Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 "Om det lĂ„ter för dĂ„ligt för att vara sant – sĂ„ Ă€r det nog det"

💡 "Om det lĂ„ter för dĂ„ligt för att vara sant – sĂ„ Ă€r det nog det"

Det Àr klokt att vara kritiskt tÀnkande. Problemet Àr att alltför mÄnga förvÀxlar kritiskt tÀnkande med pessimism. Lyckligtvis finns det en lösning, skriver Magnus Aschan, chefredaktör pÄ Warp News.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

DÀr Àr den. Igen. Jag har lÀst den hÀr korta meningen flera gÄnger under de senaste tre Ären Àn de tidigare 40 i mitt liv: det lÄter för bra för att vara sant.

Oavsett om vi skriver om minskad barnadödlighet eller att AI hjÀlper oss att upptÀcka Alzheimers tidigare finns det en "klok kritisk tÀnkare" dÀr ute som ifrÄgasÀtter fakta och fÄr ryggdunkningar, vilket översÀtts till likes pÄ kommentaren i det hÀr fallet.

Det Àr klokt att vara kritiskt tÀnkande. Det gamla ordsprÄket "Om det lÄter för bra för att vara sant - sÄ Àr det nog det", att ifrÄgasÀtta fakta och frÄga sig "Verkar det hÀr rimligt?" Àr sunt.

Kritiskt tÀnkande, att tÀnka klart och rationellt om vad man ska göra eller vad man ska tro, Àr kritisk i strÀvan efter en faktabaserad och vetenskaplig vÀrldsbild. Det Àr ocksÄ viktigt för att undvika risk. Och vet du vad, det kanske till och med förtjÀnar ett ryggdunkning dÄ och dÄ.

Problemet Àr att alltför mÄnga förvÀxlar kritiskt tÀnkande med pessimism.

Detta har flera allvarliga konsekvenser:

  • Om du inte kan skilja kritiskt tĂ€nkande frĂ„n att vara pessimistisk kan du aldrig fira framgĂ„ngar
  • Alla goda nyheter Ă€r misstĂ€nksamma och du accepterar inte fakta om en positiv utveckling oavsett kĂ€lla
  • Du skapar en pessimistisk fördom som leder till en vĂ€rldsbild som inte bygger pĂ„ fakta

Det Àr ganska lÀtt att upptÀcka om en person förvÀxlar kritiskt tÀnkande med pessimism. Han eller hon tillÀmpar aldrig "kritiskt tÀnkande" pÄ negativ utveckling och fakta. Du ser aldrig meningen: det lÄter för dÄligt för att vara sant.

Om du bara anvÀnder kritiskt tÀnkande för att bekrÀfta din vÀrldsbild Àr det inte kritiskt tÀnkande.

Du mÄste tillÀmpa den pÄ allt. Och ja, det Àr utmattande, ingen gör det hela tiden och vi har alla vÄra fördomar. Men om vi förstÄr detta beteende kan vi skapa ett faktabaserat och rationellt filter som Àr mycket anvÀndbart.

Det hÀr beror pÄ att meningen "det lÄter för dÄligt för att vara sant" Àr lika viktig som "det lÄter för bra för att vara sant". Den senare Àr kritisk för att undvika risk, den förra Àr kritisk för att ta tillvara pÄ möjligheter.

Det pÄgÄr mycket positiv utveckling och det finns mycket att vara optimistisk inför. Om du inte tillÀmpar kritiskt tÀnkande pÄ ett korrekt sÀtt, ser du aldrig detta och kan aldrig vara en del av en positiv utveckling.

Å andra sidan: Om du tillĂ€mpar kritiskt tĂ€nkande pĂ„ ett korrekt sĂ€tt kan du bĂ„de undvika risker och ta tillvara pĂ„ möjligheter.

SÄ frÄn och med nu, kom ihÄg detta nya ordsprÄk: "Om det lÄter för dÄligt för att vara sant - sÄ Àr det nog det".


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.