Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀️ 191 optimistiska nyheter från 2019

☀️ 191 optimistiska nyheter från 2019

2019 var fyllt av optimistiska nyheter. Nepals tigrar blev nästan dubbelt så många på tio år. Den ekonomiska ojämlikheten i världen minskade. Jorden blir grönare. Vatten produceras av luft. Överlevnaden i barncancer har ökat. Utrotningshotade arter gjorde comeback. Robot kan styras med tankekraft.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Hände det något positivt under 2019? Ja, en hel del!

Under året har vi skrivit och delat faktabaserade optimistiska nyheter i Facebookgruppen Warp News.

Här är 191 av dessa.

  1. Stora barriärrevet utanför Australien är världens största system av korallrev. Det kämpar som bekant för sin överlevnad nu på grund av bland annat ökade vattentemperaturer och försurning. Nu har ett forskarteam inlett ett stort korallräddningsprojekt. Tanken är att återuppliva skadade korallrev genom att täcka dem med korallbebisar.
  2. AI spårar Alzheimer sex år innan traditionell diagnos (då det är för sent). Kanske kommer vi även kunna bota begynnande alzheimer? Hjärnans bränsle heter glukos. Genom inlärning kan AI upptäcka mer subtila förändringar av glukos-förbrukning än vad det mänskliga ögon har förmåga till.
  3. Vi har redan tekniken och kunskapen för att lösa klimatfrågan, nu handlar det om att skala upp i snabb takt. Här är några exempel på stora framsteg det senaste året. Kina satte 60000 militärer på att plantera över åtta miljoner hektar skog, en yta lika stor som Irland.Staden New York kommer att flytta alla pensionspengar från fossilindustrin. Nya Zeeland lagstiftade om 100 procent förnybar el senast 2035 och Israel ska slopa användningen av kol, bensin och diesel senast 2030.
  4. Medellivslängden i Sverige har ökat nästan oavbrutet sedan 1860-talet och utvecklingen bara fortsätter. Om 50 år kan den ha ökat med fem år för kvinnor och sju år för män, skriver SCB.
  5. Flyget börjar sin gröna resa. Ett svenskt elflygplan är bara två år borta. Utvecklas av Chalmers.Till en början med en räckvidd på 40 mil, vilket täcker en tredjedel av svenska inrikesresorna. En testvariant kommer inom drygt två och och flygplanet ska vara i trafik inom sju år.
  6. Costa Rica leder vägen mot en fossilfri värld. Costa Rica tänker nämligen bli världens första klimatneutrala land år 2021. Nu vill man dessutom bli helt fossilritt i transportsektorn, samt avskaffa engångsartiklar i plast med samma deadline.
  7. Bibliotek i Chicago tänker om: slopar förseningsavgifterna och ökar återlämning av böcker med 240%. Tänker man efter så är det lite märkligt att straffa folk för att få till återlämning av böcker, eller hur? Det fungerar att ta bort straffet i Chicago i alla fall.
  8. Vissa händelser har ett alldeles speciellt symbolvärde. Att Harley Davidson utvecklat en eldriven motorcykel är en sådan händelse.
  9. Luleå airport skapar historia, med biobränsle! I januari tankades det första flygplanet i Luleå airports historia med bioflygbränsle. Målet är att ha ett fossilfritt inrikesflyg 2030.
  10. Svenska asteroidprojektet Beyond Atlas vinner internationell rymdtävling med förstpriset en gratis raketuppskjutning. Beyond Atlas ska skicka den första privata missionen till en asteroid.
  11. Nepals tigrar nästan dubbelt så många på 10 år. Senaste inventeringen av tigrar i Nepal visar på en fördubbling av antalet vilda djur - från 121 till 235. Ett av jordens mest fascinerande djur måste givetvis räddas!
  12. Nu ska kolsyrade drycker tillverkas med hjälp av koldioxid som fångas in från atmosfären. Det här är klart efter att schweiziska Climeworks, som specialiserar sig på att fånga in CO2-från atmosfären, startar ett samarbete med dryckestillverkaren Valser.
  13. 420 miljoner diabetiker kan få ett bättre liv tack vare blodkärl odlade i labb. Forskare i British Columbia har visat hur de från stamceller skapar nya blodkärl. Resultaten kan revolutionera flertalet vaskulära sjukdomar, men i första hand hoppas man hjälpa diabetiker.
  14. Forskare har hittat en lösning på hur vi ska kunna föda vår befolkning på ett hållbart sätt framöver. Prioriteringen är att eliminera svält, att fler ska äta hälsosam kost som medför att vi undviker “välfärdssjukdomar”, samt bestå av ingredienser från ett hållbart system.
  15. När bananer skördas kommer endast 12% av plantan till användning, vilket är ett gigantiskt slöseri. Två forskare i Sydney har en lösning på hur plantan kan användas som grundmaterial för tillverkning av ex.vis matförpackningar. På köpet kan inkomsterna öka för bananodlarna.
  16. Robot i hemmet hjälper dementa klara sin vardag. En forskargrupp vid Washington State University har visat hur de kan hjälpa äldre genom att använda sensorer och robotar. Roboten kan med hjälp av det smarta hemmet navigera runt och lokalisera personen för att ge stöd med enkla uppgifter samt vägleda till viktiga ägodelar eller mediciner.
  17. Samarbeten skapar lösningar som enskilda aktörer inte klarar av. KTH, Ericsson och Pirelli är ytterligare ett exempel på det. Pirelli provar nu att integrera en 5G-krets i sina däck, så att information om väglaget förmedlas i realtid. Produkten, Cyber Tyre, kräver givetvis att bilen är uppkopplad till 5G - det kommer.
  18. Att kommunicera med människor i koma har ansett omöjligt. Inte längre. En studie pekar mot att 20% av personer i koma befinner sig i ett medvetet tillstånd och kan kommunicera med här metoden.
  19. Grönt ljus för självkörande bilar svenska vägar. Nu har Transportstyrelsen godkänt test av självkörande fordon på vissa sträckor mellan Stockholm, Göteborg och Malmö.
  20. Krafttag mot resistenta bakterier. Genom att föra upp resistenta bakterier på agendan för världsmötet i Davos, tillsammans med klimatkrisen och andra hållbarhetsfrågor, visar vi att vi tillsammans kan lösa ett svår utmaning.
  21. Den ekonomiska ojämlikheten i världen minskar, inte ökar. De rika blir rikare och de fattiga blir rikare – men de fattiga blir det snabbare än de rika.
  22. Allt färre skolungdomar röker och dricker alkohol. Siffrorna har aldrig tidigare varit så låga som de är nu! Det här visar en undersökning som utförs var fjärde år av Folkhälsomyndigheten.
  23. Nästan ingen såg fake news via Twitter och väldigt få via Facebook under presidentvalet, konstateras i två nya forskningsrapporter. I en undersökning av ett representativt urval av 16 442 väljares twitterkonton visade det sig att bara sex procent fått upp fake news någon gång i sina flöden, och att över tre fjärdedelar av fake news var koncentrerade till endast en procent av väljarna/kontona. Dessa falska nyheter spreds till 80 procent från 0,1 procent av kontona.
  24. Ny teknik gör det lättare för miljontals människor att undvika drabbas av diabetes typ 2. Genom att fler genomför kontinuerliga mätningar kommer vi (och AI) lära oss mer om individuella skillnader mellan hur vi reagerar - vilket i sin tur öppnar upp för individuellt anpassade rekommendationer för att undvika och behandla diabetes.
  25. Sedan 2012 har artificiell intelligens blivit över 300000 gånger snabbare. Det är organisationen OpenAI som visar att beräkningskraften i världens största AI-system fördubblats varje 3,5 månader sedan 2012.
  26. När elbussarnas batteri inter duger för bussen längre, vad göra med det då? Volvo installerar dem i hus i med solceller på taket - och deras livslängd förlängs avsevärt. När ett batteri från en elbuss inte fungerar för bussen längre, så har det fortfarande kvar 80 procent av sin ursprungliga kapacitet.Inte tillräckligt för en buss, men för ett hus. Därför installeras nu gamla batterier från Volvos elbussar i Riksbyggens hus i Göteborg.
  27. Antalet terrorattacker minskade med 33 procent förra året och var det lägsta sedan 2011. Samtidigt minskade antalet icke-militära dödsfall med över en fjärdedel, enligt en ny studie som genomförts av Jane’s Terrorism and Insurgency Center (JTIC) Global Index.
