Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻ Klimatarbetet är bra för mer än bara miljön och räddar tusentals liv varje år

♻ Klimatarbetet är bra för mer än bara miljön och räddar tusentals liv varje år

Satsningar på att uppnå klimatmålen leder indirekt också till bättre folkhälsa och starkare ekonomi.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Även de som tvivlar på att vi människor är orsaken till förändringar i klimatet har anledning att applådera åtgärder för att minska klimatförändringarna. Dessa åtgärder ger nämligen så stora fördelar att de skulle vara värda att genomföra även om vi räknar bort vinsterna för klimatet.

Det visar en studie som forskare vid KTH har genomfört. Forskarna har gått igenom 1 749 vetenskapliga artiklar och undersökt klimatåtgärdernas sidonyttor. Hela studien finns i Climate Policy Journal, men i korthet kan vi säga att åtgärderna leder till bättre folkhälsa och stärkt ekonomi redan på kort sikt.

Den största sidonyttan är minskningen av luftföroreningar. Trafiken är en av de viktigaste orsakerna till luftföroreningar och om fler transporter går på cykel och tåg istället för på bil, lastbil och flyg så minskar vi luftföroreningarna. Enligt studien dör 8 000 människor i Sverige och 800 000 i EU varje år i sjukdomar som förorenad luft orsakar.

Förutom allt lidande detta orsakar ger det också samhället stora kostnader att vårda de som blivit sjuka. Bara i Sverige ligger kostnaden på flera tiotals miljarder kronor varje år enligt forskarna.

Att vi äter mer grönt och minskar vårt beroende av fossila bränslen ger oss också stora fördelar förutom de rena klimatförbättringarna.

– Studien visar också att ett mer aktivt resande, som cykling, även det är hälsobefrämjande. Vi kunde också se ökad produktivitet i areella näringar, vilket kan öka skördar och biologisk mångfald, liksom ökad energisäkerhet och minskat behov av oljeimport. Det senare är fördelaktigt ur flera perspektiv, säger Mikael Karlsson docent på KTH och författare till studien.

Mikael Karlsson, docent på KTH och författare till studien.

Ett argument mot åtgärder för klimatet är att de blir för dyra, men det argumentet ger inte forskarna mycket för.

– En stor del av klimatarbetet ger stora vinster redan här och nu. Ofta sägs att klimatåtgärder är dyra men forskningen visar på motsatsen. Det är hög tid att byta retoriken om bördefördelning i klimatarbetet till att prata om skördefördelning. Då hanterar vi utmaningarna bättre, säger Mikael Karlsson.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.