Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 IVF-koraller förökar sig i det vilda

🐠 IVF-koraller förökar sig i det vilda

Den första generationen IVF-koraller nÄgonsin reproducerar sig nu framgÄngsrikt pÄ Stora barriÀrrevet.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

The Great Barrier Reef Foundation tillkÀnnagav spÀnnande nyheter mÄndagen den 6:e december: den första generationen av IVF-koraller odlades framgÄngsrikt pÄ ett av Stora BarriÀrrevets skadade delar.

– Vi kunde inte vara mer glada över att se att dessa koraller har vuxit frĂ„n mikroskopiska larver till storleken av middagstallrikar, efter att de inte bara överlevt bara en blekningssituation, utan nu ocksĂ„ reproducerar sig sjĂ€lva – och hjĂ€lper till att producera larver som kan Ă„terstĂ€lla ett förstört rev, sa GBRFs VD Anna Marsden i ett tillkĂ€nnagivande.

För att hjÀlpa korallreven genom att odla nya koraller sÄ har GBRF kommit pÄ en metod som de kallar korall-IVF. Stiftelsen förklarar att korall-IVF anvÀnder modern teknik för att föda upp för att de ska ha störst chans att överleva.

– VĂ„ra forskare fĂ„ngar korallĂ€gg och spermier, sĂ„ kallade gameter, frĂ„n friska rev och föder upp miljontals babykoraller i specialdesignade flytande pooler pĂ„ revet och i tankar. NĂ€r de smĂ„ korallerna Ă€r klara levererar vi dem till skadade rev för att restaurera dem, förklarade GBRF.

GBRF har provat sin IVF-metod pĂ„ rev nĂ€ra Queensland. Tidigare har konceptet testats framgĂ„ngsrikt i Singapore, men detta Ă€r första gĂ„ngen som det anvĂ€nds pĂ„ Stora BarriĂ€rrevet. Enligt GBRF "ledde försöket med korall-IVF till födelsen av 22 kolonier som redan har överlevt en blekningshĂ€ndelse och blivit könsmogna”.

Vad gör detta till ett vinnande koncept? New Atlas förklarar att dessa “korallbebisar” Ă€r mer motstĂ„ndskraftiga mot blekning. Det kommer sig av att de odlas i yngelkammare tillsammans med alger, zooxantheller, som har odlats i laboratorium för att ha en högre tolerans för vĂ€rme Ă€n vad zoozantheller vanligtvis har. DĂ€rtill sammanförs algerna med korallarverna pĂ„ ett tidigare stadium Ă€n i naturen, vilket ger korallerna bĂ€ttre överlevnadschanser. Att starta symbiosen med algerna tidigare resulterar i mer energi (via algernas fotosyntes) tidigt i korallens livscykel och korallen vĂ€xer dĂ„ snabbare.

Nu vill GBRF utöka detta koncept:

– Vi har rĂ€knat ut att vi skulle behöva börja utveckla tiotals eller hundratals miljoner av dessa unga koraller för att bli mycket storskaliga, sa professor Harrison till The Sydney Morning Herald. Allt detta Ă€r genomförbart.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.