Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 SĂ„ tar drönarna över vĂ€rlden

💡 SĂ„ tar drönarna över vĂ€rlden

MÀnniskor underskattar potentialen med drönartekniken. Faktum Àr att miljontals vaccindoser och ett antal tusen kaffekoppar redan har levererats med just drönare. Men mer Àr att vÀnta. Kanske rentav ett transportskifte. Det spÄr Maria Eriksson.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

NÀstan var tredje tillfrÄgad tror att drönarleveranser aldrig kommer att bli verklighet.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Flera företag Àr redan igÄng med drönarleveranser. Tusentals kaffekoppar, grillade kycklingar och annan mat har redan levererats med drönare. För att inte tala om miljontals vaccindoser.

💡 Optimist’s Edge

Snabbare, billigare och bĂ€ttre – sĂ„ kan man sammanfatta fördelarna med drönare. Det innebĂ€r exempelvis att mediciner och blodprover kan nĂ„ sin destination pĂ„ kortare tid och med mindre kylbehov. Eller att företag kan nĂ„ fler kunder – och kunderna fĂ„ ett större utbud att vĂ€lja mellan.

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Smartare transporter kan mÄnga tjÀna pÄ. Kanske har du en affÀr eller restaurang och kan nÄ nya kunder? Eller varför inte jobba med att utveckla framtidens drönare?

https://unsplash.com/photos/YiSD-1eJ_1g
Billigare, snabbare, minskad risk för olyckor
 obemannade leveranser har mĂ„nga fördelar.

📉 Vad folk tror

HjĂ€lp, vilken morgon! KaoslĂ€mning pĂ„ förskolan, chefen messar att han behöver ditt utkast redan till lunch – och du upptĂ€cker att kaffet Ă€r slut! Men rĂ€ddningen Ă€r nĂ€ra, nĂ„gra klick i appen et voilĂ ! ett par minuter senare kommer en cappucino flygande. Du tar av locket, skummet Ă€r perfekt och en glad gubbe ler mot dig. Morgonen artar sig, tack vare din favoritbarista och en drönare.

Science fiction, eller? NĂ€r kommer vi att fĂ„ se leveranser med drönare? StĂ€ller vi frĂ„gan till svenskar svarar nĂ€stan var tredje ”aldrig”. Men exemplet ovan Ă€r redan verklighet och kanske dröjer det inte lĂ€nge innan du kan slippa springa Ă€renden och istĂ€llet skicka drönarbud för att hĂ€mta nycklarna som du glömt hemma, astmamedicinen frĂ„n apoteket eller klĂ€nningen frĂ„n kemtvĂ€tten.

NÀstan varje tredje respondent i vÄr undersökning svarade "Aldrig" pÄ frÄgan nÀr vi har leveranser med drönare. KÀlla: Warp News

📈 HĂ€r Ă€r fakta

I lilla Oranmore, pÄ Irlands vÀstkust Àr företaget Manna redan igÄng med flygande leveranser frÄn lokala företag. Medan maten tillreds anlÀnder en drönare till restaurangen. DÀrefter flyger den till kunden i 80 km/h. Det betyder att leveranstiden Àr, i genomsnitt, 2 minuter och 40 sekunder! Och ja, om man fÄr tro företagets vd Bob Healy sÄ kommer cappucinon i perfekt skick, med skummet och den lilla figuren intakt.

Manna gör i dagslÀget 2000-3000 flygningar per dag och planerar att expandera sin verksamhet pÄ Irland, men man har redan tillstÄnd för att flyga drönare över resten av EU.

https://unsplash.com/photos/9k4Fglw6eFQ
Sedan en mĂ„nad transporteras blodprov med drönare mellan FunĂ€sdalen och Östersund.

Liknande exempel finns frÄn fler lÀnder. I staden Logan, Australien, har Googleanknutna företaget Wing gjort 100 000 leveranser av bland annat grillad kyckling. Wing har ocksÄ verksamhet igÄng i Helsingfors, Finland och i Virginia, USA.

En förklaring till att mÄnga tvivlar pÄ drönarnas genomslag kan vara turerna kring Amazons drönarleveranser. Redan 2013 lanserade företaget sin testverksamhet med drönare. Jeff Bezos sade att det skulle ta fyra-fem Är innan kunderna fick varorna hemflugna till dörren. SÄ blev det inte. En bidragande orsak har varit ett krÄngligt regelverk för drönare i USA.

Kanske blir det istÀllet Afrika eller Indien som kommer att ligga i framkant nÀr det gÀller drönare?

Företaget Zipline har i dagarna har lanserat kommersiella flygningar i USA, dÀr man samarbetar med Walmart i Arkansas. Men redan för fem Är sedan började Zipline leverera blod till avlÀgsna kliniker i Rwanda. Sedan 2019 Àr företaget ocksÄ verksamt i Ghana och har levererat mer Àn en miljon vaccindoser, bland annat mot Covid-19.

Den indiska regeringen presenterade tidigare i Är en ny drönarpolicy som kraftigt ska reducera pappersarbete och kostnader. PremiÀrminster Modi har twittrat om drönarreglerna som en milstolpe för Indiens startups.

