Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👕 Kläderna som hjälper dig att slippa svettas

👕 Kläderna som hjälper dig att slippa svettas

Svett kan öppna mikroskopiska ventiler i ett tyg och släppa ut värme just på de ställen där kroppen svettas för tillfället.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid Duke University i USA har utvecklat ett material som håller värmen när kroppen är torr, men som öppnar en sorts ventiler när du börjar svettas. När svetten dunstat bort stängs ventilerna igen och håller kroppen varm. Öppningen och stängningen av de mikroskopiska ventilerna sker automatiskt när värmen går upp eller ner och det behövs inget batteri eller liknande för att driva ventilerna.

Det finns förstås redan kläder som ”andas”, men den här metoden ska vara mycket effektivare på att bli av med svett. I tester som forskarna gjort var det nya materialet 16 procent bättre på att hålla värmen och 14 procent bättre på att släppa ut värme än dagens material.

Det nya materialet öppnar "ventiler" i tyget när det blir fuktigt och stänger dem igen när kroppen blivit torr.

En fördel med materialet är att det blir enklare att veta hur man ska klä sig vid tillfällen då kroppen snabbt kan gå mellan att vara varm och kall.

– Folk som åker skidor eller vandrar i kyligare väder har ofta flera lager så att de kan anpassa hur mycket värme deras kläder fångar in i takt med att kroppen värms upp. Genom att placera bitar av vårt material på strategiska ställen kan det släppa ut värme när det behövs. På så sätt skulle det räcka med ett plagg för alla tillfällen, säger Po-Chun Hsu, en av forskarna bakom det nya materialet, i ett pressmeddelande.

En annan fördel är att materialet kan släppa ut värmen där den genereras på kroppen och inte bara på vissa partier. En metod som annars är vanlig när tillverkare sätter in blixtlås exempelvis under armarna.

– Vi vill att just de partier av kroppen som svettas ska ventileras och det är inte nödvändigtvis armhålorna. Bröst- och ryggpartiet behöver ofta mer ventilation och att sätta blixtlås där är så opraktiskt att det då är lika bra att ta av sig plagget helt, säger Po-Chun Hsu.

Materialet är i grunden ett nylontyg som klippts upp på ett speciellt sätt och sedan täckts med en silveryta. Silverytan är bara 50 nanometer tjock, 2 000 gånger tunnare än ett pappersark, men det räcker för att ge materialet dess egenskaper.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Simon


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.