskarna att ge mÀnniskorna alternativ i stÀllet för att lÄsa dem i ett program som gör dem beroende av just det stödprogrammet.

– VĂ„rt resultat visar att i en dynamisk ekonomi sĂ„ rĂ€cker det inte att bara förlita sig pĂ„ att kunna hĂ€nga pĂ„ ett stödprogram. Även de allra fattigaste mĂ„ste kunna anpassa sig till Ă€ndrade förhĂ„llanden. Det hĂ€r programmet gav dem den ekonomiska flexibiliteten och sjĂ€lvförtroendet att gĂ„ över till nĂ„got nytt om en tidigare inkomstkĂ€lla började se osĂ€ker ut, sĂ€ger Abhijit Banerjee ekonomiforskare pĂ„ MIT och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.