  28. Jorden blir grönare. Nya skogar på en yta motsvarande regnskogen i Amazonas har tillkommit senaste tjugo åren. Framförallt är det stora skogsplanteringar som ligger bakom ökningen. Idag finns 5% mer skog än för tjugo år sedan.
  29. Förnybar energi kommer vara största energikälla år 2040, tror British PETROLEUM. Det kanske mest intressanta i rapporten - förutom att ett oljebolag tror att sol och vind tar över - är att de skruvar upp andelen förnybart 2040 rätt rejält från förra årets rapport.
  30. Lovande tester på djur återställer äldre hjärnors minnesförmåga. På 15 minuter.
  31. Torontos “Centre of Addiction and Mental Health in Canada” har under flera tester visat att minnet på äldre råttor ökas genom en molekyl som stärker neurotransmittorernas funktion (trafiken till och från hjärnceller). Effekten visar sig redan inom 15 minuter.
  32. Antalet telefonbedrägerier mot äldre har halverats sedan i augusti, visar polisens senaste mätning. Bankbedrägerier över telefon, så kallad “visning”, blev ett känt fenomen under hösten 2017. Främst äldre personer rings upp av bedragare som påstår sig företräda personens bank för att på så sätt lura till sig stora mängder pengar.
  33. Bokförsäljningen ökade under 2018. Allra mest ökade barn- och ungdomsböcker. Bäst säljande fackbok var Roslings Factfulness. Totalt ökade bokförsäljningen med 4,9% under 2018. Det är framförallt internetförsäljningen som gör att fler böcker säljs (+5,8%) och inte minst prenumerationer på ljudbokstjänster (+33,4%).
  34. Barkaby testar självkörande, eldrivna fullängdsbussar redan 2020. Försök med självkörande mini-bussar som kollektivtransport pågår redan i Barkabystaden. Nu är det dags att testa lösningar i större skala, för att så småningom transportera fler resenärer på fler sträckor.
  35. Nu byggs Europas första hållbara stad. Elysium City, den nya turistorten som nu byggs 17 mil sydväst om Madrid, ska bli först i Europa med att uppfylla FN:s samtliga 17 globala mål för hållbar utveckling, rapporterar flera medier.
  36. SCAs växande skogar är största anledningen till att hela verksamheten har en positiv effektiv på minskat koldioxid motsvarande CO2-utsläpp från alla lastbilar och hela inrikesflyget i Sverige.
  37. “Vi kan backa utsläppsklockan” - innovationen som utvinner rent kol ur koldioxid-utsläpp, och samtidigt levererar ett ämne som kan användas som komponent i elfordon. Tänk om vi kunde ta koldioxid från luften, och lagra den på ett säkert sätt? Samtidigt som vi fortsätter minska på våra utsläpp. Ett samarbete mellan RMIT i Australien och universitet i Tyskland, Kina och USA har resulterat i en ny metod att lagra koldioxid.
  38. Försäljningen av fossildrivna bilar minskar nu i världens tre största marknader: China, Europa och USA. I Kina minskade den totala bilförsäljningen mellan 2017 och 2018. Trots det fördubblades nästan försäljningen av elbilar och pluginhybrider från 600000 till 1,1 miljoner fordon.
  39. Alkoholkonsumtionen minskade i Sverige förra året, och har minskat under flera år. De senaste tio åren har den totala alkoholkonsumtionen minskat med sju procent. Spritsmuggling har minskat med drygt 40 procent.
  40. Vatten produceras av luft. Ja, det är sant. Företaget Watergens apparater producerar flera liter vatten per dag - ur vanlig luft. Deras stora apparaten kan producera 5000 liter vatten per dag, mittenvarianten 900 liter och en liten apparat för hemmet 27 liter per dag.
  41. De senaste 25 åren har den extrema fattigdomen minskat från 38 procent till 8 procent. Det betyder att antalet fattiga minskat med 1,25 miljarder människor, trots att världens befolkning ökade med två miljarder under den här perioden.
  42. Ansiktsigenkännande AI hjälper läkare identifiera sällsynta sjukdomar hos barn. Idag använder vi ansiktsigenkänning för att identifiera vänner i våra bilder och låsa upp våra mobiler. Men ansiktsigenkänning har även blivit ett oväntat effektivt verktyg inom sjukvården för att identifiera barn med sällsynta genetiska sjukdomar på ett tidigt stadium.
  43. Ni har väl sett att #trashtag blivit en viral företeelse? Kortfattat går det ut på att människor tar före- och efterbilder på skräpiga platser som de (eller andra) städar. Kanske var tajmingen perfekt, för initiativet tog fart. Allt från kilometerlånga stränder till skogsdungar och parker har fått rejäla ansiktslyft tack vare vanliga människors engagemang.
  44. Elbilar är renare än bensin- och dieselbilar - även om de laddas med smutsig el. En genomsnittlig elbil i Europa släpper i snitt ut hälften så mycket koldioxid under de första 15.000 milen som en genomsnittlig förbränningsbil.
  45. Bytet till LED-ljus minskade också utsläppen av koldioxid i atmosfären med 570 miljoner ton 2017. Det är 1,5 procent av världens utsläpp.
  46. 3D-printad hornhinna kan råda bot på stor brist på hornhinnor och förbättra synen för miljontals människor. Ett team vid Newcastle University har lyckats 3D-printa en hornhinna. Själva printandet tar bara fem minuter.
  47. Kan nya sätt att organisera sjukvården spara 75% av kostnaderna? Genom att kombinera läkarinsatser med teknikplattformar och AI kommer sjukvårdssystemet kunna leverera mer, till en lägre kostnad.
  48. Förnybara energikällor slår nu rekord efter rekord. Senast i raden är Tyskland som för två veckor sedan fick 65 procent av sin energi från förnybara energikällor.  “De här siffrorna visar att att Tysklands mål på 65 procent förnyelsebar energi till 2030 är tekniskt möjligt”, skriver Bruno Burger, forskare vid Fraunhofer ISE i ett uttalande.
  49. I november passerade för första gången förnybart, 41,9 gigawatt, fossila bränslen, 41,2 gigawatt, i Storbritannien. Nu finns enbart sex kolkraftverk kvar i kungariket.
  50. Bloomberg rapporterar att 13,4 gigawatt förnyelsebar energi upphandlats av 121 företag i 21 länder under 2018. Det är mer än en fördubbling från 2017 med 6,1 gigawatt. Störst är Facebook som upphandlat 2,6 gigawatt och tvåa Google.
  51. Sverige står i särklass i EU när det gäller andelen energi från förnybara källor, visar samlad statistik från Eurostat. Vi är ett av elva länder som redan har klarat av sin respektive målsättning inför 2020. Enligt Eurostat kom 53,8 procent av den svenska energin år 2016 från förnybara källor. Närmast därefter följer Finland med 38,7 procent och Lettland på 37,2.
  52. NASA kommer landa människor på månen inom fem år. NASA har på senaste tiden börjat ställa om sin verksamhet och siktar på en närvaro på och vid månen, som ett steg på vägen till Mars. Man planerade att landa människor på månen inom tio år. "Inte bra nog", deklarerade USA:s vicepresident Mike Pence igår i ett stort rymdtal. Det nya målet är att landa människor på månen inom fem år.
  53. Dags att CO2-suga. Vi har vid tidigare tillfällen skrivit om det kanadensiska bolaget Carbon Engineering här i gruppen. Deras tester har visat att det inte bara är möjligt att faktiskt suga upp CO2 ur atmosfären – man kan dessutom omvandla det till bränsle. Kalkylen är att en anläggning som sträcker sig över 12 hektar kan suga upp ett megaton (en miljon ton) CO2 varje år. Enligt vd Steve Oldham motsvarar det att plantera ungefär 40 miljoner träd.
  54. Svenska Heart Aerospace utvecklar just nu sitt första kommersiella elflygplan som 2025 ska kunna flyga 19 passagerare sträckor på 400 km.
  55. Kanadensiska sjöflygbolaget Harbour Air Seaplanes meddelade nyligen att man tillsammans med elmotorutvecklaren MagniX ska bygga om sina 30 plan till elflyg under de kommande åren. 30 000 flygningar om året gör bolaget i dag.
