Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒŸ Sluta motarbeta nyttig mat till fattiga barn, Greenpeace

đŸŒŸ Sluta motarbeta nyttig mat till fattiga barn, Greenpeace

Greenpeace driver en ovetenskaplig kampanj mot det genmodifierade gyllene riset. TyvÀrr nÄr de framgÄngar, vilket försvÄrar A-vitaminbrist hos mÄnga barn.

Warp Guest Writer
Warp Guest Writer

Dela artikeln

Ris saknar A-vitamin

Årligen drabbas hundratusentals barn av synnedsĂ€ttning och hĂ€lsoproblem pĂ„ grund av A-vitaminbrist.

Problemet Àr sÀrskilt stort i lÀnder dÀr risk Àr basmat, eftersom ris inte innehÄller A-vitamin.  

SÀrskilt i risbaserade lÀnder Àr A-vitaminbristen ett stort problem dÄ ris saknar A-vitamin.

Som med mÄnga globala hÀlsoproblem har situationen tack och lov blivit bÀttre. Andelen barn med A-vitaminbrist i medel- och lÄginkomstlÀnder minskade frÄn 39 till 29 procent mellan 1991 och 2013.

Det gyllene riset med A-vitamin

Men detta Àr ju inte tillrÀckligt. DÀrför Àr det glÀdjande att forskare tagit fram ett ris som modifierats sÄ att det producerar betakaroten som i sin tur omvandlas till A-vitamin i kroppen.

Wikimedia Commons.

Betakaroten ger Ă€ven riset en gulaktig fĂ€rg, dĂ€rav namnet det gyllene riset, och finns naturligt i exempelvis morötter och gröna bladgrönsaker  – men det Ă€r mat som alla tyvĂ€rr inte har tillgĂ„ng till.

Dessutom visar en studie att en större del av betakaroten omvandlas till A-vitamin vid konsumtion av det gyllene riset jÀmfört med konsumtion av morötter och spenat.

En kopp gyllene ris per dag skulle troligen rÀcka för att fÄ i sig halva dagsbehovet av A-vitamin skriver forskarna.

Filippinerna först att godkĂ€nna – men Greenpeace stoppar det

DÀrför var det ett glÀdjande framsteg att Filippinerna under 2021 blev det första landet som godkÀnde riset för kommersiell odling.

Warp News skrev om det dÄ:

🍚 Filippinerna Ă€r först att godkĂ€nna odling av vitaminberikat ris
A-vitaminbrist drabbar miljontals barn vÀrlden över. Nu har myndigheterna i Filippinerna som första land i regionen godkÀnt ett genmodifierat vitaminberikat ris för odling.

Förra Äret skördades över 100 ton av det gyllene riset i landet.

Detta kunde ha varit starten för en gyllene epok. Men GMO-skeptiska Greenpeace och andra miljöorganisationer överklagade beslutat att godkÀnna riset.

Nu i april kom tyvÀrr beslutet frÄn Filippinernas högsta domstol att de stoppar odlingen.

160 nobelpristagare vÀdjar till Greenpeace att sluta

Detta Àr kulmen pÄ en lÄng kampanj frÄn Greenpeace sida. De menar bland annat att det inte finns nÄgra konkreta studier om det gyllene risets effektivitet nÀr det gÀller att motverka brist pÄ vitamin A och att ekologiskt jordbruk Àr bÀttre för miljö och konsumenter. DÀrutöver hade Greenpeace Àven invÀndningar mot processen dÀr riset godkÀndes i Filippinerna.

En kampanj som Är 2016 fick 160 nobelpristagare att vÀdja till Greenpeace att sluta:

Organizations opposed to modern plant breeding, with Greenpeace at their lead, have repeatedly denied these facts and opposed biotechnological innovations in agriculture. They have misrepresented their risks, benefits, and impacts, and supported the criminal destruction of approved field trials and research projects.
We urge Greenpeace and its supporters to re-examine the experience of farmers and consumers worldwide with crops and foods improved through biotechnology, recognize the findings of authoritative scientific bodies and regulatory agencies, and abandon their campaign against "GMOs" in general and Golden Rice in particular, skrev nobelpristagarna.

Inte stoppat överallt

Men Àn har inte Greenpeace lyckats stoppa det gyllene riset överallt. I sÄvÀl Kina, Indien, Bangladesh, Indonesien och Vietnam pÄgÄr processer för att godkÀnna det. Dessutom pÄgÄr det ett arbete med att förÀndra det gyllene riset sÄ att det Àven innehÄller jÀrn och zink.  

Om vi lyssnar pÄ nobelpristagarna och inte lÄter rÀdslan för genteknik styra sÄ finns det goda förutsÀttningar för det gyllene riset att göra vÀrlden bÀttre framöver.

Elias Rosell
FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.