Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 MikrovĂ„gor kan ge oss bĂ€ttre kvantdatorer

🌊 MikrovĂ„gor kan ge oss bĂ€ttre kvantdatorer

En ny ultrakÀnslig detektor kan göra att mikrovÄgsfotoner kan anvÀndas av kvantdatorer, vilket kan skynda pÄ utvecklingen av framtidens kvantdatorer

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

MikrovÄgor Àr vÀl i första hand nÄgot vi förknippar med att vÀrma mat i mikrovÄgsugnen i köket, men de kan ocksÄ bidra till revolutionen inom kvantdatorer. Det menar en forskargrupp frÄn Lunds universitet som just genomfört ett lyckat experiment med sÄ kallade mikrovÄgsfotoner.

Det forskarna gjort Àr att de lyckats konstruera en detektor med halvledande nanotrÄdar och det Àr nanotrÄdarna som Àr nyckeln till framgÄng.

– Det Ă€r tack vare nanotrĂ„darna som vi lyckats detektera fotoner löpande genom att omvandla dem till en mĂ€tbar ström av elektroner. Det innebĂ€r att detektorn inte behöver veta nĂ€r fotonen anlĂ€nder, nĂ„got som ofta krĂ€vs i de mikrovĂ„gsdetektorer som finns idag, sĂ€ger Ville Maisi, fysikforskare vid Lunds universitet och en av forskarna bakom experimentet, i ett pressmeddelande.

För att kunna anvÀndas i kvantdatorer behöver fotonerna omvandlas till elektroner. Det finns redan detektorer som kan göra det, men mikrovÄgsfotoner har bara en tiotusendels sÄ stor energi som vanliga fotoner och Àr vÀldigt svÄra att detektera.

– För att kommunikation mellan delarna i en kvantdator ska vara möjlig mĂ„ste man kunna detektera enskilda mikrovĂ„gsfotoner med stor effektivitet. VĂ„rt experiment visar pĂ„ ett helt nytt sĂ€tt att göra detta, sĂ€ger Peter Samuelsson, fysikforskare vid Lunds universitet.

I experimentet kunde forskarna visa att sex procent av alla fotoner omvandlades  till elektroner. En bra början, men forskarna vill nÄ Ànnu lÀngre.

– VĂ„ra teoretiska analyser visar att vi kan nĂ„ en nĂ€ra hundraprocentig effektivitet genom att förfina experimentet. Vi hoppas att vĂ„ra resultat ska bli startskottet för en utveckling av ultrakĂ€nsliga detektorer som kan anvĂ€ndas inom ett flertal teknikomrĂ„den, sĂ€ger Peter Samuelsson.

LÀs hela studien hÀr

Bild: Lunds universitet/Waqar Khan


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.