  56. Burger King lanserar köttfri hamburgare som smakar kött - Impossible Whopper. Hamburgaren är gjort av växter, men både ser ut som kött och smakar kött.
  57. Mödradödligheten har minskat mycket kraftigt de senaste 100 åren. Allra lägst är den i Finland med 0,003%. I dag är det alltså 300 gånger säkrare att föda barn i vårt grannland än för några generationer sedan. I Tanzania och Kambodja har mödradödligheten mer än halverats sedan 1990.
  58. Överlevnaden i barncancer har ökat från 80 till 85 procent.
  59. Den senaste statistiken visar att överlevnaden för barn som drabbas av Hodgkins lymfom nu är 100 procent. Barncancerfonden, som presenterar de glädjande siffrorna, ger forskningen äran för ökningen.
  60. Antalet avrättningar minskade med nästan en tredjedel i världen under 2018 och nådde det lägsta antalet på tio år, rapporterar Amnesty. Över hälften av världens länder har helt avskaffat dödsstraff. Antalet avrättningar minskade kraftigt i Iran, Irak och Pakistan. I Iran med 50 procent, i Irak med 58% och i Pakistan med 76 procent.
  61. Idag är dryga 10 procent av jordens vuxna befolkning analfabeter. För 200 år sedan rådde det motsatta, då kunde 90 procent vare sig läsa eller skriva.
  62. Ett dataspel har en superdetaljerad modell av Notre Dame som kan användas i återuppbyggnaden. Hela Notre Dame brann som tur var inte ner, och pengar och löften har strömmat in om att återuppbygga det som förstörts. När man ska återskapa delar så behövs så klart detaljerade beskrivningar av hur dessa sett och i det arbete kommer hjälp från ett oväntat håll: Ett dataspel. Spelet Assassin's Creed utspelar sig i Paris och en mycket detaljerad modell finns med i spelet.
  63. Företaget Emulate tar fram mänskliga organ på mikrochips som minskar behovet av djurförsök. Chipet skapar en miljö så att människocellerna beter sig som om de satt i en kropp, vilket gör att man kan utföra olika sorters tester utan att vare sig riskera människor eller behöva testa det på djur.
  64. Nytt malaria-vaccin kan rädda livet på tiotusentals barn varje år. Tre länder i Afrika har startat ett storskaligt försök med  ett vaccin mot malaria som kan rädda livet på tiotusentals barn varje år. 360 000 barn per år ska vaccineras i Malawi, Kenya och Ghana i ett program som Världshälsoorganisationen, WHO, leder.
  65. “Känner du dig frisk?” - av 70-åringar som tillfrågades i början av 1970-talet angav 67% av männer och 64% av kvinnorna att de kände sig friska. För 70-åringar tillfrågade 2014 - 2015 var svaret 90% respektive 88%.
  66. Hörseln måste väl ändå vara sämre bland de som fyllt 70 idag, med all popmusik de lyssnade på under 1960-talet? Inte alls. 53% av 70-åriga män hade någon nedsättning av hörseln 1971. År 2014 hade siffran sjunkit till 27%.
  67. 28% av 70-åriga kvinnor gick långsamt år 1987 - alltså långsammare än 1 m/s. Motsvarande siffra för 70-åriga kvinnor år 2005 var 16%.
  68. AI omvandlar dina tankar till tal - ett stort framsteg för de som förlorat sin talförmåga. Den stora nyheten med denna studie är att en artificiell intelligens bidragit till att förstå hur hjärnans signaler översätts till muskelrörelser i tungan, läpparna, käken och strupen när vi talar, samt vilka ljud som kommer ur dessa rörelser.
  69. Utsläppen från el- och värmeproduktion sjunker snabbt i Europa, rapporterar Carbon Market Watch.
  70. Fler träd skulle suga ett årtionde av CO2-utsläpp ur atmosfären. Det är den mest kraftfulla vapnet för att motverka klimatförändringarna, menar ny forskning. Idag finns cirka tre biljoner (tre tusen miljarder) träd på jorden. Om det ökar med en tredjedel, en biljon träd, så skulle vi se en kraftig minskning av CO2 i atmosfären.
  71. Grafensvamp kan ge oss batterier som är fem gånger så effektiva som dagens batterier. Bättre batterier är något vi vill ha i allt från mobiler till elbilar och nu har forskare på Chalmers presenterat en teknik som kan ge oss mycket effektivare energilagring. Nyckeln till deras framgång ligger i en porös och svampliknande aerogel som är baserad på grafen och som går under namnet grafensvamp.
  72. En lyckad njur-transplantation genomfördes nyligen på University of Maryland Medical Center. Inget konstigt med det kan tyckas - förutom att njuren transporterades till sjukhuset med hjälp av drönare.
  73. Fler människor än någonsin lever i demokratier. Faktum är att majoriteten av världens länder nu styrs demokratiskt, en styrelseform som inte ens existerade för drygt 200 år sedan.
  74. Vi kan nu stoppa HIV från att spridas, vilket tar bort stigma och diskriminering - och ökar möjligheten att eliminera sjukdomen. Det är nu tydligt bevisat att personer med HIV som behandlas med antivirala läkemedel och har fått ner sina virusnivåer inte sprider sjukdomen vidare. Därför kan de utan risk ha sex med sina partners, utan att behöva bekymra sig över att eventuellt riskera att smitta dem.
  75. Två utrotningshotade arter gör comeback. Havssköldpaddor och fjällrävar ökar i antal. Antalet gröna havssköldpaddor ökade vid korallrev runt Hawaii mellan åren 2002 och 2015. Runt år 2000 fanns endast ett 60-tal fjällrävar kvar i Skandinavien, men förra året var antalet uppe i cirka 300 vuxna djur.
  76. Jeff Bezos vill landa på månen 2024. Blue Moon, som landaren heter är självstyrande så istället för astronauter kan den också skeppa exempelvis fyra stora strövare (rovers) till månen helt automatiskt. Landaren använder flytande väte som drivmedel vilket gör att det i framtiden ska bli möjligt att tillverka bränsle till den ur det vatten som finns på månen.
  77. DNA-forskningen har bland annat lett till utveckling av verktyget Crispr-Cas9, den s.k. gen-saxen. Det gör det möjligt att ändra (editera) valda delar av en individs DNA-kedja, för att exempelvis hindra vissa virus från att nå fram till celler. Kanske kommer det även ge oss ett vaccin som fungerar som alternativ till kolesterol-sänkande medicin? Verve Theurapeutics utvecklar just nu en behandling som ska kunna ändra på den del av DNA-kedjan som styr produktionen av det “farliga” kolesterolet, LDL. Genom gen-editeringen ska LDL-produktionen sänkas.
  78. 3D-skrivaren kan nu skapa nya lungor. Detta öppnar för stora möjligheter för de som drabbats av trafikolyckor eller har allvarliga sjukdomar.
  79. Färre barn dör än någonsin på jorden. Barnadödligheten minskade med 1,9 procent per år 1990-2000 och accelererade 2000-2017 till att minska med fyra procent per år, enligt Unicef. Dödstalen för barn 5-14 år har också minskat med över 50 procent sedan 1990.
  80. Sociala medier och skärmtid har ingen belagd negativ effekt på tonåringars hälsa, enligt omfattande forskningsrapport. En forskningsrapport baserad på 17 000 tonåringar i tre länder visar att de inte kan belägga något samband mellan skärmtid och negativ effekt på deras mentala hälsa. Inte ens direkt innan sovdags.
  81. Smart tröja ska minska belastningsskadorna. Belastningsskador är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivningar i Sverige, men en smart t-shirt ska förhoppningsvis minska problemen. Tröjan har sensorer på ärmar och rygg som mäter armarnas och ryggens vinkel och skickar dessa data via bluetooth till en app. Om du blir kvar i en påfrestande ställning alltför länge slår appen larm om att du behöver byta ställning.
  82. De vill öppna 300 obemannade butiker. Lifvs är i korthet containerliknande närbutiker som kan ställas var som helst (efter att ha fått tillfälligt bygglov) – och de kräver ingen bemanning. Dörren öppnas med en app där du även registrerar ditt betalkort, och varornas streckkoder scannar du själv. Lägg allting i påsen, verifiera köpet och gå ut.
