Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ•¶ VR kan hjĂ€lpa mĂ€nniskor med psykos

đŸ•¶ VR kan hjĂ€lpa mĂ€nniskor med psykos

Genom att trÀna pÄ vardagliga sysslor, som att handla, i en virtuell miljö fÄr mÀnniskor med psykotiska störningar enklare att hantera samma saker i verkligheten.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid University of Oxford i Storbritannien har skapat en virtuell coach som kan hjÀlpa mÀnniskor som lider av psykotiska störningar att hantera sin vardag lite bÀttre.

Deltagarna i försöket anvÀnder VR-glasögon för att gÄ in i en virtuell miljö. DÀr möts de av en virtuell coach som lotsar dem igenom olika övningar. Det handlar dÄ om enklare vardagssysslor som att handla i ett varuhus eller bara gÄ pÄ en gata fylld med mÀnniskor.

GameChange, som tekniken heter, Àr inte tÀnkt att ersÀtta mÀnskliga psykologer utan att fungera som ett komplement dÀr det rÄder brist pÄ terapeuter.

– GameChange ger en engagerande aktiv terapi. I en trygg miljö kan patienterna lĂ€ra genom att göra. De kan praktisera aktiviteter som att köpa en kopp kaffe pĂ„ ett fik eller Ă„ka buss, vilket hjĂ€lper dem fĂ„ sjĂ€lvförtroendet att göra samma saker i verkliga livet, sĂ€ger Felicity Waite, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

De som har deltagit i försöket Àr ocksÄ positiva.

– Efter sju Ă„rs sjukdom sĂ„ mĂ„r jag mycket bĂ€ttre nu. Jag tar ögonkontakt med mĂ€nniskor utan att kĂ€nna mig sĂ„ Ă€ngslig och jag kan gĂ„ nerför en gata utan att kĂ€nna oro nĂ€r jag möter en mĂ€nniska. Jag kĂ€nner mig mycket mer sjĂ€lvsĂ€ker Ă€n tidigare, sĂ€ger en av deltagarna i studien.

SjÀlva behandlingen tar bara tre timmar och den fungerar med vanliga kommersiella VR-glasögon sÄ forskarna hoppas att mÄnga ska fÄ möjlighet att testa behandlingen.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ“± App lindrar posttraumatisk stress
Forskare vid Uppsala universitet har undersökt om en mobilapp kan lindra posttraumatisk stress och nedstÀmdhet och resultatet Àr lovande.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.