Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Forskare bygger korallrev med 3D-skrivare

🐠 Forskare bygger korallrev med 3D-skrivare

Genom att använda bilder från ett rev och skriva ut nya delar med en 3D-skrivare kan forskare renovera skadade korallrev och skräddarsy miljön för varje rev.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En majoritet av världens korallrev kan vara borta om 30 år. Dessbättre arbetas det intensivt på många fronter för att rädda reven. En metod är att renovera skadade rev och här har forskare från Bar-Ilan University i Israel utvecklat en effektiv metod.

Forskarna tar bilder av riktiga korallrev och använder sedan bilderna som underlag för att skriva ut bitar av reven med en 3D-skrivare. Dessa bitar kan sedan fästas på skadade delar av revet så att korallerna åter kan börja växa där.

Forskarnas metod är skalbar så det är enkelt att bygga stora delar av ett rev. I och med att de bygger på bilder på revet går det att skräddarsy de utskrivna delarna för varje revs unika förhållanden.

– De artificiella rev som finns idag har svårt att replikera den komplexitet som finns i ett verkligt korallrev och får därmed svårare att fungera som en värdmiljö för de organismer som lever i ett korallrev. Vår metod använder data från riktiga rev, vilket gör att vi kan skapa skalbara strukturer anpassade för varje rev, säger Natalie Levy, en av forskarna bakom metoden, i ett pressmeddelande.

Läs hela studien här.

🐠 Värmetåliga koraller ger nytt hopp för korallreven
En del korallarter som får tid att anpassa sig till högre temperaturer i haven har en bra chans att överleva en höjning av havstemperaturen med två grader.
🐠 Övergivna oljeriggar förvandlas till konstgjorda rev
Istället för att ta bort övergivna oljeplattformar bör de lämnas på havets botten och förvandlas till konstgjorda korallrev.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.