Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎄 Ännu ljusare jul med LEC

🎄 Ännu ljusare jul med LEC

En ny ljusteknik kan ge oss miljövänligare belysning och den kan täcka stora ytor i stället för bara en liten punkt som dagens lampor.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

De gamla glödlamporna har gått i graven och ersatts av LED-lampor, men forskarna håller också på att utveckla nästa generations belysning, LEC. LEC står för ljusemitterande elektrokemiska celler och det nya med dem är att man kan trycka stora sjok av dem.

Du kan då få belysning över en hel yta i stället för bara på en punkt som med LED-lampor. Något som exempelvis kan lysa upp framtida jular ännu mer.

– Ett tänkbart användningsområde är tryckta etiketter. Man kan till exempel tänka sig lysande julkort, julgranskulor och stjärnor. Man kan även föreställa sig ett mönster på julklappspapperet som lyser upp under granen, säger Christian Larsen, forskningsingenjör på Umeå universitet och en av de som forskar på LEC, i ett pressmeddelande.

Men det som verkligen gör forskarna intresserade av LEC är dess miljömässiga fördelar.

– LEC:ars största fördel är ur ett livscykelperspektiv, eftersom de kan tillverkas utan metaller och andra skadliga ämnen på ett energieffektivt sätt. Mycket krut läggs därför just nu på att använda och utveckla ”gröna” material för LEC:ar som är biologiskt nedbrytbara, säger Petter Lundberg, fysiker vid Umeå universitet och en av de som forskar på LEC.

Sedan kommer då de nya designmöjligheterna som LEC ger som en extra bonus. Det är till exempel möjligt att skapa hela tapeter eller gardiner med LEC.

– En LEC är en tunn och flexibel ljuskälla som består av elektriskt ledande kolbaserade material. Den drivs med en låg spänning och avger ljus från en yta i stället för en punkt som traditionella ljuskällor, såsom glödlampor och LED-lampor. Detta ger helt nya designmöjligheter för belysning där man kan skapa ljus från former och ytor som inte var möjliga med gammal teknik, säger Petter Lundberg.

Bild: Unsplash /Juliana Malta


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.