  83. Virgo - tredje årtusendets skördemaskin. Repetitiva rörelser är som gjorda för robotar. Att skörda innefattar en hel del repetitiva moment, men det krävs det vi kallar fingerfärdighet. Kombinationen av ljus, sensorer, AI, mjuka gripklor och självkörande egenskaper gör att Virgo kan arbeta dygnet runt med att plocka mogna tomater. De omogna tomaterna får hänga kvar till dess att de nått rätt mognadsfas.
  84. Modifierade virus har nu använts för att bekämpa superbakterier - vilket kan visa sig vara ett kraftfullt vapen i kampen mot svårbehandlade infektioner.
  85. Allt fler barn överlever och är nu friskare än någonsin i historien! 1850 dog knappt hälften av alla barn innan de fyllt fem år. Idag är barnadödligheten i världen under fyra procent.
  86. AI hjälper radiologer bli bättre på att upptäcka lungcancer. AI-systemet och sex radiologer fick utvärdera 2 763 fall, där forskarna redan var säkra på diagnosen och AI:n var överlag mer träffsäker. Den upptäckte fem procent fler cancerfall än radiologerna och hade elva procent färre falska positiva resultat (där en frisk patient felaktigt bedöms vara sjuk).
  87. Betydligt färre får antibiotika i onödan. En miljon färre recept per år, utan ökad risk för patienterna. Anledningen är ett ihärdigt informationsarbete som fått stort genomslag både i vården och hos patienterna. Minskningen beror också på att man i vården har bättre kunskap om vad som behöver behandlas med antibiotika och inte.
  88. Airbus och SAS samarbetar för att utveckla framtidens flygindustri. Det räcker inte att utveckla och tillverka flygplan som är miljövänliga från ritbord till färdig produkt - hela kedjan från energiproduktion till infrastruktur på flygplatserna måste förändras radikalt. Hur ska laddstationerna utformas; vilka kapacitetskrav ställs på flygplatsernas elnät; vilken typ av samarbeten krävs med berörda myndigheter?
  89. Befolkningsexplosionen är en myt. Allt färre barn föds i världen i takt med att fler överlever, vilket vi sett statistik på de tidigare två måndagarna. Sedan 1850 har antalet barn som föds per kvinna minskat kraftigt och minskningen har accelererat. Den här utvecklingen beror bland annat på att allt fler barn överlever, minskat fattigdom, att preventivmedel blivit mer tillgängligt och accepterat och att kvinnor i betydligt högre utsträckning utbildar sig och förvärvsarbetar.
  90. Kluster av tusentals mikrochip i hjärnan kan kommunicera trådlöst - och möjliggör helt nya sätta att koppla upp vår hjärna mot datorn. Implantaten är idag inte större än 0,25 kvadratmillimeter och tillsammans kan de sända information med en bandbredd på 10 MBit/s och ta emot med 1 MBit/s.
  91. Kläder med inbyggd luftkonditionering håller dig bekväm i alla väder. För alla som svettas floder på somrarna eller som huttrar sig igenom varenda vinter så finns det nu hopp om en behagligare tillvaro året om. Forskare vid UCSD i USA har nämligen utvecklat en minimal värme- och kylanläggning som kan vävas in i kläder och fungera som en personlig luftkonditionering.
  92. Nolltolerans i New York 2.0. Brottsligheten i New York kulminerade 1991. Nivån var ohållbar och man hade fått nog. Nu, knappt 30 år senare, är antalet mord nere på nivåer som gällde på 1940-talet. Nu sätter New York tänderna i en aktuell utmaning: miljön. Staden har satt upp målet att bli helt miljöneutral senast 2050.
  93. Barnadödligheten i Europa har på 200 år minskat på ett så dramatiskt sätt att det är svårt att greppa i text. I Europa i början av 1800-talet dog nästan hälften av alla barn innan de fyllt fem år. Idag handlar det om någon enstaka procent som inte överlever sin femårsdag. De nordiska länderna är bäst i världen. Det har aldrig funnits en bättre plats eller bättre tid någonsin i historien att vara barn.
  94. Stimulera hjärnan med elektricitet - och få ett bättre arbetsminne. Genom elektrostimulering har nu forskare i Boston visat att de kan boosta arbetsminnet hos sina försökspersoner. Arbetsminnet sitter i samma del av hjärnan där vi har vårt medvetande, där vi tar beslut, resonerar och återminns detaljer som vi memorerat.
  95. Lyckad kampanj mot tjuvskytte ger tigrarna i Bangladesh en ny chans. För 15 år sedan levde 440 tigrar i världens största Mangroveskog, Sundarbans i Bangladesh. 2015 var den siffran nere i 106, men den senaste tigerräkningen visar på ett nytt hopp för tigrarna i Sundarbans. Den visar nämligen att antalet tigrar ökat till 114. En ökning på runt åtta procent kanske inte verkar som något att jubla över, men att stammen ökar överhuvudtaget får ses som en stor framgång och ger oss som gillar världens största kattdjur hopp inför framtiden.
  96. Skrift för synskadade direkt på handleden - nu lanseras klockan Dot som ger tid, datum och meddelanden i braille-skrift. En app kopplar ihop bärarens smartphone med klockan, varpå meddelanden omedelbart översätts till skrift för synskadade.
  97. Åldrandet är fortfarande ett mysterium för oss - även om vi det senaste decenniet alltmer har börjat förstå att vi kan bekämpa det, om inte bota det. I ett försök på patienter som lider av lungsjukdomen idiopatisk lungfibros (IPF) - vilket i sig är en åldrandesjukdom - upptäckte forskarna i studien att patienter som erhöll en viss behandling påvisade bättre hälsa efter behandling. Behandlingen syftade till att ge sig på de åldrande cellerna och patienterna erfarde inte några allvarliga bieffekter.
  98. Northvolt fixar finansieringen – en fabrik som kan producera batterier för 300 000 elbilar per år ska nu byggas i Skellefteå. En svensk motsvarighet till Teslas gigantiska batterifabrik Gigafactory kommer att byggas i Skellefteå. Det står klart efter att batteribolaget Northvolt säkrat en finansiering på en miljard dollar, cirka 9,5 miljarder kronor, från bland andra Volkswagen, Goldman Sachs, BMW, AMF och Folksam.
  99. Sedan 1950 har medellivslängden i Afrika ökat kraftigt. Bara sedan år 2000 har livslängden ökad med mellan 20 och 42 procent i ett antal afrikanska länder. “Skola, tvål, vatten, mat, fred och rättvisa. Det är de underliggande faktorerna. Sedan inom hälso- och sjukvård tillkommer exempelvis vacciner, myggnät och antibiotika”, nämnde Hans Rosling som de främsta orsakerna till utvecklingen 2016 till SVT.
  100. Stamcellsplåster bygger upp hjärtat efter en hjärtinfarkt vilket leder till att det återfår sin forna funktion. Genom att skapa små vävnadsbitar av stamceller som "programmerats" att bli hjärtceller, har forskare kunnat påvisa hur hjärtan hos kaniner regenererats och integrerats med annan vävnad i hjärtat efter fyra veckor. Redan efter tre dagar började "plåstret" att slå av sig självt och efter en månad liknade den vanlig hjärtvävnad.
  101. AI hjälper vårdpersonalen att fatta bättre beslut. Att kunna sätta in rätt åtgärder i rätt tid kan vara skillnaden mellan liv och död när du kommer in till akutmottagningen med exempelvis hjärtsvikt. Nu är det inte alltid så lätt för en läkare att varje gång fatta rätt beslut i en stressig miljö med patienter som är rädda, förvirrade eller oförmögna att kommunicera alls. Men en ny AI-lösning ska förhoppningsvis hjälpa läkarna att göra snabba och objektiva bedömningar av patienter som kommer in till akuten. Det är målet för ett forskningsprojekt som Högskolan i Borås driver. Genom att mata in patientdata, som exempelvis blodtryck och puls, i ett AI-program ska personalen få hjälp att avgöra vilken behandling personen behöver.
  102. Konsumtionen av kol minskar i Europa, i vissa länder har omställningen gått mycket fort. Storbritannien har minskat användningen av kol för energiproduktion kraftigt på bara några år. Nu står kol för ett fåtal procent av energiproduktionen och ska vara helt borta 2025.
