Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ–„ Kvantdatorer nĂ„r en viktig milstolpe

đŸ–„ Kvantdatorer nĂ„r en viktig milstolpe

BÀttre felkorrigering i kiselbaserade kvantprocessorer kan ge oss betydligt mer anvÀndbara kvantdatorer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Kvantdatorer kan ge oss helt nya möjligheter till att utföra berÀkningar som dagens datorer inte kan utföra inom rimlig tid. Det finns emellertid mÄnga problem kvar att lösa innan kvantdatorer blir en del av vardagen, men ett av dessa problem verkar nu vara löst.

Problemet i frÄga handlar om felkorrigering. Alla datorer gör fel ibland. Det gÄr att ÄtgÀrda med felkorrigering, men Àr det för mÄnga fel blir felkorrigeringen komplicerad och tidsödande.

– Generellt behöver du en felfrekvens pĂ„ under en procent för att felkorrigeringen ska fungera i kvantdatorer, sĂ€ger Andrea Morello, professor vid UNSW Sydney, i ett pressmeddelande.

Andrea Morello och hans forskarlag har nu lyckats komma ner i just en felfrekvens pÄ under en procent. Det gör att det gÄr att fÄ effektiv felkorrigering. Metoden fungerar i kiselkretsar, vilket Àr en stor fördel dÄ vi redan har en stor existerande industri för produktion av kiselkretsar.

– VĂ„r metod bygger pĂ„ att vi anvĂ€nder fosforatomer som vi lĂ€gger in i kiselkretsar. Vi kan anvĂ€nda samma metod som anvĂ€nds för att producera alla kiselkretsar idag. Det gör att vĂ„rt genombrott bygger pĂ„ en metod som Ă€r kompatibel med dagens tillverkningsmetoder, sĂ€ger Andrea Morello.

Andrea Morello och hans forskarlag har tidigare lyckats bygga kvantdatorer som kunnat lagra kvantdata i en kiselkrets i upp till 35 sekunder, vilket Àr i det nÀrmaste en evighet i kvantvÀrlden. DessvÀrre var den metoden inte praktiskt anvÀndbar eftersom den inte utförde nÄgra egentliga berÀkningar. NÀr forskarna nu ocksÄ har lÀst problemet med felkorrigering hoppas David Jamieson kunna börja bygga mycket mer anvÀndbara kvantdatorer.

– NĂ€r vi nu har nĂ„tt den hĂ€r milstolpen kan vi börja designa kiselbaserade kvantprocessorer som Ă€r skalbara och tillförlitliga nog för att kunna utföra anvĂ€ndbara berĂ€kningar, sĂ€ger Andrea Morello.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.