Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Ett undervattensmuseum med ett uppdrag

🐠 Ett undervattensmuseum med ett uppdrag

Detta undervattensmuseum, belÀget utanför Ayia Napa, har ett uppdrag - att skapa nya biotoper pÄ Cyperns havsbotten!

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett mycket unikt museum Àr lokaliserat pÄ Cypern utanför Ayia Napas kust. Det enda sÀttet att komma in i museet Àr genom att snorkla. Museum of Underwater Sculptures Ayia Napa (MUSAN) skapades av Jason deCaires Taylor som Àr fotograf, skulptör och miljöaktivist. Hans mÄl Àr att locka marina arter att börja leva i museet.

I undervattensmuseet stÄr 93 statyer som Àr gjorda av en kombination av rostfritt stÄl och pH-neutral betong. Dessa skulpturer fungerar tillsammans som ett konstgjort rev och deCaires Taylor hoppas att marint liv kommer att börja vÀxa pÄ konstverken.

Skulpturerna Àr placerade pÄ 8-10 meters djup och Àr designade för att locka till sig ett brett spektrum av marina arter. PÄ grund av att hÄrdbottnar Àr ovanliga i omrÄdet sÄ finns inte tillrÀckligt fast underlag pÄ havsbottnen för koraller och svampdjur ska kunna etablera sig. Detta gör konstgjorda ersÀttningar till en viktig del av bevarandearbetet.

deCaires Taylors tidigare projekt har alla specialdesignats för den plats de kommer att placeras pÄ. Dessa speciella skulpturer har ytor med struktur som gör att koraller, svampar och andra organismer kan fÀsta och vÀxa. Detta kommer att skapa hem och födokÀllor för annat marint liv över tiden.

– MĂ„nga skulpturer förvandlas, de har koraller som vĂ€xer pĂ„ dem, de har svampar som fĂ€ster vid ytorna, sĂ€ger deCaires Taylors till Euronews.green.

– De har blivit livsmiljöer för marint liv sĂ„ att de fungerar med ett dubbelt syfte. Först som konstverk, som frĂ€mst diskuterar sociala frĂ„gor, men ocksĂ„ som levande, konstgjorda rev.

MUSAN skapades inte bara för det marina livet, utan ocksÄ för att fÄ folk att tÀnka.

Skulpturerna riktar kameror mot varandra. Bild: MUSAN via Euronews.green

– Det handlar om att inspirera mĂ€nniskor att se vad som hĂ€nder, att hĂ„lla mĂ€nniskor ansvariga för hur vĂ„r vĂ€rld förĂ€ndras och att försöka pĂ„verka en bĂ€ttre utgĂ„ng, förklarar Jason.

🐠 IVF-koraller förökar sig i det vilda
Den första generationen IVF-koraller nÄgonsin reproducerar sig nu framgÄngsrikt pÄ Stora barriÀrrevet.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.