Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Skogar som Ă€gs av ursprungsbefolkningar binder dubbelt sĂ„ mycket kol

🌳 Skogar som Ă€gs av ursprungsbefolkningar binder dubbelt sĂ„ mycket kol

En ny studie frÄn World Resources and Climate Focus fann att skogar pÄ mark som tillhör ursprungsbefolkningar binder dubbelt sÄ mycket kol som de skogar som Àgs av privata parter eller av staten.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

World Resources Institute, i samarbete med Climate Focus, genomförde nyligen en studie som fann att skogar som Àgs av ursprungsbefolkningar binder dubbelt sÄ mycket kol som skogar som Àgs av staten eller av privata parter. Den nya studien tittar pÄ data frÄn Global Forest Watch och Landmark of Indigenous-held forests i Peru, Colombia, Brasilien och Mexiko.

Dessa skogsekosystem har oerhört stor biodiversitet och tillhör de biotoper som har den största biologiska mÄngfalden pÄ planeten. Inte bara vÀxter, utan Àven djur av olika slag, frÄn ryggradsdjur till insekter, lever och frodas i dessa skogar.

I denna studie jÀmfördes skogar i ursprungsbefolkningars regi med andra skogar under andra ÀgoförhÄllanden och man fann att inhemska skogar fÄngar dubbelt sÄ mycket koldioxid som andra skogar. Enligt Inside Climate gjordes en av de mest extrema jÀmförelserna i Brasilien "dÀr mark som inte Àgs av ursprungsbefolkningen slÀpper ut cirka 10 ton koldioxidekvivalenter per hektar, medan skogar pÄ ursprungsbefolkningens marker binder omkring 30 ton koldioxidekvivalenter per hektar."

Optimist Daily skriver att studien ocksÄ upptÀckte att 92 procent av skogarna pÄ ursprungsbefolkningens mark var kolsÀnkor, vilket betyder att de absorberar mer kol Àn de slÀpper ut.

För att skydda dessa skogar frÄn negativ pÄverkan och avskogning sÄ har vissa lÀnder i Syd- och Centralamerika, sÄsom Panama, antagit lagar för att skydda skogarna och ge urbefolkningen skydd och beskyddande rÀttigheter. Att hÄlla sÄdana vÀrdefulla skogar under sina vingar kan hjÀlpa en grönare framtid att komma snabbare.

Om du vill lÀsa hela studien kan du göra det hÀr.

🌳 Skogar större Ă€n Frankrike har Ă„tervuxit senaste 20 Ă„ren
Trillion Trees karta avslöjar att uppskattningsvis 58,9 miljoner hektar naturlig skog har vuxit tillbaka sedan Är 2000.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.