Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸš¶ Elektroniskt implantat fick sĂ€ngliggande pĂ„ benen igen

đŸš¶ Elektroniskt implantat fick sĂ€ngliggande pĂ„ benen igen

En kvinna som varit sÀngliggande i över ett Är kan Äterigen gÄ efter att ha fÄtt ett elektroniskt implantat inopererat i ryggmÀrgen.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

En kvinna som varit sÀngliggande i över ett Är, till följd av en neurodegenerativ sjukdom som gjorde att hon förlorade medvetandet varje gÄng hon stÀllde sig upp, kan gÄ igen. Detta efter att hon fÄtt ett innovativt implantat inopererat i ryggmÀrgen, skriver Eurekalert.

Implantatet utvecklades vid NeuroRestore forskningscenter i Schweiz av lett av Jocelyne Bloch, neurokirurg och professorn i neurovetenskap, tillsammans med Grégoire Courtine, professor i neurovetenskap. Implantatet bestÄr av elektroder fÀsta pÄ ryggmÀrgen, för att aktivera de neuroner som reglerar blodtryck, vilket hindrar patienten frÄn att förlora medvetandet vid upprÀtt position.

Implantatet har tidigare anvÀnts för att behandla lÄgt blodtryck till följd av tetraplegi, en skada pÄ ryggmÀrgens halssegment. Det nya anvÀndningsomrÄdet uppdagades genom en studie publicerad av New England Journal of Medicine, dÀr tekniken applicerats vid den neurodegenerativa sjukdomen multipel systematrofi, parkinsontyp, MSA-P. Sjukdomen ger parkinsonliknande syndrom, och Àven ofta skador pÄ nerver, problem med reglering av blodtryck, hjÀrtfrekvens och svettning.

Patienten som deltog i studien hade legat sÀngbunden i 18 mÄnader till följd av sjukdomen, dÄ hon förlorade medvetandet vid upprÀtt position. Efter att lÀkarna satt in implantatet kunde hon först hÄlla sig i upprÀtt position, och tre mÄnader efter operationen kan hon hon gÄ upp till 250 meter. En kort, informativ video om processen finns att se hÀr.

Enligt Jocelyn Bloch Àr det hÀr ett stort genombrott i behandlingen av neurodegenerativa sjukdomar.

– Vi har redan sett hur den hĂ€r typen av behandling kan appliceras pĂ„ patienter med ryggradsskador. Men nu kan vi utforska applikationer för att behandla funktionsnedsĂ€ttningar till följd av neurodegenerativa orsaker. Det hĂ€r Ă€r första gĂ„ngen vi har lyckats förbĂ€ttra blodtrycksreglering hos nĂ„gon som lider av MSA, sĂ€ger Jocelyn Bloch.

đŸ‘©đŸ»â€đŸ”Ź Enorm studie ger hopp om att förhindra MS
En studie genomförd av Harvard Medical School visar att ett vanligt herpesvirus sannolikt Àr den viktigaste orsaken till nervsjukdomen MS, multipel skleros.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.