Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐳 En boj ska rĂ€dda valar frĂ„n att bli pĂ„körda av fartyg

🐳 En boj ska rĂ€dda valar frĂ„n att bli pĂ„körda av fartyg

Snabbare rapportering av var det finns nordkapare ska minska risken för kollisioner mellan fartyg och valarna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En gÄng i tiden fanns det över 100 000 valar av arten nordkapare i vÀrlden. Idag Àr den siffran ner i runt 300. Tidigare var det den intensiva jakten som var det största hotet mot nordkaparen, men sedan de skyddats mot jakt Àr i stÀllet kollisioner med fartyg ett av de allvarligaste problemen.

Men nu har forskare vid Woods Hole Oceanographic Institution utvecklat en ny sorts boj som ska minska risken för kollisioner rapporterar Phys.org. Bojarna ska nu testas utanför den amerikanska Atlantkusten för att se om de kan bidra till att minska antalet kollisioner.

Det rör sig om bojar som lyssnar efter nordkaparnas karaktÀristiska rop. NÀr en boj hör en nordkapare skickas en meddelande om det till myndigheterna som dÄ kan skicka ut information till skepp i nÀrheten om att de ska sÀnka hastigheten och se upp för valar.

Det finns redan utrustning som lyssnar efter valrop, men de bygger pÄ en Àldre teknik dÀr det tar lÄng tid för dem att rapportera in sina resultat. De nya bojarna ska rapportera in varannan timme, vilket ger mycket bÀttre möjligheter för fartyg att veta var det finns valar.

🐳 Island kan stoppa all valjakt 2024
Valfisket har sÄ liten ekonomisk betydelse att Islands regering rÀknar med att inga nya tillstÄnd för valjakt kommer att ges efter 2023.
🐟 AI-verktyg ska rĂ€dda valar frĂ„n att kollidera med fartyg
Genom att skicka ut en varning till fartyg som fÀrdas i omrÄden dÀr det finns valar ska antalet valar som dör i kollisioner minska.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.