Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Coronavaccin betydligt effektivare än beräknat

💉 Coronavaccin betydligt effektivare än beräknat

Tester indikerar att både Pfizers och Modernas coronavaccin, som nu är i fas 3-studier, ger ett betydligt effektivare skydd än tidigare beräknat.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Bioteknikföretaget Moderna uppger att deras vaccin mot coronaviruset har 94,5 procents effektivitet när det gäller att motverka sjukdom enligt en preliminär analys, rapporterar New York Times.

Vaccinet har testats på 30000 personer i studien. Hälften fick två doser vaccin och hälften fick placebo. Enligt analysen ska vaccinet även ha god effekt när det handlar om att motverka allvarlig covid-19-sjukdom.

Av de 95 deltagarna i studien som fick viruset hade fem fått vaccinet. I elva fall handlade det om allvarlig covid-19 och samtliga som insjuknat tillhörde placebogruppen. Detta indikerar vaccinets höga effektivitet.

Resultaten från analysen publicerades i ett pressmeddelande och uppgifterna kommer från säkerhetsnämnden som övervakar studien. Denna har utsetts av National Institutes of Health, ett oberoende organ som inte är anslutet till Moderna, så det är ett tillförlitligt resultat som ger hopp för fortsatt och slutlig analys.

Moderna är ett mRNA-vaccin, precis som vaccinet från Pfizer, men behöver inte lagras vid lika låg temperatur vilket gör det lättare att distribuera.

Pfizer meddelade nyligen att en tidig dataanalys av deras coronavirusvaccin visar att det är mer än 90 procent effektiv, vilket var väsentligt högre än förväntat.

Att två oberoende vaccin visar så hög effektivitet, om än i tidiga tester, är en god indikation.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.