💡 Optimist’s Edge

En fördel med drönarleveranser Ă€r att de kan ta fĂ„gelvĂ€gen. I oktober startade exempelvis flygningar med blodprover mellan FunĂ€sdalen och sjukhuset i Östersund, och leveransen gĂ„r nu pĂ„ ungefĂ€r halva tiden. Testflygningar har Ă€ven skett i olika vĂ€dertyper, med gott resultat. Att drönarleveranser i stor skala sker under sĂ„ vitt skilda förhĂ„llanden som Irlands blĂ„siga vĂ€stkust, ett vintrigt Helsingfors eller Rwandas tropiska klimat ger en indikation om att drönare klarar bĂ„de vind, kyla och fuktig vĂ€rme.

https://unsplash.com/photos/rSFxBGpnluw
I otillgÀngliga trakter har drönare en stor fördel framför vÀgburen trafik.

Snabbheten innebÀr att drönare kan anvÀndas för tidskritiska leveranser. Perfekta cappucinos i all Àra, men verkliga livrÀddare Àr de hjÀrtstartare som Karolinska institutet flugit ut vid hjÀrtstopplarm. Drönare riskerar heller inte att fastna i nÄgon trafikstockning. Eftersom transporten gÄr snabbare minskar ocksÄ behovet av kylning av exempelvis blod och vacciner.

Det blir ocksÄ billigare att leverera med drönare eftersom det krÀver mindre personal. Enligt Mannas vd Bob Healy kan en anstÀlld sköta 20 leveranser per timme, att jÀmföra med kanske tvÄ leveranser per timme för vanliga bud. Billigare leveranser kan vÀntas driva pÄ e-handeln ytterligare. Precis som vid andra teknologiska skiften minskar efterfrÄgan pÄ vissa tjÀnster - exempelvis cykelbud - medan den ökar pÄ andra - drönaroperatör eller barista.

Obemannade leveranser har ocksÄ uppenbara fördelar för att minska smittspridning. I Virginia har Wing levererat böcker och skolmat till hemarbetande elever under pandemin. Eller förestÀll dig att du har influensa, pratar med nÀtdoktorn och sedan fÄr medicin levererad direkt hem. IstÀllet för att klÀ pÄ dig, Äka till apoteket och smitta ner andra.

Drönare kan ocksÄ tillgÀngliggöra fler produkter för personer som har svÄrt att röra sig, ta sig till omrÄden som saknar vÀgar och göra det mer attraktivt att bo utanför stadskÀrnorna. FÀrre vÀgburna transporter innebÀr ocksÄ fÀrre olyckor och minskad trÀngsel i trafiken. PÄ lite sikt kan det ocksÄ minska behovet av att investera i dyr infrastruktur som vÀgar.

KĂ€lla: Businesswire‌ ‌

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Vi har redan nÀmnt nÄgra exempel pÄ stÀder och regioner dÀr drönarleveranser Àr igÄng, men fler kommer att följa efter. För dig som har ett företag eller en butik innebÀr det stora möjligheter att nÄ nya kunder. Kanske finns drönarleveranser redan dÀr du bor?

Att var tredje inte tror att vi kommer att fÄ se drönarleveranser nÄgonsin ger en stor fördel till dig som vet att de redan Àr igÄng och som tidigt kan dra nytta av den utvecklingen. Men det skapar ocksÄ möjligheter att jobba med att marknadsföra drönare.

Starta ett eget drönarföretag. I takt med att drönarna blir populÀrare förenklas ocksÄ en del regelverk. Indiens nya drönarpolicy Àr ett exempel. Det ger stora möjligheter för entreprenörer att starta företag som levererar mat, mediciner, paket eller annat.

TÀnk kreativt. Med Wing kan man bestÀlla en picknick direkt till parken. Var, vem, hur behövs en snabb leverans?

Allt fler drönare kommer ocksÄ att krÀva infrastruktur, Àven om den ser annorlunda ut Àn för vÀgburen trafik. Ett exempel Àr att det behövs lager som servar drönarna och som ligger relativt nÀra kunderna, snarare Àn stora centrallager lÄngt bort. En modell Àr ett slags bikupor för drönare dÀr de kan flyga in och hÀmta böcker, apoteksvaror m.m. som sedan levereras till kunderna. SjÀlva drönarna mÄste förstÄs ocksÄ tillverkas och ibland repareras.

KarriÀr. Kanske utvecklar du framtidens drönare? HÀr Àr nÄgra företag som har lediga jobb just nu: Zipline (San Fransisco bland annat),  Aviant (Stockholm) och Everdrone (Göteborg). Mjukvaruutvecklare eller ingenjörsutbildningar inom mekanik och elektronik Àr nÄgra exempel pÄ utbildningar som söks hos drönarföretagen.

LĂ€s mer

Indiens nya drönarpolicy i tio punkter.

Afrikas Singapore vibrerar av innovation och digitalisering. HÀr om bland annat drönarleveranser i Rwanda.

Drönare som bekÀmpar brÀnder dÀr brandkÄren inte nÄr.

Fakta: Drönare

Med drönare menar vi en obemannad, flygande farkost. Den första drönaren utvecklades redan under första vÀrldskriget och var helt enkelt ett litet, radiostyrt flygplan. Idag finns drönare som vÀger bara nÄgot gram. Moderna drönare som anvÀnds för leveranser vÀger cirka 25 kilo och kan bÀra ungefÀr en tiondel av sin vikt. Det betyder att 90 procent alla paket som skickas frÄn Amazon skulle kunna transporteras med dessa drönare.

❓Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premium Supporters i vÄr Facebookgrupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.