Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍌 Genetiskt modifierad banan motstĂ„ndskraftig mot panamasjuka godkĂ€nd för konsumtion i Australien

🍌 Genetiskt modifierad banan motstĂ„ndskraftig mot panamasjuka godkĂ€nd för konsumtion i Australien

Australiensiska forskare har utvecklat en genetiskt modifierad banan som Àr nÀstan immun mot panamasjukan. Panamasjukan Àr en svampsjukdom som förhindrar banantrÀd frÄn att ta upp nÀringsÀmnen och sÄ smÄningom dödar vÀxten. Bananen Àr den första genmodifierade frukten som godkÀnts.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Australiensiska forskare har utvecklat en genetiskt modifierad banan som Ă€r nĂ€stan immun mot panamasjukan.
  • Panamasjukan Ă€r en svampsjukdom som förhindrar banantrĂ€d frĂ„n att ta upp nĂ€ringsĂ€mnen och sĂ„ smĂ„ningom dödar vĂ€xten.
  • Bananen Ă€r den första genmodifierade frukten som godkĂ€nts av den federala regeringen för odling i Australien.

En banan som backup

En ny genetiskt modifierad (GM) banan, utvecklad som en sÀkerhetsÄtgÀrd för bananindustrin vid utbrott av panamasjukan TR4, har fÄtt godkÀnnande för konsumtion i Australien, rapporterar ABC News.

Denna banansort, som Àr en modifierad version av Cavendish-varianten, anses vara vÀrldens första genetiskt modifierade banan och den första GM-frukten som godkÀnts av den australiska federala regeringen för odling.

Kampen mot panamasjukan

Panamasjukan TR4 Àr en svampsjukdom som förhindrar banantrÀd frÄn att ta upp nÀringsÀmnen och sÄ smÄningom dödar vÀxten. Denna sjukdom, som lever i jorden, gör det omöjligt att odla de flesta banantyper, inklusive den populÀra Cavendish-sorten, pÄ infekterade omrÄden. Det finns för nÀrvarande ingen behandling eller botemedel mot sjukdomen.

FramtidssÀkring genom genetik

Forskare vid Queensland University of Technology, ledda av professor James Dale, har lyckats införa ett gen frÄn en vild banan som Àr nÀstan immun mot TR4 i en Cavendish-banan.

Trots att GM-bananen anses vara sÀker att Àta, kommer den frÀmst att betraktas som ett alternativ i kampen mot panamasjukan, snarare Àn att ersÀtta befintliga Cavendish-bananer.

Efter mer Àn sju Ärs fÀltförsök i Northern Territory kommer QCAV-4-bananer nu att testas i Queensland. Forskarna siktar ocksÄ pÄ att utveckla en genredigerad version av QCAV-4 som Àr resistent mot andra sjukdomar, inklusive svart Sigatokasvampen, vilket skulle minska behovet av bekÀmpningsmedel och bidra till en mer hÄllbar bananproduktion.

Bananindustrins framtid

Genom anvÀndning av genteknik hoppas forskarna kunna framtidssÀkra bananindustrin genom att utveckla sorter som kan hantera olika hot och förhÄllanden.

Detta inkluderar inte bara sjukdomsresistens utan Àven anpassning till utmanande klimatförhÄllanden och förbÀttrat nÀringsinnehÄll, vilket kommer att vara av stor vikt för bÄde fruktindustrin och bananindustrin globalt.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.