Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩠 Spray kan döda antibiotikaresistenta bakterier

🩠 Spray kan döda antibiotikaresistenta bakterier

En spray kan döda 99,99 procent av alla bakterier och kan bÄde anvÀndas direkt pÄ sÄr eller som skydd pÄ medicintekniska material.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Bakterier som Àr resistenta mot antibiotika Àr ett av de största hoten mot den globala hÀlsan enligt WHO. DessbÀttre har forskare kommit pÄ en rad olika metoder som skulle kunna bekÀmpa antibiotikaresistenta bakterier och en av de senaste Àr en spray.

Det Àr forskare vid Chalmers som utvecklat sprayen. I tester har den dödat 99,99 procent av bakterierna och den Àr aktiv i upp till tvÄ dygn. En av fördelarna med sprayen Àr att den kan nÄ ner i djupa sÄr, men det finns Àven fler fördelar med den enligt forskarna.

”Substansen i den hĂ€r sĂ„rsprayen Ă€r inte giftig och pĂ„verkar inte mĂ€nskliga celler. Till skillnad frĂ„n befintliga bakteriedödande sprayer hĂ€mmas inte kroppens lĂ€kningsprocess. Materialet som enkelt sprayas pĂ„ sĂ„ret kan dessutom döda bakterierna pĂ„ kortare tid”, sĂ€ger Edvin Blomstrand, forskare vid Chalmers och en av huvudförfattarna till den vetenskapliga artikeln, i ett pressmeddelande.

Sprayen bestÄr av smÄ gel-partiklar utrustade med en sorts peptider. Peptiderna kan döda resistenta bakterier, men behöver en skyddande miljö för att kunna nÄ bakterierna. Partiklarna ger just det skyddet och gör att peptiderna fungerar i blod som annars inaktiverar peptiderna.

Förutom att sprayas direkt pÄ sÄr sÄ kan sprayen Àven anvÀndas pÄ implantat och andra medicintekniska material som katetrar.

Ӏven om katetrarna Ă€r sterila nĂ€r de packas upp kan de kontamineras med bakterier nĂ€r de förs in i kroppen vilket kan leda till infektion. En stor fördel med den hĂ€r ytbelĂ€ggningen Ă€r att bakterierna dödas sĂ„ fort de kommer i kontakt med ytan. En annan Ă€r att den kan appliceras pĂ„ befintliga produkter som redan anvĂ€nds i sjukvĂ„rden och krĂ€ver dĂ€rmed ingen nytillverkning”, sĂ€ger Annija Stepulane, forskare vid Chalmers och en annan av huvudförfattarna till artikeln.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ§« Ny typ av antibiotika dödar multiresistenta bakterier
En ny klass av antibiotika kan stoppa en rad bakterier som Àr resistenta mot antibiotika idag.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.