  103. Robot kan styras med tankekraft utan implantat i hjärnan. Flertalet tidigare framgångar har visat hur förlamade patienter med implanterade chip kan kontrollera datorer och robotarmar, men först nu kan vi göra detsamma med tillräckligt god precision utan implantat.
  104. Pengar i en plånbok ökar chansen att få tillbaka den. Ju mer pengar som finns i en plånbok, desto större är chansen att den som hittar den kontaktar ägaren och lämnar tillbaka den. Det är resultatet av ett forskningsexperiment med totalt 17 000 personer i 40 länder.
  105. Lasern som zappar cancerceller. En liten ”laserkanon” kan bli nästa vapen mot cancer. Ett forskarteam från University of Arkansas testade att använda laser för att upptäcka cancerceller som sprids i blodströmmen och den var 1 000 gånger bättre på det än den blodprovsteknik som används idag. Som grädde på moset kunde lasern också förstöra många av tumörcellerna direkt när de upptäcktes.
  106. Utrotade djur ”återuppstår” i avlägsen regnskog. Tre arter som forskarna trodde var utrotade upptäcktes på nytt när ett forskarlag undersökte ett några kvadratkilometer stort område i ett svårtillgängligt regnskogsområde i Honduras. Dessutom hittade forskarna en fisk som kan höra till en helt ny art. Och som om det inte vore nog observerade de 22 arter som aldrig setts i Honduras tidigare, några av dem utrotningshotade.
  107. Forskare vill göra internet miljövänligare. Internet är väl inte det första vi tänker på när vi hör ordet energislukare, men enligt en studie från KTH står internet för tio procent av världens elkonsumtion och siffran ökar stadigt. Nu vill ett forskarteam på Chalmers vända trenden genom att få ner energiförbrukningen för datakommunikationen till en bråkdel av vad dagens system drar.
  108. Du räddar miljön med din smartphone. Metaller, plast, glas och vatten. En smartphone kräver mycket resurser vid tillverkningen. Men den sparar långt mer än den förbrukar tack vare dematerialisering. Det innebär att en stor mängd resurskrävande prylar, som miniräknare, klockradio, ficklampa, kamera och videokamera, gps bland mycket annat, inte behövs längre.
  109. Svenskt företag förbättrar canceröverlevnaden genom att använda zebrafiskembryon för att bättre förstå tumörens unika biologi. Celler från patientens cancertumör placeras i ett mindre än fem dagar gammalt zebrafiskembryo, vilket inom en vecka ger dem möjlighet att säga vilken behandling som kommer ha bäst effekt på just denna patients tumör.
  110. Sedan 2010 har priset på batterier minskat med 85 procent. Det är bland annat den här utvecklingen som satt enorm fart på elektrifieringen av samhället, i allt från el-scootrar till el-flygplan. 2010 var snittpriset på litiumjonbatterier 1160 dollar per kilowattimme. 2018 var motsvarande pris 176 dollar.
  111. Hjärnan har påvisats kunna behålla en del funktioner utanför kroppen efter döden. Genom studier på grishjärnor har en forskargrupp på Yale kunnat bevara vävnaderna från att brytas ner efter att ha avlägsnats från kroppen. I upp till sex timmar har de kunnat bibehålla vävnaderna intakta OCH få dem att utföra metabola aktiviteter.
  112. Massiv plantering av skog kan fånga två tredjedelar av all CO2 människan gett upphov till. Forskare vid Crowther Lab i Schweiz visar att om man planterar rätt sorts träd på rätt platser kan dessa skogar fånga över 200 gigaton koldioxid, vilket motsvarar två tredjedelar av allt CO2 som människan genererat sedan den industriella revolutionen.
  113. Dags för självlandande flygplan? Piloter kan vara trötta, hungriga och ha en allmänt dålig dag. Nu kan tekniken erbjuda ett säkrare alternativ till skakiga landningar genom att ta autopiloten till en ny nivå. Det har man undersökt vid Münchens tekniska universitet, där det i maj genomfördes lyckade testflygningar med autonoma flygplan som använder GPS i kombination med datorseende och infraröda kameror för att navigera.
  114. Artificiell intelligens briljerar i Go, Schack och numera även poker. Nu kan AI även dra slutsatser ur redan gjorda vetenskapliga studier - som vi människor missat.   Den kan bl a göra prognoser från befintliga studier och säkerställa att vi utnyttjar resultat på ett effektivare sätt. Genom att gå igenom över 3 miljoner publicerade vetenskapliga studier hittar algoritmen Word2vec samband mellan ord som förekommer dokumenten. Algoritmen har registrerat och dissekerat publikationer från 1922 till 2018 - nästan 100 års forskning. På vägen har den lärt sig (och förstår) det periodiska systemet - utan vägledning från varken systemvetare eller forskare.
  115. Nu kan blinda se genom att koppla en videokamera direkt till hjärnan. Tidigare forskning på att "bota blindhet" har alltid syftat till att modifiera ögat och använda biologins förmåga att fömedla synen till hjärnan. Genom att istället strunta i ögat och koppla en kamera direkt till hjärnan överkommer vi en del biologiska utmaningar.
  116. Svenska jordbruket gör comeback, 75 procent större skörd i år. Efter förra årets torra sommar, ser årets skörd ut att bli avsevärt mycket bättre. Delvis hjälpt av just förra årets värme. Värmen gav möjlighet till en rekordstor höstsådd, och dessa grödor ger högre avkastning året därpå. Årets skörd beräknas bli 6,3 miljoner ton, vilket är lite högre än genomsnittet de senaste fem åren.
  117. 50 år efter månlandningen drar vi fortfarande nytta av Apollo-projektet i vår vardag. Ett exempel på det är fly-by-wire-system som används för att styra alla större flygplan idag. I USA har nog många också sluppit bli matförgiftade på grund av Apollo-projektet. Om det har hänt en olycka ser man ofta folk insvepta i silverglänsande filtar och de filtarna är också ett resultat av Apollo.
  118. Biologiska läkemedel har förändrat hur vi behandlar sjukdomar idag och det finns fortfarande massor av potential att upptäcka. Nu ser vi en ny våg av cell- och genterapeier som når hälso- och sjukvården. I många av dessa fall talar vi inte längre om att konvertera svåra tillstånd till kroniska tillstånd - utan vi talar om bot. I ett exempel mot blodcancer hos barn leder behandlingen till bot i 4 av 5 fall. Makalöst.
  119. Plantera träd är effektivt mot klimatförändringar. Här är drönare som kan plantera 400 000 träd - per dag. Ett försök med att plantera träd med hjälp av drönare har visat sig lyckat. Efter ett år har träden växt en halvmeter.
  120. Nu färdas vi genom rymden under svällande segel. Förra veckan firade vi en av de stora historiska händelserna inom rymdfarten – månlandningen – och den här veckan fick vi en skymt av vad som kan vara framtiden. I onsdags vecklade nämligen Lightsail 2 ut sitt solsegel och använder nu enbart solens strålar för att segla genom rymden.
  121. ätt bakterier kan hjälpa oss mot fetma och övervikt. En nyligen publiserad studie i den ansedda tidskriften Science påvisar hur man i möss sett samband mellan en viss typ av bakterie och uppkomsten av fetma. Genom att ta bort bakterien blev mössen fetare.
  122. 353 miljoner träd planterades i Etiopien på 12 timmar. Att plantera träd tycks vara en av de mest effektiva metoderna för att suga upp koldioxid. Antalet träd som behöver planteras är enormt, men i Etiopien visar man att det går att plantera väldigt många träd på kort tid. 353,633,660 trädplantor planterades på 12 timmar. Vilket är ett världsrekord. Tidigare hade man i Indien planterat 66 miljoner träd på samma tid.
  123. Använd plastkortet för att bjuda ett bi på lunch. I dagens städer kan stora områden vara rena öknarna för bin som inte kan hitta någon nektar att äta och därför svälter ihjäl. Men det brittiska crowdfunding-projektet Bee Saviour Behaviour har en nödlösning som bygger på gamla plastkort som inte används längre. Korten förses med tre jättesmå ”brunnar” som fylls med en sockerlösning och sedan förseglas. Den som hittar ett uthungrat bi kan ta fram kortet ur plånboken och öppna en av brunnarna så att biet kan dricka sockerlösningen. Förhoppningsvis ger det biet kraft nog att flyga vidare och hitta några blommor att livnära sig på.
