Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎄 Ännu ljusare jul med LEC

🎄 Ännu ljusare jul med LEC

En ny ljusteknik kan ge oss miljövÀnligare belysning och den kan tÀcka stora ytor i stÀllet för bara en liten punkt som dagens lampor.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

De gamla glödlamporna har gÄtt i graven och ersatts av LED-lampor, men forskarna hÄller ocksÄ pÄ att utveckla nÀsta generations belysning, LEC. LEC stÄr för ljusemitterande elektrokemiska celler och det nya med dem Àr att man kan trycka stora sjok av dem.

Du kan dÄ fÄ belysning över en hel yta i stÀllet för bara pÄ en punkt som med LED-lampor. NÄgot som exempelvis kan lysa upp framtida jular Ànnu mer.

– Ett tĂ€nkbart anvĂ€ndningsomrĂ„de Ă€r tryckta etiketter. Man kan till exempel tĂ€nka sig lysande julkort, julgranskulor och stjĂ€rnor. Man kan Ă€ven förestĂ€lla sig ett mönster pĂ„ julklappspapperet som lyser upp under granen, sĂ€ger Christian Larsen, forskningsingenjör pĂ„ UmeĂ„ universitet och en av de som forskar pĂ„ LEC, i ett pressmeddelande.

Men det som verkligen gör forskarna intresserade av LEC Àr dess miljömÀssiga fördelar.

– LEC:ars största fördel Ă€r ur ett livscykelperspektiv, eftersom de kan tillverkas utan metaller och andra skadliga Ă€mnen pĂ„ ett energieffektivt sĂ€tt. Mycket krut lĂ€ggs dĂ€rför just nu pĂ„ att anvĂ€nda och utveckla ”gröna” material för LEC:ar som Ă€r biologiskt nedbrytbara, sĂ€ger Petter Lundberg, fysiker vid UmeĂ„ universitet och en av de som forskar pĂ„ LEC.

Sedan kommer dÄ de nya designmöjligheterna som LEC ger som en extra bonus. Det Àr till exempel möjligt att skapa hela tapeter eller gardiner med LEC.

– En LEC Ă€r en tunn och flexibel ljuskĂ€lla som bestĂ„r av elektriskt ledande kolbaserade material. Den drivs med en lĂ„g spĂ€nning och avger ljus frĂ„n en yta i stĂ€llet för en punkt som traditionella ljuskĂ€llor, sĂ„som glödlampor och LED-lampor. Detta ger helt nya designmöjligheter för belysning dĂ€r man kan skapa ljus frĂ„n former och ytor som inte var möjliga med gammal teknik, sĂ€ger Petter Lundberg.

Bild: Unsplash /Juliana Malta


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.