Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Vaccin mot Covid-19 Ă€r 90% effektivt visar tidig analys

💉 Vaccin mot Covid-19 Ă€r 90% effektivt visar tidig analys

LÀkemedelsjÀtten Pfizer medelar att en tidig dataanalys av deras coronavirusvaccin visar att det Àr mer Àn 90% effektiv, vilket Àr vÀsentligt högre Àn förvÀntat.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Den sÄ kallade interimsanalysen tittade pÄ de första 94 bekrÀftade fallen av Covid-19 bland de över 43000 volontÀrer som fick antingen tvÄ doser av vaccinet eller placebo. De fann att fÀrre Àn 10 procent av infektioner var hos deltagare som fick vaccinet och över 90 procent av fallen hos personer som fick placebo.

Vaccinet ger skydd sju dagar efter den andra dosen och 28 dagar efter den initiala dosen, enligt Pfizer. Det slutliga mÄlet med försöket Àr att nÄ totalt 164 bekrÀftade fall av coronavirusinfektion för att pÄ sÄ sÀtt sÀkerstÀlla vaccinets effektivitet statistiskt.

I ett pressmeddelande meddelar lÀkemedelsjÀtten att de planerar att söka tillstÄnd för att anvÀnda vaccinet i nödsituationer frÄn den amerikanska livsmedels- och lÀkemedelsmyndigheten FDA sÄ fort volontÀrer har övervakats i tvÄ mÄnader efter att ha fÄtt sin andra dos vaccin. Pfizer tror sig nÄ den markören vid den tredje veckan i november.

Fas 3-studien av Pfizer-vaccinet, gjord med den tyska partnern BioNTech, har registrerat 43538 deltagare sedan den 27 juli. FrÄn och med söndagen har 38955 av de frivilliga fÄtt en andra dos av vaccinet.

– Med dagens nyheter Ă€r vi ett betydande steg nĂ€rmare att ge mĂ€nniskor runt om i vĂ€rlden ett vĂ€lbehövligt genombrott för att fĂ„ ett slut pĂ„ denna globala hĂ€lsokris, sĂ€ger Pfizers VD Albert Bourla i ett uttalande.

– Vi ser fram emot att dela ytterligare effektivitets- och sĂ€kerhetsdata som genereras frĂ„n tusentals deltagare under de kommande veckorna.

Pfizer sÀger att det har lagt till en sekundÀr slutpunkt i sin studie. Den kommer att utvÀrdera om vaccinerna skyddar mÀnniskor mot svÄr Covid-19-sjukdom och om vaccinet kan ge lÄngsiktigt skydd mot Covid-19-sjukdomen, Àven hos patienter som har smittats tidigare.

FDA har meddelat att man förvÀntar sig minst 50 procents effektivitet frÄn alla coronavirusvacciner.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.