Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🕶 VR kan hjälpa människor med psykos

🕶 VR kan hjälpa människor med psykos

Genom att träna på vardagliga sysslor, som att handla, i en virtuell miljö får människor med psykotiska störningar enklare att hantera samma saker i verkligheten.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid University of Oxford i Storbritannien har skapat en virtuell coach som kan hjälpa människor som lider av psykotiska störningar att hantera sin vardag lite bättre.

Deltagarna i försöket använder VR-glasögon för att gå in i en virtuell miljö. Där möts de av en virtuell coach som lotsar dem igenom olika övningar. Det handlar då om enklare vardagssysslor som att handla i ett varuhus eller bara gå på en gata fylld med människor.

GameChange, som tekniken heter, är inte tänkt att ersätta mänskliga psykologer utan att fungera som ett komplement där det råder brist på terapeuter.

– GameChange ger en engagerande aktiv terapi. I en trygg miljö kan patienterna lära genom att göra. De kan praktisera aktiviteter som att köpa en kopp kaffe på ett fik eller åka buss, vilket hjälper dem få självförtroendet att göra samma saker i verkliga livet, säger Felicity Waite, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

De som har deltagit i försöket är också positiva.

– Efter sju års sjukdom så mår jag mycket bättre nu. Jag tar ögonkontakt med människor utan att känna mig så ängslig och jag kan gå nerför en gata utan att känna oro när jag möter en människa. Jag känner mig mycket mer självsäker än tidigare, säger en av deltagarna i studien.

Själva behandlingen tar bara tre timmar och den fungerar med vanliga kommersiella VR-glasögon så forskarna hoppas att många ska få möjlighet att testa behandlingen.

Läs hela studien här.

📱 App lindrar posttraumatisk stress
Forskare vid Uppsala universitet har undersökt om en mobilapp kan lindra posttraumatisk stress och nedstämdhet och resultatet är lovande.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.