  124. Allt färre dör i hjärtinfarkter. Antalet halverat på 15 år. Smarta hjärtstartare finns utplacerade på många ställen, förmågan att vidga ådrorna med så kallad ballongvidgning finns på många sjukhus, bättre läkemedel och en tydlig vårdkedja.
  125. Fönsterfilmen som fungerar både som luftkonditionering och element. När solen ligger på ordentligt en sommardag kan det bli outhärdligt varmt inomhus. Men nu har forskare på Chalmers tagit fram en fönsterfilm som ger svalka när solen steker på och sedan generar värme på kvällen när det blivit kyligare.
  126. Det går att öka produktionen inom jordbuket samtidigt som miljöpåverkan minskar.  Sveriges tillväxt inom jordbruket ligger de senaste 25 åren ö v e r genomsnittet bland EU-länder. Samtidigt m i n s k a r miljö- och klimatpåverkan - genom strukturförändringar (större yta per jordbruk) och strängare miljöregler (koldioxidutsläpp, gödsel och skadebekämpning).
  127. Världshistorien har tagit en ny vändning. Nu är halva mänskligheten medelklass. Nu lever inte längre majoriteten av mänskligheten vid ruinens brant och för första gången sedan neolitisk tid är andelen människor som kan räknas vara medelklass eller rika lika många som de som lever i ekonomisk utsatthet och fattigdom.
  128. Risk för Alzheimer's sjukdom kan nu upptäckas 20 år innan symtom uppstår. Nu har en forskargrupp påvisat ett blodprov som kan upptäcka risk för Alzheimer's sjukdom redan 20 år innan symtom uppstår med 94% noggrannhet.
  129. Filma ditt ansikte i 30 sekunder så kan din mobil berätta hur du mår. Forskare på University of Toronto har kommit på ett sätt att använda kameran i vanliga mobiltelefoner för att genomföra en hälsokontroll. Målet är att en snabb video ska ge dig information om blodtryck, stressnivå, hjärtrytm med mera och visa om du befinner i riskzonen för exempelvis hjärtproblem eller stroke.
  130. Innan slutet av 2019 läggs tre av USA’s största kolkraftverk ner. Det ger en årlig minskning av koldioxid-utsläpp motsvarande utsläpp från 8,7 miljoner bilar.
  131. Smarta kläder gör våra rörelser enklare och mindre energikrävande. Harvard Wyss-Institutet har under en tid arbetat med att ta fram vad de kallar mjuka exoskelett. Den senaste produkten vars resultat nyligen framhävdes i Journal of Science är ett par shorts som assisterar musklerna vid gång och löpning.
  132. Hushållsavfallet minskar, trots ökad konsumtion. 2018 minskade hushållsavfallet med sju kilo per person. Samtidigt ökade konsumtionen med 2,3 procent, så det är inte minskad konsumtion som lett till minskat avfall.
  133. Nu växer mangroveskogarna i södra Senegal så det knakar. Med hjälp av lokalbefolkningen har det här projektet planterat 152 miljoner mangrove-skott. Oceanium, organisationen som leds av Haidar el Ali, har verkat i området sedan 2009. Idag är det ett av världens största återplanteringsprojekt.
  134. #fillthebottle – plötsligt blev det coolt att plocka fimpar. Vi har alla nu hört talas om "plogging"-trenden – att jogga och plocka skräp samtidigt. Och med stigande ålder har jag själv faktiskt börjat plocka upp skräp på gatan där jag bor – dels för att mindre skräp ger mindre nedskräpning, men även för att visa mina barn att vi bidrar till en bättre miljö. Man kan tyvärr inte påstå att de har tyckt att jag varit supercool. Men eftersom min dotter nu har nått Tik Tok-åldern (videosnutt-app med 600 miljoner användare) kommer nya trender snabbare än någonsin in i huset (på gott och ont). Så DÖM OM MIN FÖRVÅNING när hon nu startat en klubb i klassen för att haka på den nya trenden #fillthebottle – att ta på sig plasthandskar, gå ut med en tom flaska och fylla den med fimpar.
  135. En ny sensor kan ”lukta” sig till dålig mat och både minska matsvinnet och risken för matförgiftning. Att förlita sig på förbrukningsdatum eller att lukta sig till om maten i en förpackning fortfarande går att äta är ett trubbigt instrument, men snart kan vi få betydligt säkrare besked. Forskare på Imperial College i Storbritannien har utvecklat en giftfri och nedbrytningsbar sensor som visar om maten är farlig att äta eller inte.
  136. Solceller gjorda med nano-teknik kräver en tusendel av materialet och ger dubbel effekt jämfört med de vanligast förekommande solcellerna. Den nya solcellen beläggs med nano-halvledare formade som koner. De är små - 50 koner motsvarar diametern på ett hårstrå från en människa.
  137. Mellan 2003 och 2019 minskade storleken på världens bränder med 25 procent, enligt NASA. Världens bränder kartläggs med hjälp av rymdteknik. Data som visar denna positiva utveckling är från instrumentet MODIS på NASA:s Terra-satellit. På den mest eldhärjade kontinenten, Afrika, minskade storleken på bränderna mellan 2003 och 2015 med 700000 kvadratkilometer. Det motsvarar ytan av delstaten Texas.
  138. Vi siktar på att utrota Hepatit C till år 2030. Hepatit C är en virussjukdom som infekterar levern utan några direkta symptom. Det kan dröja så länge som 20 år innan sjukdomar upptäcks utan annan misstanke. När de nya medicinerna kom för ett antal år sedan bestämde sig Sverige för att investera i att medicinera alla 50 000 kroniker med målsättningen om att få bort sjukdomen. Världshälsoorganisationen WHO har satt som mål att eliminera sjukdomen till år 2030.
  139. Grönare boendemiljöer skyddar mot översvämningar. Flera kommuner har satsat på grön infrastruktur i form av exempelvis kanaler för regnvatten, gröna tak, regnbäddar med mera för att avlasta dagvattensystemet. Kommunerna hoppas på så sätt att minska översvämningarna vid stora skyfall och nu visar en studie att det verkligen fungerar.
  140. Kinesisk AI vann över Stanfords radiologer. Stanford Machine Learning Group utlyste nyligen en tävling för att se om AI kunde tolka lungröntgenplåtar lika bra som Stanfords tre expertradiologer. Den kinesiska startupen JF Healthcares AI vann över människorna.
  141. Antalet barn som föds per kvinna i världen har mer än halverats på 50 år. Den så kallade ”befolkningsexplosionen” är en myt. Fram till 1965 föddes över fem barn per kvinna i snitt i världen. Idag har detta mer än halverats till under 2,5 barn per kvinna.
  142. Artificiell intelligens designar nya läkemedelskandidater. Att hitta bra molekyler som kan bli nya läkemedel är en tids- och resurskrävande process som nu påvisats kunna accelereras med hjälp av AI. Resultaten visar också för första gången steget från data mining till kreativ biologi.
  143. Amerikanska miljöskyddsmyndigheten, EPA, tänker sluta testa farliga kemikalier på däggdjur. Antalet kaniner, råttor, möss och andra däggdjur som utsätts för plågsamma djurförsök kan minska ordentligt de närmaste 15 åren. Den amerikanska miljöskyddsmyndigheten, EPA, tänker nämligen gradvis skära ner anslagen till försök där däggdjur utsätts för farliga kemikalier och bekämpningsmedel. Till 2020 ska anslagen minska med 30 procent och 2035 ska inga pengar alls gå till de här testerna.
  144. Svensk vindkraft slår nytt rekord och passerar 20 terawattimmar. Under det senaste året har vindkraften producerat 20,1 terawattimmar el. Det är första gången vindkraften överträffar 20 terawattimmar och det nya rekordet innebär att vindkraften nu står för 14 procent av den svenska elanvändningen. Andelen förväntas öka till drygt 25 procent år 2022.
  145. Tänk om vi hittar behandlingar som kan få vår biologiska ålder att bromsa - eller till och med gå bakåt. Resultat från studie visar föryngring av celler med redan godkända behandlingar.
  146. Antalet barn som dör innan de är fem år har halverats på tjugo år - samtidigt som vi blivit en miljard fler människor. Effekten är inte fler barn i världen, vilket kan verka ologiskt, men anledningen är att när fler barn överlever så skaffar man färre barn.
