Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐟 AI-verktyg ska rĂ€dda valar frĂ„n att kollidera med fartyg

🐟 AI-verktyg ska rĂ€dda valar frĂ„n att kollidera med fartyg

Genom att skicka ut en varning till fartyg som fÀrdas i omrÄden dÀr det finns valar ska antalet valar som dör i kollisioner minska.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Kollisioner med fartyg tar varje Är livet av mÄnga valar, men AI-programmet Whale Safe ska kunna fÄ ner antalet döda och skadade valar med enkla medel. Idén Àr att programmet ska kunna lista ut var det finns valar för tillfÀllet sÄ att fartygen i omrÄdet kan sÀnka farten tillfÀlligt.

LĂ€gre hastigheter kan fĂ„ ner antalet valar som dör i fartygskollisioner med 80–90 procent. Att sĂ€nka hastigheten pĂ„ en supertanker Ă€r dock inte gjort i en handvĂ€ndning. Dessutom Ă€r tid pengar för rederierna, sĂ„ att veta pĂ„ förhand var och nĂ€r man behöver sĂ€nka farten vore till stor hjĂ€lp.

Whale Safe plockar in data frÄn akustiska bojar som lyssnar efter valar, observatörer som spanar efter valar, historiska data om valarnas migrationsmönster med mera. AI:n rÀknar sedan ut sannolikheten för att det ska finnas valar i ett visst omrÄde.

Förhoppningsvis kan detta rÀdda livet pÄ mÄnga valar. En undersökning visade att 16 blÄvalar, 18 knölvalar och 41 sillvalar dog i kollisioner med fartyg bara i ett omrÄde utanför Kaliforniens kust dÀr det finns gott om bÄde valar och fartyg. Med Whale Safe Àr hoppet att den siffran ska sjunka betydligt.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.