Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚱 LĂ„nga försörjningskedjor kan göra företag effektivare

🚱 LĂ„nga försörjningskedjor kan göra företag effektivare

Komplexa försörjningskedjor ger möjlighet till fler innovationer pÄ fler platser och kan ge konsumenterna lÀgre priser och öka lÀnders BNP.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att ha lÄnga försörjningskedjor med mÄnga underleverantörer inblandade kan göra det svÄrt för ett företag att ha kontroll över produktionen. Det Àr mycket som kan gÄ fel i mÄnga led som företaget inte har direkt kontroll över.

Men nu hÀvdar forskare frÄn bland annat University of Oxford och Harvard University att lÄnga försörjningskedjor faktiskt kan vara vÀldigt positiva för företagen.

– Ju fler steg i processen desto större möjligheter finns det för innovation. Industrier med lĂ„nga försörjningskedjor klarar sig bĂ€ttre, sĂ€ger Doyne Farmer, matematikprofessor vid University of Oxford och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Principen gÀller ocksÄ för lÀnder menar forskarna. Upp till hÀlften av Kinas ekonomiska tillvÀxt de senaste Ären beror pÄ de djupa försörjningskedjor som byggts upp i landet. Och om försörjningskedjorna blir globala bli fördelarna Ànnu större, vilket talar för att ökad frihandel kan öka tillvÀxten för alla lÀnder.

– Vi visar att försörjningskedjorna ackumulerar fördelarna av tekniska framsteg sĂ„ att lĂ„nga kedjor ger lĂ€gre priser och snabbare BNP-tillvĂ€xt, sĂ€ger James McNerney, forskare vid Harvard University och en annan av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Niklas9416


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter