Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§« Snabbtestning kraftfullt verktyg i kampen mot antibiotikaresistens

đŸ§« Snabbtestning kraftfullt verktyg i kampen mot antibiotikaresistens

Ett snabbtest kan avgöra om bakterier Àr mottagliga för antibiotika och i sÄ fall, för vilken sort. Det hÀr kan minska förskrivningen av sÄ kallad bredspektrumantibiotika och dