Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦠 Spray kan döda antibiotikaresistenta bakterier

🦠 Spray kan döda antibiotikaresistenta bakterier

En spray kan döda 99,99 procent av alla bakterier och kan både användas direkt på sår eller som skydd på medicintekniska material.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Bakterier som är resistenta mot antibiotika är ett av de största hoten mot den globala hälsan enligt WHO. Dessbättre har forskare kommit på en rad olika metoder som skulle kunna bekämpa antibiotikaresistenta bakterier och en av de senaste är en spray.

Det är forskare vid Chalmers som utvecklat sprayen. I tester har den dödat 99,99 procent av bakterierna och den är aktiv i upp till två dygn. En av fördelarna med sprayen är att den kan nå ner i djupa sår, men det finns även fler fördelar med den enligt forskarna.

”Substansen i den här sårsprayen är inte giftig och påverkar inte mänskliga celler. Till skillnad från befintliga bakteriedödande sprayer hämmas inte kroppens läkningsprocess. Materialet som enkelt sprayas på såret kan dessutom döda bakterierna på kortare tid”, säger Edvin Blomstrand, forskare vid Chalmers och en av huvudförfattarna till den vetenskapliga artikeln, i ett pressmeddelande.

Sprayen består av små gel-partiklar utrustade med en sorts peptider. Peptiderna kan döda resistenta bakterier, men behöver en skyddande miljö för att kunna nå bakterierna. Partiklarna ger just det skyddet och gör att peptiderna fungerar i blod som annars inaktiverar peptiderna.

Förutom att sprayas direkt på sår så kan sprayen även användas på implantat och andra medicintekniska material som katetrar.

”Även om katetrarna är sterila när de packas upp kan de kontamineras med bakterier när de förs in i kroppen vilket kan leda till infektion. En stor fördel med den här ytbeläggningen är att bakterierna dödas så fort de kommer i kontakt med ytan. En annan är att den kan appliceras på befintliga produkter som redan används i sjukvården och kräver därmed ingen nytillverkning”, säger Annija Stepulane, forskare vid Chalmers och en annan av huvudförfattarna till artikeln.

Läs hela studien här.

🧫 Ny typ av antibiotika dödar multiresistenta bakterier
En ny klass av antibiotika kan stoppa en rad bakterier som är resistenta mot antibiotika idag.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.