Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🖥 Kvantdatorer når en viktig milstolpe

🖥 Kvantdatorer når en viktig milstolpe

Bättre felkorrigering i kiselbaserade kvantprocessorer kan ge oss betydligt mer användbara kvantdatorer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Kvantdatorer kan ge oss helt nya möjligheter till att utföra beräkningar som dagens datorer inte kan utföra inom rimlig tid. Det finns emellertid många problem kvar att lösa innan kvantdatorer blir en del av vardagen, men ett av dessa problem verkar nu vara löst.

Problemet i fråga handlar om felkorrigering. Alla datorer gör fel ibland. Det går att åtgärda med felkorrigering, men är det för många fel blir felkorrigeringen komplicerad och tidsödande.

– Generellt behöver du en felfrekvens på under en procent för att felkorrigeringen ska fungera i kvantdatorer, säger Andrea Morello, professor vid UNSW Sydney, i ett pressmeddelande.

Andrea Morello och hans forskarlag har nu lyckats komma ner i just en felfrekvens på under en procent. Det gör att det går att få effektiv felkorrigering. Metoden fungerar i kiselkretsar, vilket är en stor fördel då vi redan har en stor existerande industri för produktion av kiselkretsar.

– Vår metod bygger på att vi använder fosforatomer som vi lägger in i kiselkretsar. Vi kan använda samma metod som används för att producera alla kiselkretsar idag. Det gör att vårt genombrott bygger på en metod som är kompatibel med dagens tillverkningsmetoder, säger Andrea Morello.

Andrea Morello och hans forskarlag har tidigare lyckats bygga kvantdatorer som kunnat lagra kvantdata i en kiselkrets i upp till 35 sekunder, vilket är i det närmaste en evighet i kvantvärlden. Dessvärre var den metoden inte praktiskt användbar eftersom den inte utförde några egentliga beräkningar. När forskarna nu också har läst problemet med felkorrigering hoppas David Jamieson kunna börja bygga mycket mer användbara kvantdatorer.

– När vi nu har nått den här milstolpen kan vi börja designa kiselbaserade kvantprocessorer som är skalbara och tillförlitliga nog för att kunna utföra användbara beräkningar, säger Andrea Morello.

Läs hela studien här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.