Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👧 Filippinerna förbjuder barnĂ€ktenskap

👧 Filippinerna förbjuder barnĂ€ktenskap

Tolv Ärs fÀngelse vÀntar den som gifter sig med barn under 18 Är i Filippinerna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Var sjÀtte flicka blir bortgift före 18 Ärs Älder i Filipinerna, men nu ska det vara slut pÄ barnÀktenskap rapporterar Philippine Daily Inquirer.

En ny lag gör det nÀmligen olagligt att gifta sig eller vara sambo med nÄgon under 18 Är. Den som bryter mot lagen riskerar tolv Ärs fÀngelse. Den vÄrdnadshavare som gifter bort sitt barn fÄr böter pÄ 50 000 pesos (cirka 8 800 kronor).

Enligt Unicef blir tolv miljoner flickor i vÀrlden bortgifta varje Är sÄ det finns mycket kvar att göra, men nu ska Ätminstone hundratusentals filippinska flickor slippa det ödet.

– Det hĂ€r Ă€r ett historiskt steg mot kriminalisering av barnĂ€ktenskap som har fĂ„ngat filippinska flickor i oönskade graviditeter och övergrepp, sĂ€ger Arlene Brosas, parlamentsledamot och en av författarna till lagförslaget, i en kommentar till Philippine Daily Inquirer.

Enligt en rapport frĂ„n United Nations Population Fund, UNFPA, hade 26,4 procent av gifta flickor mellan 15–19 Ă„r rapporterat att de utsatts för övergrepp i hemmet. SĂ„ genom att stoppa barnĂ€ktenskap hoppas Filipinerna ocksĂ„ att minska risken för att flickorna ska rĂ„ka ut för fysisk eller sexuell misshandel i hemmet.

🌍 De ungas röst vĂ€xer sig allt starkare i Afrika
Utmaningarna som unga mÀnniskor stÄr inför i Afrika Àr mÄnga. Det finns dock mycket optimism hos de unga som tar tillvara pÄ utbildning och sina rÀttigheter att delta i den politiska debatten, skriver Khumbu Muleya.
🍚 Filippinerna Ă€r först att godkĂ€nna odling av vitaminberikat ris
A-vitaminbrist drabbar miljontals barn vÀrlden över. Nu har myndigheterna i Filippinerna som första land i regionen godkÀnt ett genmodifierat vitaminberikat ris för odling.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.