Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔊 Papperstunna högtalare ger fett ljud

🔊 Papperstunna högtalare ger fett ljud

Forskare har konstruerat högtalare som inte Ă€r tjockare Ă€n ett pappersark, som drar en tiondel sĂ„ mycket ström som vanliga högtalare och som kan ”tapetseras” pĂ„ vĂ€ggarna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid MIT har utvecklat ultratunna högtalare som kan sÀttas upp pÄ i stort sett vilken yta som helst. Högtalarna, som i dagslÀget Àr stora som en handflata, vÀger bara nÄgra gram och kan fÀstas direkt mot en vÀgg ungefÀr som en affisch eller tapet.

Högtalarna kan förstÄs anvÀndas som vanliga högtalare och en biograf skulle till exempel kunna ha högtalare som tÀcker vÀggar och tak. Men forskarna har ocksÄ andra idéer om hur högtalarna kan anvÀndas.

Ett möjligt anvÀndningsomrÄde Àr som ljuddÀmpande material. Det skulle gÄ att klÀ insidan av en bil, ett flygplan eller ett rum med högtalarna och koppla dem till ett system för aktiv brusreducering. Det skulle dÄ ge en vÀldigt tyst miljö i en annars vÀldigt bullrig omgivning.

En annan fördel med högtalarna Àr att de drar vÀldigt lite ström. De behöver bara 100 milliwatt per kvadratmeter högtalare. Motsvarande siffra för vanliga högtalare som vi har i vÄra hem ligger normalt runt en watt.

En extra bonus Àr att högtalarna kan generera ultraljud. Det skulle exempelvis kunna anvÀndas för att lokalisera var i rummet det finns mÀnniskor och sedan lÄta ljudet följa mÀnniskorna nÀr de rör sig.

SjÀlva produktionsprocessen Àr inte sÀrskilt komplicerad och forskarna ska nu gÄ vidare och se hur de kan fÄ till produktion i industriell skala. De vill Àven göra högtalarna sÄ stora att en högtalare kan tÀcka en hel vÀgg.

✈ Nytt material kan göra flygplansmotorer lika tysta som en hĂ„rtork
Ett nytt ljudisolerande material kan sÀnka ljudnivÄn med 80 procent och samtidigt minska vikten pÄ isolermaterialet.
🔉 LjudvĂ„gor hjĂ€lper till att fĂ„ bort tumörer
Genom att förstöra 50-75 procent av tumörer i levern med icke-invasiv ljudvÄgsterapi kan kroppens immunförsvar sedan hantera resterande del av tumören - och bli kvitt den för gott. Detta visar en studie gjord pÄ möss.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.