Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐳 En boj ska rädda valar från att bli påkörda av fartyg

🐳 En boj ska rädda valar från att bli påkörda av fartyg

Snabbare rapportering av var det finns nordkapare ska minska risken för kollisioner mellan fartyg och valarna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En gång i tiden fanns det över 100 000 valar av arten nordkapare i världen. Idag är den siffran ner i runt 300. Tidigare var det den intensiva jakten som var det största hotet mot nordkaparen, men sedan de skyddats mot jakt är i stället kollisioner med fartyg ett av de allvarligaste problemen.

Men nu har forskare vid Woods Hole Oceanographic Institution utvecklat en ny sorts boj som ska minska risken för kollisioner rapporterar Phys.org. Bojarna ska nu testas utanför den amerikanska Atlantkusten för att se om de kan bidra till att minska antalet kollisioner.

Det rör sig om bojar som lyssnar efter nordkaparnas karaktäristiska rop. När en boj hör en nordkapare skickas en meddelande om det till myndigheterna som då kan skicka ut information till skepp i närheten om att de ska sänka hastigheten och se upp för valar.

Det finns redan utrustning som lyssnar efter valrop, men de bygger på en äldre teknik där det tar lång tid för dem att rapportera in sina resultat. De nya bojarna ska rapportera in varannan timme, vilket ger mycket bättre möjligheter för fartyg att veta var det finns valar.

🐳 Island kan stoppa all valjakt 2024
Valfisket har så liten ekonomisk betydelse att Islands regering räknar med att inga nya tillstånd för valjakt kommer att ges efter 2023.
🐟 AI-verktyg ska rädda valar från att kollidera med fartyg
Genom att skicka ut en varning till fartyg som färdas i områden där det finns valar ska antalet valar som dör i kollisioner minska.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.