Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€Ż Svensk politisk debatt mĂ„ste sluta vara ensidig och kortsiktig

đŸ€Ż Svensk politisk debatt mĂ„ste sluta vara ensidig och kortsiktig

SVT:s Aktuellt har genomfört halvtidsintervjuer med partiledarna, nu nĂ€r halva mandatperioden Ă€r avklarad. Bra tillfĂ€lle att lyfta sig över de dagsaktuella frĂ„gorna och blicka framĂ„t
 haha, jo tjena.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Warp News sprider faktabaserade optimistiska nyheter för att balansera övervikten av negativa nyheter i andra medier. Stöd vÄrt arbete.

Ämnen i partiledarintervjuerna

Jag har sammanstÀllt vilka Àmnen som halvtids-utfrÄgningarna i SVT handlade om. Du kan sÀkert gissa, men hÀr Àr Àmnena och antalet gÄnger de togs upp.

GÀngkriminalitet - fem gÄnger.
RegeringsfrÄgan - fyra gÄnger.
Opinionssiffrorna - tre gÄnger.
ArbetsrÀtten - tre gÄnger.
Migrationen - tre gÄnger.
Pandemin - en gÄng.
Budgeten - en gÄng.
Skatterna - en gÄng.

Det Àr inget fel att diskutera gÀngkriminalitet och migrationen, men dessa frÄgor Àr ju dominerande i alla intervjuer med partiledarna. NÄgon gÄng borde det finnas utrymme för nÄgot annat.

Svensk industris framtid

I SkellefteÄ bygger en svensk entreprenör en batterifabrik - Peter Carlsson och Northvolt - i ett av de största svenska industriprojekten pÄ 2000-talet. Tusentals jobb, miljarder i utlÀndska investeringar och framkant i omstÀllningen till elfordon. Men istÀllet ska partiledarna prata om opinionssiffrorna.

Peter Carlsson, med bakgrund pÄ Tesla, skapar vÀrldens grönaste batterier.

Spotify – Europas mest framgĂ„ngsrika startup

Spotify Àr den mest framgÄngsrika europeiska startupen nÄgonsin. Ett av fÄ europeiska nystartade digitala företag i samma klass som amerikanska och kinesiska techjÀttar. Stockholm Àr en av de mest framgÄngsrika stÀderna för startups i hela vÀrlden. Vore det inte intressant att nÄgon enstaka gÄng höra hur politikerna vill bygga pÄ den framgÄngen?

Spotify har flera gÄnger larmat om att de har svÄrt att vÀxa i Sverige pÄ grund av för fÄ och för dyra bostÀder och dÄliga regler för personaloptioner. Kunde vi inte en enda gÄng byta en diskussion om regeringsfrÄgan mot en om startups istÀllet?

En ny rymdkapplöpning – som Sverige kan vara med i

Vi stÄr i början av en ny rymdkapplöpning dÀr entreprenörer leder vÀgen. Att skjuta upp satelliter hÄller pÄ att bli mycket billigare vilket öppnar möjligheter för bÀttre klimatövervakning. LÀgre uppskjutningskostnader banar ocksÄ vÀg för rymdturism. FrÄgan om utveckling av raketbasen Esrange för att skjuta upp satelliter dÀrifrÄn tycks ha hamnat i lÄngbÀnk. Vad anser partiledarna om det och andra möjligheter för Sverige pÄ rymdomrÄdet?

Raketuppskjutning vid Esrange. Men raketbasen mÄste utvecklas för att kunna skjuta satelliter till omloppsbana. Bild: Wikimedia Commons.

Inte bara journalisternas fel – politikerna mĂ„ste skĂ€rpa sig ocksĂ„

Journalisterna har stor skuld i denna ensidiga politiska debatt, men politikerna Àr inte bÀttre. Som en repig CD-skiva (vilket tycks vara den senaste teknik de anammat) vevar de pÄ i samma frÄgor. GÀngkriminalitet och migration. Migration och gÀngkriminalitet. Under nÄgra mÄnader kom en pandemi och störde, men nu de tillbaka i samma frÄgor igen.

GÀngkriminalitet och migration Àr viktiga frÄgor. De förtjÀnar mycket debatt och Ànnu fler förslag pÄ lösningar. Men det hÀnder mer saker i Sverige och vÀrlden Àn sÄ.

Sverige har möjligheter – inte bara problem

Om vi bara kan se sÄ lÄngt nÀsan rÀcker hamnar vi i en evighetsloop med negativa rubriker, negativa frÄgor och problem, problem, problem.

Sverige och svenskarna har fantastiska möjligheter.

NÀsta gÄng det Àr partiledardebatt, Àgna ett inlÀgg eller stÀll en frÄga om framtiden.

Mathias Sundin
VD för Warp News
Tidigare riksdagsledamot 2012, 2014-2018

Warp News mission Àr att göra mÀnniskor med optimistiska till framtiden genom att sprida faktabaserade optimistiska nyheter. Stöd vÄrt arbete genom att bli premium supporter.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.