Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 "Om det låter för dåligt för att vara sant – så är det nog det"

💡 "Om det låter för dåligt för att vara sant – så är det nog det"

Det är klokt att vara kritiskt tänkande. Problemet är att alltför många förväxlar kritiskt tänkande med pessimism. Lyckligtvis finns det en lösning, skriver Magnus Aschan, chefredaktör på Warp News.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Där är den. Igen. Jag har läst den här korta meningen flera gånger under de senaste tre åren än de tidigare 40 i mitt liv: det låter för bra för att vara sant.

Oavsett om vi skriver om minskad barnadödlighet eller att AI hjälper oss att upptäcka Alzheimers tidigare finns det en "klok kritisk tänkare" där ute som ifrågasätter fakta och får ryggdunkningar, vilket översätts till likes på kommentaren i det här fallet.

Det är klokt att vara kritiskt tänkande. Det gamla ordspråket "Om det låter för bra för att vara sant - så är det nog det", att ifrågasätta fakta och fråga sig "Verkar det här rimligt?" är sunt.

Kritiskt tänkande, att tänka klart och rationellt om vad man ska göra eller vad man ska tro, är kritisk i strävan efter en faktabaserad och vetenskaplig världsbild. Det är också viktigt för att undvika risk. Och vet du vad, det kanske till och med förtjänar ett ryggdunkning då och då.

Problemet är att alltför många förväxlar kritiskt tänkande med pessimism.

Detta har flera allvarliga konsekvenser:

  • Om du inte kan skilja kritiskt tänkande från att vara pessimistisk kan du aldrig fira framgångar
  • Alla goda nyheter är misstänksamma och du accepterar inte fakta om en positiv utveckling oavsett källa
  • Du skapar en pessimistisk fördom som leder till en världsbild som inte bygger på fakta

Det är ganska lätt att upptäcka om en person förväxlar kritiskt tänkande med pessimism. Han eller hon tillämpar aldrig "kritiskt tänkande" på negativ utveckling och fakta. Du ser aldrig meningen: det låter för dåligt för att vara sant.

Om du bara använder kritiskt tänkande för att bekräfta din världsbild är det inte kritiskt tänkande.

Du måste tillämpa den på allt. Och ja, det är utmattande, ingen gör det hela tiden och vi har alla våra fördomar. Men om vi förstår detta beteende kan vi skapa ett faktabaserat och rationellt filter som är mycket användbart.

Det här beror på att meningen "det låter för dåligt för att vara sant" är lika viktig som "det låter för bra för att vara sant". Den senare är kritisk för att undvika risk, den förra är kritisk för att ta tillvara på möjligheter.

Det pågår mycket positiv utveckling och det finns mycket att vara optimistisk inför. Om du inte tillämpar kritiskt tänkande på ett korrekt sätt, ser du aldrig detta och kan aldrig vara en del av en positiv utveckling.

Å andra sidan: Om du tillämpar kritiskt tänkande på ett korrekt sätt kan du både undvika risker och ta tillvara på möjligheter.

Så från och med nu, kom ihåg detta nya ordspråk: "Om det låter för dåligt för att vara sant - så är det nog det".

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.