  147. Nu kan du köpa solceller på IKEA. Bokhyllan Billy och soffan Stockholm får nu sällskap av Solstråle. Det är ett komplett paket för solpaneler, växelriktare, montagesystem och full installation på hustak. Panelerna levereras och installeras av Svea Solar som IKEA samarbetar med.
  148. Hundratals volontärer har förhindrat våld genom att hjälpa 350000 personer i Sudan och Kongo att bli vänner igen. Under förra året satte World Reliefs fredsprogram upp 79 freds-kommitéer i Republiken Kongo, Sudan och Pakistan och tränade 744 volontärer att medla. Volontärerna hjälpte sedan 343247 personer, som var i konflikt med andra, att medla och få ett fredligt avslut på konflikten. ”Village Peace Committees” hjälpte bland annat till att lösa familjeproblem, mindre stölder och konflikter om mark och vatten.
  149. Forskare visar hur de kan återskapa emalj i våra tänder. Med en nyframtagen gel har en man kunnat påvisa hur emalj i tänderna på möss återväxt inom 48 timmar.
  150. Allt fler överlever cancer. För prostatacancer har andelen gått från 90 till 97 procent mellan åren 2000-2014. För äggstockscancer från 47 till 60 procent och för kronisk lymfatisk leukemi från 77 till 94 procent under samma period.
  151. Nytt batteri till elbilar ska räcka dubbelt så länge. Att producera batterier till elbilar ger förstås en viss miljöpåverkan så ju längre batterierna fungerar desto bättre för både bilägaren och miljön. Nu har forskare visat hur det är möjligt att bygga ett batteri som håller dubbelt så länge som idag.
  152. Antibiotika har räddat uppskattningsvis 200 miljoner liv. Anne Sheafe Miller var 1942 den första person som fick och framgångsrikt behandlades med penicillin. Ofta kallas antibiotika just för penicillin, men penicillin är bara en av flera olika grupper av antibiotika även om det är den mest använda gruppen. Det är också den variant som upptäcktes av den skotske forskaren och farmakologen sir Alexander Fleming 1928.
  153. EU tar sikte på slit-och-släng. Hur många har inte varit tvungna att slänga en fullt fungerande maskin bara för att tillverkaren inte längre säljer några reservdelar till den? Nu vill EU sätta stopp för det ofoget genom att tvinga tillverkarna att hålla reservdelar för maskiner i åtminstone tio år. Reglerna gäller maskiner som tillverkas från och med 2021. Det handlar om tvättmaskiner, belysning, diskmaskiner och frysar. Maskinerna måste också vara konstruerade så att det verkligen går att byta ut delar och det får inte krävas specialverktyg.
  154. Nu kan världshaven äntligen börja städas på plast. Efter enträget arbete och åtskilliga försök fungerar nu systemet som på fem år ska städa bort hälften av all plast i Stilla havets största skräp-ö. Boyan Slat var bara 16 år när han kom på idéen till The Ocean Cleanup. Projektet finansierades till en början helt genom crowdfunding med motsvarande 22 miljoner kronor från 38000 donatorer i 160 länder.
  155. Antalet människor som dör på grund av naturkatastrofer och epidemier har minskat kraftigt de senaste 100 åren. Under 20-, 40- och 60-talet dog hundratusentals människor på grund av torka. Så sent som på 80-talet dog över 55000 människor på grund av detta. Nu, under 2010-talet, är motsvarande antal hittills 3339 stycken.
  156. Sverige på topp 10-listan över världens mest konkurrenskraftiga ekonomier. När World Economic Forum rangordnar 141 länder efter hur konkurrenskraftiga deras ekonomier är så hamnar Sverige ända uppe på åttondeplats. Det är en placering bättre än i fjol och vi petar nu ner Storbritannien till en niondeplats.
  157. Genterapi och nanopartiklar botar livmoderhalscancer. Genterapimetoden CRISPR/Cas9 låter forskare vid Griffith University bota livmoderhalscancer hos möss. Det är första gången metoden framgångsrikt används för behandling av cancer.
  158. Hans Rosling ger namn åt en byggnad på campuset för University of Washington. Det är passande nog på campuset för internationell hälsa, som Rosling var professor inom, som en framtida byggnad kommer bara hans namn. Bill & Melinda Gates Foundation donerade i oktober 210 miljoner dollar till en byggnad som bland annat ska hysa folkhälsoinitiativet.
  159. Läkare skapade skräddarsydd medicin för ovanlig sjukdom på mindre än ett år. På barnsjukhuset i Boston har läkarna på mindre än ett år tagit fram en genterapi för att hjälpa 6-åriga Mila Makovec som diagnosticerats med Battens sjukdom - eller neuronal ceroidlipofuscinos.
  160. Roboten som kan lösa Rubiks kub med en hand. Robothänder är ofta lite klumpiga, men OpenAI har byggt en AI som kan styra en robothand så bra att den kan lösa en Rubiks kub. Det fina i fågelsången är att den här modellen av robothand har funnits i 15 år så det är inget speciellt med den. Istället är det mjukvaran, AI:n, som nu blivit så avancerad att den kan lära en gammal robothand nya trick.
  161. Svamp minskar risken för prostatacancer. En japansk studie med 36,000 män över flera årtionden visar ett samband mellan svampätande och minskad risk för prostatacancer.
  162. Nya ledtrådar i jakten på motmedel mot Alzheimers sjukdom. Ett protein i vår ryggmärg kan ge oss fler svar och möjligheter i vår strävan att stoppa Alzheimers sjukdom. Som en av våra största medicinska utmaningar, görs en stor kraftsamling i att finna nya vägar att bromsa eller bota demenssjukdomar som Alzheimers sjukdom. Nu har en forskargrupp i Tyskland hittat en naturlig biologisk funktion som kan ge oss fler svar.
  163. Svenska forskare har listat ut hur vi kan återvinna all plast. Idag återvinns bara runt tio procent av all plast, men ett forskarlag från Chalmers har tagit fram en metod som gör det möjligt att återvinna all plast på ett effektivt sätt. Den nya metoden går ut på att värma upp plasten på ett särskilt sätt så att den bryts ner på molekylär nivå.
  164. Två poliosorter utrotade - bara en kvar. polio ser ut att kunna bli den andra sjukdomen som mänskligheten helt lyckas utrota. Den första var Smittkoppor år 1980. Poliovirus typ 3 utropades förra veckan som helt eliminerad, bara 4 år efter typ 2 mötte samma öde. Detta lämnar endast en poliostam i det fria - typ 1 - som är begränsad till Pakistan och Afghanistan.
  165. Familjelycka för fjällrävarna. Den svenska stammen av fjällrävar har haft ett fruktsamt år. 72 valpkullar föddes i år och det är en ökning med 26 procent från ifjol. Det visar en rävräkning som Felles Fjellrev-projektet genomfört. Extra positivt är det att ökningen kommit trots att det inte varit ett lämmelår. Det betyder att fjällrävarna lyckats hitta bra med mat ett alldeles vanligt år och det är glädjande inför framtiden.
  166. Återvunnen plast från PET-flaskor är idag godkänt som material till ex.vis sportskor och fleece-tröjor. Kommer den att vara det imorgon, och hur ska vi öka andelen återvunnen plast i framtiden? Ett franskt bolag, Carbios, har uppfunnit en metod som använder enzymer för att bryta bryta ner plast inför återvinning.
  167. Genombrott i nanoteknologi omvandlar infrarött ljus till energi. Svenska forskare vid KTH har utvecklat en nanofilm som omvandlar infrarött ljus till energi - något som vanliga solpaneler annars är dåliga på.
  168. Hoppet finns att ett blodprov ska kunna upptäcka bröstcancer fem år innan symptomen visar sig. Mammografins dagar kan vara räknade. Brittiska forskare har nämligen tagit fram ett test där de använder blodprov för att leta efter tecken på att immunförsvaret har upptäckt cancerceller.
  169. På 50-talet levde individer med blödarsjuka i snitt innan de fyllt 20. Snart kan flera av de drabbade, och de i riskzonen, slippa blödarsjuka helt och hållet. Om några år kommer många tack vare genterapi inte ens utveckla sjukdomen.
  170. Storbritannien producerar mer energi från förnybara källor än fossila bränslen. För första gången sedan Storbritanniens första elkraftverk öppnade år 1889 producerades mer energi från förnybara källor än fossila under juni, juli och augusti.
