Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 SuperkĂ€nslig teknik kan minska risken för Ă„terfall i leukemi

🔬 SuperkĂ€nslig teknik kan minska risken för Ă„terfall i leukemi

SuperRCA-analyser kan upptÀcka en enda cancercell pÄ 100 000 celler och dÀrmed tidigt visa om en patient har fÄtt ett Äterfall och behöver ny behandling.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Akut myeloid leukemi, AML, Àr en av de vanligaste formerna av leukemi bland vuxna och drabbar runt 350 personer per Är i Sverige. Cellgiftsbehandling fungerar ofta bra, men det finns en stor risk för Äterfall och det kan vara svÄrt att avgöra hur mycket cellgift en patient ska fÄ.

– Vid behandling av leukemi Ă€r det alltid en balansgĂ„ng att inte behandla för lite, för dĂ„ Ă„terkommer tumören. Men heller inte för hĂ„rt. DĂ„ finns risken att patienten skadas eller dör av sjĂ€lva behandlingen, sĂ€ger Ulf Landegren, professor vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Nu har en forskargrupp under Ulf Landegren tagit fram en mycket kÀnslig teknik som kan upptÀcka cancerspecifika DNA-mutationer i mycket lÄga frekvenser i DNA-prover. Den tekniken gör det möjligt att vÀldigt tidigt se om cancern har kommit tillbaka.

– Med den nya teknologin gĂ„r det att pĂ„visa cancer Ă€ven om de elakartade cellerna utgör sĂ„ lite som en av 100 000 celler, alltsĂ„ lĂ„ngt tidigare vid Ă„terinsjuknande Ă€n med andra metoder. DĂ€rmed kan man snabbare starta en ny behandling, sĂ€ger Ulf Landegren.

Tekniken forskarna utvecklat kallas SuperRCA-analys. Enkelt uttryckt bygger den nystan av DNA och anvÀnder sedan en flödescytometer rÀkna hur mÄnga nystan som bÀr mutationer som visar att de kommer frÄn cancerceller. Det tar bara tre timmar frÄn att provet har lÀmnats in till att ett provsvar finns fÀrdigt.

En fördel med metoden Àr att flödescytometrar redan finns pÄ mÄnga sjukhus.

– Det passar bra in i arbetsflödet pĂ„ ett sjukhus, eftersom den utrustning som behövs redan finns pĂ„ plats. SĂ„ vi hoppas att teknologin ska kunna anvĂ€ndas inom sjukvĂ„rden, sĂ€ger Ulf Landegren.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ§« Immunterapi botar cancer
Ett försök ger hopp om att mÄnga cancerfall ska kunna botas med immunoterapi som inte har samma allvarliga biverkningar som traditionella metoder.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.