Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💁‍♀️  Giftiga slaggprodukter rensas ut från hjärnan när vi sover

💁‍♀️ Giftiga slaggprodukter rensas ut från hjärnan när vi sover

En kombination av lägre hjärnaktivitet och minskat blodflöde under djupsömn skapar ett ökat flöde av ryggmärgsvätska i hjärnan - det bidrar till att rensa bort giftiga slaggprodukter.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

En förvånande upptäckt på möss 2013 har nu även observerats på människor - ryggmärgsvätskan rensar hjärnan från giftiga ämnen när vi sover. Det ger ytterligare bevis för hur viktig sömnen verkligen är.

Vår hjärna omges av ryggmärgsvätska (cerebrospinalvätska). Vätskan fyller upp håligheterna som finns mellan hjärnans vindlingar, de s.k. ventriklerna. När vi är vakna och aktiva bildas slaggprodukter i hjärnan. Vår kropp har ett supersmart knep - när hjärnan stänger ned ökar flödet av vätskan, och kan på så sätt rensa ut giftiga slaggprodukter.

Ett team från Boston University har låtit försökspersomer sova i en magntkamera (MRI) för att studera hjärnans ändrade syresättning under djupsömn. Samtidigt hade försökspersonerna elektroder på huvudet föra att visa neuronernas aktivitetnivå.

Det visar sig att neuronerna stänger ned på ett synkroniserat sätt i sanband med att sömnen går in i en djup fas. Därmed minskar syrebehovet i hjärnan, varpå blodflödet avtar. Det, i sin tur, skapar ett ökat flöde av cerebrospinalvätska till och från hjärnan. I samband med avslägsnas farliga slaggprodukter.

Otillräcklig rensning av slaggprodukterna - genom ex.vis otillräcklig sömn - kan vara en förklaring till att hjärnans funktion försämras. Med dålig sömn flera nätter i rad kan systemet ha svårt att återställa jämvikt i systemet (homeostas).

Maiken Nedergaard, som gjorde upptäckten med möss 2013 är mycket entusiastisk: "Ingen hade i sin vildaste fantasi kunnat tro att den elektriska aktiviteten i hjärnan kunde påverka flödet av vätska."

Laura Lewis, och teamet som lett studien på människor har själva fått offra många nätters sömn för att samla in data. Teamet hoppas att deras resultat kan öppna nya vägar för att förstå bl a Alzheimers sjukdom bättre.

Uppmaningen "Sov gott!" har plötsligt fått en ny innebörd.

Låt framtiden komma fortare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.