Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ›°ïž Rymden Ă€r viktig för vĂ„r sĂ€kerhetspolitik

đŸ›°ïž Rymden Ă€r viktig för vĂ„r sĂ€kerhetspolitik

Vi har en nu en ny typ av infrastruktur – satellitnĂ€tverk. Denna infrastruktur kommer att förĂ€ndra bĂ„de militĂ€ra och civila verksamheter och gynna nytĂ€nkande och innovation.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

Utan fungerande satelliter Àr vÄr kommunikation begrÀnsad, vÄra banksystem Àr ur funktion, vÄra bensinpumpar stÄr tomma och vÀgbeskrivningen till nÀrmaste mataffÀr Àr inte lÀngre en knapptryck bort. PoÀnger som kan verka smÄ, men i större skala kan utslagna banksystem och icke-fungerande navigationssystem ha förödande konsekvenser för ett lands sÀkerhet.  

Jag deltog nyligen pÄ Folk och Försvars kurs i Ledarskap och SÀkerhet. Under dagen funderade jag mycket pÄ vilken roll rymden spelar för vÄr sÀkerhetspolitik just nu och fick Àven chansen att stÀlla frÄgan till experter pÄ plats.  Dr. Hans-Christian Hagman, analyschef pÄ Utrikesdepartementet, svar visade att det Àr tydligt att satelliter och rymden spelar en vital roll i dagens sÀkerhetslÀge.

Satelliter Àr en tillgÄng

Rymden Àr en tillgÄng för vÄr sÀkerhetspolitik. Med stÀndig övervakning av satelliter Àr det inte lÀngre möjligt att förvrida sanningen i samma utstrÀckning. Vi kan exempelvis följa kriget i Ukraina direkt och se hur trupper förflyttar sig. TillgÄngen till satelliter har förÀndrat krigföringen och det Àr tydligt att satelliter Àr en tillgÄng för Sveriges sÀkerhetspolitik.

Under dagen förelÀste Àven Peder Ohlsson, försvarsmaktens kommunikationsdirektör och f.d. stf. marinchef, om vikten av ledarskap och olika angreppssÀtt som finns i dagens krigföring. NÄgot som gjorde mig extra orolig Àr hur beroende vÄrt samhÀlle Àr av tillgÄngen till internet och elektricitet. Han underströk att ett effektivt sÀtt att försvaga ett land Àr genom icke-linjÀra angrepp, till exempel genom att slÄ ut ett lands tillgÄng till el eller Ätkomst till satelliter.

En ny infrastruktur

I en rapport frĂ„n Försvars och forskningsinstitutet dras slutsatsen att vi har en ny typ av infrastruktur – satellitnĂ€tverk. Denna nya infrastruktur utvecklas varje dag, av frĂ€mst privata aktörer. Företag som SpaceX, OneWeb och LeoSat Ă€r i framkanten och utvecklar satellitinternet som redan har revolutionerar vĂ„rt samhĂ€llet. Fler mĂ€nniskor Ă€n nĂ„gonsin kommer inom en snar framtid ha tillgĂ„ng till internet, ett faktum som kommer stötta mĂ€nniskor i tredje vĂ€rlden och ge dem tillgĂ„ng till information och inte minst möjligheten till kommunikation. Denna infrastruktur kommer att förĂ€ndra bĂ„de militĂ€ra och civila verksamheter och gynna nytĂ€nkande och innovation, en slutsats som FOI gör i rapporten.

Är rymden en ny arena för krig?

NĂ„got som oroar mig Ă€r balansen mellan myndigheter och privata företag i rymden. Å ena sidan har myndigheter som ESA och NASA en skyldighet att publicera all data öppen för allmĂ€nheten, men Ă„ andra sidan Ă€r myndigheter begrĂ€nsade av lagar och regler, och vi fĂ„r inte heller glömma att stormakter som Kina och Ryssland inte Ă€r för demokrati och yttrandefrihet. Men om vi gör en tillbakablick i historien, till nĂ€r tryckpressen revolutionerande samhĂ€llet, finns en viktig slutsats att dra. Även om det finns möjlighet för alla att uttrycka sina Ă„sikter, kommer yttrandefrihet i det lĂ„nga loppet gynna mĂ„ngfald och demokrati.

Rymden Àr viktig för sÀkerhetspolitiken

Denna nya infrastruktur erbjuder mÄnga möjligheter som tidigare inte funnits. Med satellititernet kan gapet mellan tredje vÀrlden och vÀst minskas, fler barn kan fÄ tillgÄng till utbildning och det blir svÄrare för diktaturer att förvrida sanningen.

Rymden Àr viktig för vÄr sÀkerhetspolitik och en tydlig tillgÄng för demokrati och yttrandefrihet, och det mÄste vi ta vara pÄ tillsammans.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.