  171. Mängden energi som Storbritannien producerar via fossila bränslen har halverats på ett årtionde, från runt 80% år 2010 till under 40% idag.
  172. AI ska hjälpa till att skydda skogselefanter från tjuvskyttar. Genom att visa exakt var skogselefanterna finns ska en AI kunna hjälpa parkvakterna i en nationalpark att veta var de behöver hålla vakt. Det är i den kongolesiska nationalparken Nouabalé-Ndoki som ett AI-system Från Cornell University nu testats för att analysera ljud från elefanter som fångas upp av 50 ljudsensorer. Skogselefantens lågfrekventa ljud hörs så långt att det räcker med 50 sensorer för att täcka hela parken.
  173. Plast av fiskrens vinner innovationspris. Årets James Dysonpris går till en bioplast tillverkad av fiskavfall och röda alger som bryts ned naturligt på sex veckor - jämfört med de 400 år som traditionella plastprodukter behöver.
  174. En utredare på Deloitte i USA har tittat på hur stadsutvecklingen och miljön vi lever i kan bidra till att motivera oss till att vara mer hälsosamma - och kommit fram till fem punkter: 1) Ge stöd och incitament för proaktivt hälsosamt leverne. 2) Främja en känsla av gemenskap och välbefinnande. 3) Använd digital teknik kombinerat med beteendevetenskap. 4) Användning av data för att förbättra resultaten. 5) Möjliggör för nya innovativa modeller.
  175. Konstgjord dvala ger läkarna timmar istället för minuter att rädda de som fått hjärtstillestånd. När hjärtat slutar att pumpa blod får hjärnan inte tillräckligt med syre och efter fem minuter utan syre får du permanenta hjärnskador. Men nu har läkare lyckats sakta ner de kemiska reaktionerna i kroppens celler så att hjärnan klarar sig flera timmar utan syre.
  176. Drygt 80 000 svenskar har epilepsi. Över hälften av dessa kan pga av sjukdomen inte välja den utbildning eller det arbete som de önskar. Ännu… Ett projekt på University of Louisiana at Lafayette kan komma att ändra på det, med hjälp av - du gissade rätt - AI, artificiell intelligens. Algoritmen kan varna för ett epileptiskt anfall upp till en timme innan det bryter ut.
  177. Bibliotek tar bort förseningsavgift - återlämnadet ökar med 240%. Den 1a oktober valde Chicago att avskaffa förseningsavgiften för lånade böcker hos samtliga 81 bibliotek i regionen - och bibliotekarier rapporterar nu att detta har höjt återlämningsgraden med 240%.
  178. Hopp för matallergiker när ny medicin kan förhindra allergisk reaktion. På Stanford har nu en forskargrupp visat i en fas 2-studie hur en ny antikroppsbehandling förhindrat reaktion hos jordnötsallergiker. Antikroppen etokimab hindrar interleukin-33 - eller IL-33 - att starta en kaskad av immunreaktioner.
  179. Första uppdateringen av Wikipedia från rymden. Christina Koch och svensk-amerikanska Jessica Meir genomförde nyligen den första rymdpromenaden bestående av enbart kvinnor (kvinnor har gått på många rymdpromenader, men inte bara två kvinnor samtidigt.) Såklart uppdaterades Wikipedia med denna information, men några saker var inte korrekt i texten. Dessa korrigerades av någon som kallar sig Astro Christina. Från rymdstationen ISS har Christina Koch klickat på edit på Wikipedia och skrivit in rätt information.
  180. Mom2B-appen ska hjälpa forskare att tidigare upptäcka problem med förlossningsdepression och för tidig födsel. Mammornas svar ger forskarna information om hur graviditeten förlöper, mammornas aktivitetsnivå samt hur mammorna mår före och efter graviditeten. Appen kan också hålla ett vakande öga på mammorna i studien.
  181. Solenergibolag backat av Bill Gates når stort genombrott. Det hemlighetsfulla bolaget Heliogen har skapat en solteknologi som kan komma att ersätta traditionella bränslen vid industriella processer. Tung industri som stål- och cementtillverkning står för över en femtedel av jordens skadliga utsläpp. Tillverkningsprocessen kräver extremt höga temperaturer, vilket hittils endast har kunnat uppnås med fossila bränslen. Men nu har Heliogen, med hjälp av artificiell intelligens och ett fält av speglar, lyckats reflektera så mycket solljus att man uppnår temperaturer på över 1,000 grader Celsius, eller en fjärdedel av temperaturen på solens yta. Enligt grundaren Bill Gross rullar bolaget nu ut en teknologi som inte bara är helt utsläppsfri, utan också billigare än fossila bränslen - och som alltså genererar tillräckligt med värme för att användas av den tunga industrin.
  182. KTH och Ericsson hjälper Pirelli att utveckla 5G-bildäck som kan varna andra bilar för vattenplaning och halka. Däcktillverkaren Pirelli har nu visat upp ett däck som ska kunna minska risken för olyckor vid dåligt väglag. Däcket innehåller sensorer som samlar in information om väglaget. Börjar däcket tappa greppet, på grund av exempelvis vattenplaning, slår sensorn larm och bilen kan automatiskt vidta rätt åtgärder.
  183. Bananplantan ban(an)ar väg för miljövänliga förpackningar. Två forskare i Sydney har uppfunnit en metod för att omvandla avfall från bananodlingar till ett förpackningsmaterial som är både biologisk nedbrytbart och återvinningsvänligt.
  184. Solenergi som vi lagrar på sommaren kan värma våra vägar och hålla dem isfria på vintern. Forskare på Chalmers testar nu att lagra solenergi från sommarhalvåret i ett geoenergilager som utgörs av borrhål under marken. Den energin kan sedan användas under vintern för att värma upp en vätska som cirkulerar genom rör som ligger i vägbanan. Det fungerar med andra ord ungefär som golvvärme.
  185. Miljarder kilowattimmar sparade tack vare nya lampor. För 10 år sedan trädde en EU-lag i kraft som stegvis fasade ut traditionella glödlampor och annan belysning som kräver mycket energi. Istället skulle betydligt effektivare varianter användas, som lågenergilampor och sedermera LED-belysning. Energimyndigheten konstaterar nu att lagen varit en stor framgång. Sedan den trädde i kraft har vi sparat cirka tre terawattimmar varje år. Det motsvarar ungefär två procent av all elförbrukning i landet.
  186. Forskare i UK siktar på att bota blodförgiftning, leukemi och malaria med hjälp av blod-filtrering och magnetiska nanopartiklar. Läkare ska kunna leda patientens blod genom en maskin, som vid dialys. Magnetiska nanopartiklar blandas med blodet och binder sig till de oönskade cellerna.
  187. Antalet bergsgorillor har fördubblats på de senaste decennierna. Den senaste gorillaräkningen visar att det nu finns 1 063 bergsgorillor i världen. Vid fjolårets räkning låg siffran på 1 004 och för ett par decennier sedan fanns det bara hälften så många bergsgorillor i världen.
  188. AI gör det möjligt för förlamade att skriva med tankekraft. Forskare har nästan fördubblat hastigheten med vilken helt förlamade patienter kan kommunicera med omvärlden.
  189. Det har talats mycket om drönare som ska sköta leveranser - alltifrån brådskande leveranser mellan sjukhus, till helt vanliga vardagsleveranser. Nu händer det! Linköping blev exempelvis först i Sverige med att genomföra en drönarleverans med mat.
  190. Stort genombrott i vaccin mot Zikaviruset. Forskare vid Adelaides universitet har gjort stora framsteg i att utveckla ett vaccin mot Zikaviruset - som väcker en förhoppning om att kunna utrota sjukdomen helt inom några år.
  191. Northvolts litiumjon-batterier för elbilar kommer att bestå av 50 procent återvunnet material i framtiden.

Redaktionen består av volontärer som löpande skriver och publicerar artiklar på denna nyhetssajt och i Facebook-gruppen Warp News.

Chefredaktör: Magnus Aschan.

Skribenter: Christian von Essen, Kent Olofsson, Ola Rask, Björn Arvidsson, Mathias Sundin och Per Söderström.

Redaktionsråd: Christofer Littorin, Henrik Ahlén, Magdalena Pfaffl, Patrik Nyström, Tomas Wahlgren och Waldemar Ingdahl.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.