Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐆 NFT:er ska rädda regnskogen

🐆 NFT:er ska rädda regnskogen

Digitala konstverk och transparent hantering av investeringarna ska locka folk att investera i bevarandet av Amazonas regnskog.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Non-fungible tokens, NFT, är en kryptoteknik som gör det möjligt att köpa och sälja digitala samlarobjekt på nätet. Nu tänker organisationen Nemus använda NFT:er för att rädda delar av Amazonas, rapporterar Reuters.

Idéen är att du köper en NFT för allt mellan 1 500 kronor till 500 000 kronor och du får då ett digitalt originalkonstverk.

Nemus tar sedan intäkterna och köper regnskog för pengarna. Köparna får också information om hur marken deras pengar betalat för skyddas. I och med att allt bygger på blockkedjor ska det gå att enkelt följa vad alla pengar används till.

Totalt hoppas Nemus att få in tillräckligt med pengar på sina NFT:er för att kunna köpa och skydda två miljoner hektar regnskog.

Den som köper en NFT kommer förutom det digitala konstverket även att få rätt att delta i beslut om ekonomisk och social aktivitet för marken. Dessutom ger NTF:n tillgång till mängd olika dokument och information som rör aktivitet på marken, drönarbilder, satellitbilder med mera.

NFT:n ger alltså inte äganderätt till själva marken. Enligt Nemus går det inte rent juridiskt att överlåta mark via NFT:er i Brasilien. I stället äger Nemus marken, men de har skapat en juridisk konstruktion som ska göra det omöjligt att överlåta marken.

Försäljning av NFT från 13,7 miljoner dollar till 2,5 miljarder dollar på ett år
Försäljningen av NFT:er ökade med över 18,000 procent på ett år.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.