Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ž Ultratunn brĂ€nslecell omvandlar blodsocker till el

đŸ©ž Ultratunn brĂ€nslecell omvandlar blodsocker till el

En minimal brÀnslecell kan generera energi ur glukos som finns i kroppen och ersÀtta traditionella batterier.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett problem med medicinska implantat och sensorer som ska fungera inne i kroppen Ă€r hur de ska fĂ„ den el de behöver. Idag mĂ„ste ett batteri opereras in eller ocksĂ„ mĂ„ste ledningar dras frĂ„n sensorn inne i kroppen till batteriet pĂ„ utsidan. Nu har forskare vid MIT i USA och Technische UniversitĂ€t MĂŒnchen i Tyskland utvecklat ett betydligt smidigare alternativ.

Forskarna har byggt en vÀldigt liten brÀnslecell som drivs av glukos (blodsocker). Genom att omvandla glukos till el sÄ sköter kroppen sjÀlv om strömförsörjningen.

– Glukos finns överallt i kroppen och vĂ„r idĂ© Ă€r att anvĂ€nda denna allmĂ€nt tillgĂ€ngliga energi för att driva implantat, sĂ€ger Philipp Simons, forskare vid MIT och en av forskarna bakom utvecklingen av brĂ€nslecellen, i ett pressmeddelande.

BrÀnslecellen Àr bara 400 nanometer tjock, vilket Àr ungefÀr en hundradel sÄ tjockt som ett hÄrstrÄ. Den kan generera 43 mikrowatt per kvadratcentimeter och genom att kombinera flera brÀnsleceller gÄr det att fÄ tillrÀckligt med ström för att driva en mÀngd olika implantat och sensorer.

– BrĂ€nsleceller konverterar energin direkt i stĂ€llet för att lagra den sĂ„ du behöver inte all den volym som behövs för att lagra energi i ett batteri. Ett implantat kan annars till 90 procent bestĂ„ av ett batteri, sĂ€ger Jennifer L.M. Rupp, en annan av forskarna bakom brĂ€nslecellen.

Forskarna har anvÀnt ett keramiskt material för att bygga brÀnslecellen. Materialet klarar temperaturer pÄ upp till 600 grader, vilket gör att batteriet kan byggas in i implantat och steriliseras tillsammans med implantatet.

LÀs hela studien hÀr.

đŸš¶ Elektroniskt implantat fick sĂ€ngliggande pĂ„ benen igen
En kvinna som varit sÀngliggande i över ett Är kan Äterigen gÄ efter att ha fÄtt ett elektroniskt implantat inopererat i ryggmÀrgen.
🧠 Minimalt implantat kan vrida tillbaka klockan för Parkinsonspatienter
Ett nytt litet implantat kan lindra symtomen för de med Parkinson och krÀver ett mycket mindre ingrepp Àn dagens implantat.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.