Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Vaccin mot Covid-19 är 90% effektivt visar tidig analys

💉 Vaccin mot Covid-19 är 90% effektivt visar tidig analys

Läkemedelsjätten Pfizer medelar att en tidig dataanalys av deras coronavirusvaccin visar att det är mer än 90% effektiv, vilket är väsentligt högre än förväntat.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Den så kallade interimsanalysen tittade på de första 94 bekräftade fallen av Covid-19 bland de över 43000 volontärer som fick antingen två doser av vaccinet eller placebo. De fann att färre än 10 procent av infektioner var hos deltagare som fick vaccinet och över 90 procent av fallen hos personer som fick placebo.

Vaccinet ger skydd sju dagar efter den andra dosen och 28 dagar efter den initiala dosen, enligt Pfizer. Det slutliga målet med försöket är att nå totalt 164 bekräftade fall av coronavirusinfektion för att på så sätt säkerställa vaccinets effektivitet statistiskt.

I ett pressmeddelande meddelar läkemedelsjätten att de planerar att söka tillstånd för att använda vaccinet i nödsituationer från den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA så fort volontärer har övervakats i två månader efter att ha fått sin andra dos vaccin. Pfizer tror sig nå den markören vid den tredje veckan i november.

Fas 3-studien av Pfizer-vaccinet, gjord med den tyska partnern BioNTech, har registrerat 43538 deltagare sedan den 27 juli. Från och med söndagen har 38955 av de frivilliga fått en andra dos av vaccinet.

– Med dagens nyheter är vi ett betydande steg närmare att ge människor runt om i världen ett välbehövligt genombrott för att få ett slut på denna globala hälsokris, säger Pfizers VD Albert Bourla i ett uttalande.

– Vi ser fram emot att dela ytterligare effektivitets- och säkerhetsdata som genereras från tusentals deltagare under de kommande veckorna.

Pfizer säger att det har lagt till en sekundär slutpunkt i sin studie. Den kommer att utvärdera om vaccinerna skyddar människor mot svår Covid-19-sjukdom och om vaccinet kan ge långsiktigt skydd mot Covid-19-sjukdomen, även hos patienter som har smittats tidigare.

FDA har meddelat att man förväntar sig minst 50 procents effektivitet från alla coronavirusvacciner.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.