Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐟 AI-verktyg ska rädda valar från att kollidera med fartyg

🐟 AI-verktyg ska rädda valar från att kollidera med fartyg

Genom att skicka ut en varning till fartyg som färdas i områden där det finns valar ska antalet valar som dör i kollisioner minska.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Kollisioner med fartyg tar varje år livet av många valar, men AI-programmet Whale Safe ska kunna få ner antalet döda och skadade valar med enkla medel. Idén är att programmet ska kunna lista ut var det finns valar för tillfället så att fartygen i området kan sänka farten tillfälligt.

Lägre hastigheter kan få ner antalet valar som dör i fartygskollisioner med 80–90 procent. Att sänka hastigheten på en supertanker är dock inte gjort i en handvändning. Dessutom är tid pengar för rederierna, så att veta på förhand var och när man behöver sänka farten vore till stor hjälp.

Whale Safe plockar in data från akustiska bojar som lyssnar efter valar, observatörer som spanar efter valar, historiska data om valarnas migrationsmönster med mera. AI:n räknar sedan ut sannolikheten för att det ska finnas valar i ett visst område.

Förhoppningsvis kan detta rädda livet på många valar. En undersökning visade att 16 blåvalar, 18 knölvalar och 41 sillvalar dog i kollisioner med fartyg bara i ett område utanför Kaliforniens kust där det finns gott om både valar och fartyg. Med Whale Safe är hoppet att den siffran ska sjunka betydligt.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.