Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Övergivna oljeriggar förvandlas till konstgjorda rev

🐠 Övergivna oljeriggar förvandlas till konstgjorda rev

IstÀllet för att ta bort övergivna oljeplattformar bör de lÀmnas pÄ havets botten och förvandlas till konstgjorda korallrev.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Den oerhörda vikten av att rÀdda korallreven Àr nÄgot som alla har hört talas om. TvÄ marina forskare, Emily Hazelwood och Amber Sparks, anser att övergivna oljeplattformar Àr en lösning pÄ det brÄdskande problemet. Tillsammans har de skapat företaget Blue Latitudes och driver projektet Rigs-to-Reefs.

Amber Sparks Bild: Blue Latitudes.
Emily Hazelwood Bild: Blue Latitudes.

Just nu finns det 1700 riggar i Mexikanska golfen och 27 utanför Kaliforniens kust. Hazelwood och Sparks tror att dessa riggar inte bara kan skydda, utan ocksÄ berika, det marina djurlivet.

Sparks och Hazelwood hÀvdar att oljebolag inte ska ta bort de gamla riggarna utan att lÀmna de nedsÀnkta sektionerna.

Kan koraller verkligen vĂ€xa pĂ„ metall? Ja, det kan de. Riggarnas metallkonstruktion fungerar ocksĂ„ som ett hem för andra marina vilda djur, redan kort efter att plattformen har installerats. FreeThink skriver ”Svampar, sjöhĂ€star och fiskarter som trivs i steniga miljöer gör sig hemmastadda bland de rostiga stĂ„lbalkarna. StĂ„lkonstruktionen blir en barnkammare för unga koraller och en fristad för delfiner och sjölejon.”

En stÄlbalk fylld med koraller. Bild: Blue Latitudes.

Att omvandla oljeriggar till rev Àr inte en ny idé. I USA har man förvandlat de uttjÀnta konstruktionerna till rev under cirka 40 Ärs tid. Bloomberg Green rapporterar i en artikel att sedan 1980-talet har 560 amerikanska plattformar lÀmnats under havsytan och förvandlats till permanenta rev.

Att omvandla en oljerigg till en revbildande miljö kostar inte mycket och det finns tre sÀtt att göra det enligt Bureau of Safety and Environmental Enforcement:

  1. Tow-and-place innebÀr att man kapar strukturen vid havsbottnen, antingen med hjÀlp av sprÀngÀmnen eller genom att sÄga av strukturen, och sedan bogserar den till det rev som valts ut.
  2. Topple-in-place frigör ocksÄ strukturen frÄn havsbotten. Strukturen fÀlls sedan pÄ sidan.
  3. Delvis avlÀgsnande innebÀr vanligtvis inte anvÀndning av sprÀngÀmnen. Den övre delen av strukturen sÄgas av pÄ ett djup som Àr tillÄtet ur navigeringssynpunkt, vanligtvis 85 fot djupt. Toppen placeras sedan pÄ havsbotten bredvid basen av den ÄterstÄende strukturen.

Alla de ovanstÄende alternativen Àr för det mesta billigare Àn att ta isÀr och ta bort hela konstruktionen. FreeThink skriver att oljebolagen sparar pengar pÄ att inte ta bort riggarna. De pengar som skulle gÄtt till att ta bort riggarna kan istÀllet ges till stater som tar pÄ sig ansvaret för de konstgjorda reven.

Oljeplattformarna utanför Kaliforniens kust Àr nÄgra av de mest produktiva livsmiljöerna för marina fiskar. Kaliforniens riggar Àr vanligtvis massiva konstruktioner och vissa av dem skulle vara högre Àn Eiffeltornet om de stod pÄ land.

Enligt Bureau of Safety and Environmental Enforcement har 558 plattformar, som tidigare tjÀnstgjort lÄngt ut pÄ den amerikanska kontinentalsockeln, förvandlats till konstgjorda korallrev i Mexikanska golfen.

Den stora frĂ„gan Ă€r om “riggreven” Ă€r bra eller dĂ„liga för havet? Marinbiolog Milton Love, som forskar pĂ„ fiskarter runt gas- och oljeplattformar i Kalifornien, sĂ€ger att övergivna oljeplattformar Ă€r bland de mest livskraftiga ekosystemen för fiskar i vĂ€rldshaven.

Bild: Blue Latitudes.

PÄ grund av överfiske lÀngs USA:s vÀstkust har fiskbestÄnden som trivs i steniga miljöer (ex kungsfiskar) allvarligt försvagats. Oljeriggarna har lyckligtvist varit en hjÀlp. Nu finns arterna i stora antal nÀra de övergivna plattformarna. De konstgjorda reven har ocksÄ hjÀlpt till i ÄterhÀmtningen av den kritiskt hotade bocaccio-fisken (Sebastes paucispinis, en art inom familjen Kungsfiskar). Love sa till BBC Future:

– Vi har hittat en mycket stor förekomst av ung bocaccios vid plattformar, cirka 400 000 fördelat pĂ„ sex plattformar. Detta har vi inte sett vid naturliga rev.

Sparks och Hazelwood har sedan 2014 arbetat med att göra om oljeriggar till artificiella rev och pÄ sÄ sÀtt bevarat minst ett dussin stora marina ekosystem pÄ olika platser, frÄn Thailand till VÀstafrika. Sparks sa till BBC Future:

– Vi försöker hjĂ€lpa allmĂ€nheten att förstĂ„ att bevarandeĂ„tgĂ€rder inte alltid bara handlar om att rĂ€dda valarna. Det finns andra sĂ€tt att se pĂ„ komplexa idĂ©er för vĂ„ra hav, som att ge konstruktioner tillverkade av mĂ€nniskor ett nytt syfte.

Bild: "Huntington Beach Trip - Aug 2014 - Sunset over the oil rig."by pmarkham


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.