Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚢 Långa försörjningskedjor kan göra företag effektivare

🚢 Långa försörjningskedjor kan göra företag effektivare

Komplexa försörjningskedjor ger möjlighet till fler innovationer på fler platser och kan ge konsumenterna lägre priser och öka länders BNP.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att ha långa försörjningskedjor med många underleverantörer inblandade kan göra det svårt för ett företag att ha kontroll över produktionen. Det är mycket som kan gå fel i många led som företaget inte har direkt kontroll över.

Men nu hävdar forskare från bland annat University of Oxford och Harvard University att långa försörjningskedjor faktiskt kan vara väldigt positiva för företagen.

– Ju fler steg i processen desto större möjligheter finns det för innovation. Industrier med långa försörjningskedjor klarar sig bättre, säger Doyne Farmer, matematikprofessor vid University of Oxford och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Principen gäller också för länder menar forskarna. Upp till hälften av Kinas ekonomiska tillväxt de senaste åren beror på de djupa försörjningskedjor som byggts upp i landet. Och om försörjningskedjorna blir globala bli fördelarna ännu större, vilket talar för att ökad frihandel kan öka tillväxten för alla länder.

– Vi visar att försörjningskedjorna ackumulerar fördelarna av tekniska framsteg så att långa kedjor ger lägre priser och snabbare BNP-tillväxt, säger James McNerney, forskare vid Harvard University och en annan av forskarna bakom studien.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Niklas9416


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.