Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💕 Kvantfysik och kĂ€rlek

💕 Kvantfysik och kĂ€rlek

PÄ samma sÀtt som vi kÀnner ett band med en person vi Àlskar pÄ andra sidan jorden, kan en partikels egenskap pÄverka en annan partikel, oavsett avstÄnd.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

NÀr vi en kvÀll körde upp för slingriga vÀgar pÄ ön La Palma möttes vi av den vackraste stjÀrnhimmel jag nÄgonsin skÄdat. Rakt ovanför oss strÀckte Vintergatan ut sig likt ett smalt tÀcke över himlen och miljoner stjÀrnor sken med sin nÀrvaro. Inom mig spred sig en upprymdhet och nyfikenhet. Vad finns egentligen bortom vÄr egen galax? Jag stod dÀr, 2000 meter över havet, och pÄmindes om min nyfikenhet för rymden som vÀcktes redan nÀr jag var liten, och att det var just den nyfikenheten som för tre Är sedan fick mig att vÀlja fysik pÄ universitetet.

StjÀrnhimlen frÄn La Palma.

Skönhet i kaos

Som de flesta andra har jag under sommarledigheten passat pÄ att lÀsa och jag fastnade för Julia Ravinis bok Skönheten i kaos. De senaste tre Ären har jag spenderat pÄ Uppsala universitet och lÀst kurser i matematik och fysik. Men ju fler kurser jag lÀst, desto mer har jag insett att jag inte förstÄr vÀrlden. Första Äret lÀste vi mycket om mekanik och löste enkla system, vi rÀknande pÄ friktion och kraftmoment och fick lÀra oss alla de matematiska verktyg vi kan tÀnkas behöva som fysiker. Men en vÀndning kom nÀr vi skulle börja lÀsa den första kursen kvantfysik. Helt plötsligt satt jag, klockan Ätta en mÄndagsmorgon, och stirrade blint pÄ svarta tavlor med tecken likt de som brukar finnas med nÀr nÄgon forskare portrÀtteras i en film.

TvÄ platser samtidigt

Kvantfysiken öppnade nya dörrar – helt plötsligt fanns det oĂ€ndliga möjligheter. Ravini skriver om hur svĂ„rt det Ă€r att fĂ„ en intuition för vad kvantfysik faktiskt Ă€r och jag kan inte annat Ă€n att instĂ€mma. En av kvantfysikens mest hĂ€pnadsvĂ€ckande slutsater Ă€r att en partikel kan befinna sig pĂ„ tvĂ„ platser samtidigt, tills dess att vi mĂ€ter antingen dess position eller hastighet (eller egentligen rörelsemĂ€ngd). Jag kommer ihĂ„g att jag inte riktigt förstod vad förelĂ€saren pratade om nĂ€r hon tog upp detta, men jag skrev ner det i min anteckningsbok och lyssnade vidare. Nu nĂ€r jag lĂ€ste Ravinis bok pĂ„mindes jag om fenomenet. Det som fick mig att tĂ€nka annorlunda var att hon drar en parallell till nĂ„got vi alla kan uppleva, eller ja upplever nĂ€stan varje dag. Vi kan i vĂ„rt inre vara pĂ„ vĂ€g mot tvĂ„ olika mĂ„l samtidigt – vi vĂ€ljer oftast inte en enkel vĂ€g. VĂ„ra drömmar, vĂ„ra planer, vĂ„ra kĂ€nslor, vĂ„r Ă„ngest, vĂ„r glĂ€dje, vĂ„r sorg – ja allt det som gör oss till mĂ€nniskor Ă€r sĂ€llan baserat pĂ„ en enda hĂ€ndelse eller orsak.

Som tvÄ elektroner

För att gÄ tillbaka till fysiken sÄ beskriver exempelvis kvantfysik hur partiklar som elektroner kan vara sammanflÀtade och att en mÀtning av den ena partikel pÄverkar den andres egenskaper, nÄgot som exempelvis Albert Einstein vÀgrade att tro pÄ. En kÀnsla som kÀrlek kan ge oss en liten intuition för fenomenet. Det band vi delar med nÄgon vi Àlskar pÄverkas inte av distansen mellan oss. KÀnslan Àr lika verklig och pÄtaglig som ett objekt framför oss. PÄ samma sÀtt som vi kÀnner ett band med en person vi Àlskar pÄ andra sidan jorden, kan en partikels egenskap pÄverka en annan partikel, oavsett avstÄnd.

Kanske Àr det sÄ att livet har mer kopplingar till fysik Àn vad jag tidigare insett och att insikter om kÀnslor kan ge en intuition för fysikaliska fenomen som annars verkar som magi.

Cornelia Ekvall


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.