Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Forskare bygger korallrev med 3D-skrivare

🐠 Forskare bygger korallrev med 3D-skrivare

Genom att anvÀnda bilder frÄn ett rev och skriva ut nya delar med en 3D-skrivare kan forskare renovera skadade korallrev och skrÀddarsy miljön för varje rev.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En majoritet av vÀrldens korallrev kan vara borta om 30 Är. DessbÀttre arbetas det intensivt pÄ mÄnga fronter för att rÀdda reven. En metod Àr att renovera skadade rev och hÀr har forskare frÄn Bar-Ilan University i Israel utvecklat en effektiv metod.

Forskarna tar bilder av riktiga korallrev och anvÀnder sedan bilderna som underlag för att skriva ut bitar av reven med en 3D-skrivare. Dessa bitar kan sedan fÀstas pÄ skadade delar av revet sÄ att korallerna Äter kan börja vÀxa dÀr.

Forskarnas metod Àr skalbar sÄ det Àr enkelt att bygga stora delar av ett rev. I och med att de bygger pÄ bilder pÄ revet gÄr det att skrÀddarsy de utskrivna delarna för varje revs unika förhÄllanden.

– De artificiella rev som finns idag har svĂ„rt att replikera den komplexitet som finns i ett verkligt korallrev och fĂ„r dĂ€rmed svĂ„rare att fungera som en vĂ€rdmiljö för de organismer som lever i ett korallrev. VĂ„r metod anvĂ€nder data frĂ„n riktiga rev, vilket gör att vi kan skapa skalbara strukturer anpassade för varje rev, sĂ€ger Natalie Levy, en av forskarna bakom metoden, i ett pressmeddelande.

LÀs hela studien hÀr.

🐠 VĂ€rmetĂ„liga koraller ger nytt hopp för korallreven
En del korallarter som fÄr tid att anpassa sig till högre temperaturer i haven har en bra chans att överleva en höjning av havstemperaturen med tvÄ grader.
🐠 Övergivna oljeriggar förvandlas till konstgjorda rev
IstÀllet för att ta bort övergivna oljeplattformar bör de lÀmnas pÄ havets botten och förvandlas till konstgjorda korallrev.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.