Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩘 Australien lĂ€mnar tillbaka hundratusen hektar mark till urinvĂ„narna

🩘 Australien lĂ€mnar tillbaka hundratusen hektar mark till urinvĂ„narna

TvÄ enorma boskapsrancher ska nu bli naturreservat och locka ekoturister till ett omrÄde med 25 olika ekosystem.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Delstatsregeringen i Queensland i Australien har köpt 131 900 hektar mark som de nu tÀnker lÀmna över till urinvÄnarna. Marken kommer att fungera som naturreservat och med andra omkringliggande reservat kommer den att bilda nÀstan en miljon hektar av sammanhÀngande naturreservat.

– Att skydda den hĂ€r marken Ă€r nödvĂ€ndigt för att bĂ„de hantera klimatförĂ€ndringarna och stöda den lokala turistindustrin. Att bevara den hĂ€r marken och Ă„terlĂ€mna den till de traditionella Ă€garna av den kommer att skapa nya möjligheter och jobb i framtiden, sĂ€ger Annastacia Palaszczuk, premiĂ€rminister i delstatsregeringen, i ett pressmeddelande.

Marken anvÀndes tidigare som boskapsrancher, men den verksamheten lÀggs nu ner. Reservaten tillÄter ekoturism och tanken Àr att reservaten ska skydda mÄngfalden samtidigt som vissa delar ska vara öppna för turister.

Det nya reservatet innehÄller en 25 olika biotoper. HÀr finns bland annat regnskog, hedar, sjöar och havskust. Inom omrÄdet finns Àven en rad utrotningshotade djur vilka nu fÄr ett utökat skydd.

UrinvÄnarnas organisationer Àr ocksÄ nöjda med lösningen.

– Dessa omrĂ„den Ă€r viktiga bĂ„de vad gĂ€ller natur och kulturella vĂ€rden sĂ„ det Ă€r fantastiskt att de nu kommer att hamna i trygga hĂ€nder nĂ€r delstatsregeringen lĂ€mnar över dem till Wuthathi and Atambaya folken, sĂ€ger Andrew Picone, talesperson för urinvĂ„narorganisationen Our Living Outback.

🌳 Skogar som Ă€gs av ursprungsbefolkningar binder dubbelt sĂ„ mycket kol
En ny studie frÄn World Resources and Climate Focus fann att skogar pÄ mark som tillhör ursprungsbefolkningar binder dubbelt sÄ mycket kol som de skogar som Àgs av privata parter eller av staten.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.