Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Ett undervattensmuseum med ett uppdrag

🐠 Ett undervattensmuseum med ett uppdrag

Detta undervattensmuseum, beläget utanför Ayia Napa, har ett uppdrag - att skapa nya biotoper på Cyperns havsbotten!

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett mycket unikt museum är lokaliserat på Cypern utanför Ayia Napas kust. Det enda sättet att komma in i museet är genom att snorkla. Museum of Underwater Sculptures Ayia Napa (MUSAN) skapades av Jason deCaires Taylor som är fotograf, skulptör och miljöaktivist. Hans mål är att locka marina arter att börja leva i museet.

I undervattensmuseet står 93 statyer som är gjorda av en kombination av rostfritt stål och pH-neutral betong. Dessa skulpturer fungerar tillsammans som ett konstgjort rev och deCaires Taylor hoppas att marint liv kommer att börja växa på konstverken.

Skulpturerna är placerade på 8-10 meters djup och är designade för att locka till sig ett brett spektrum av marina arter. På grund av att hårdbottnar är ovanliga i området så finns inte tillräckligt fast underlag på havsbottnen för koraller och svampdjur ska kunna etablera sig. Detta gör konstgjorda ersättningar till en viktig del av bevarandearbetet.

deCaires Taylors tidigare projekt har alla specialdesignats för den plats de kommer att placeras på. Dessa speciella skulpturer har ytor med struktur som gör att koraller, svampar och andra organismer kan fästa och växa. Detta kommer att skapa hem och födokällor för annat marint liv över tiden.

– Många skulpturer förvandlas, de har koraller som växer på dem, de har svampar som fäster vid ytorna, säger deCaires Taylors till Euronews.green.

– De har blivit livsmiljöer för marint liv så att de fungerar med ett dubbelt syfte. Först som konstverk, som främst diskuterar sociala frågor, men också som levande, konstgjorda rev.

MUSAN skapades inte bara för det marina livet, utan också för att få folk att tänka.

Skulpturerna riktar kameror mot varandra. Bild: MUSAN via Euronews.green

– Det handlar om att inspirera människor att se vad som händer, att hålla människor ansvariga för hur vår värld förändras och att försöka påverka en bättre utgång, förklarar Jason.

🐠 IVF-koraller förökar sig i det vilda
Den första generationen IVF-koraller någonsin reproducerar sig nu framgångsrikt på Stora barriärrevet.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.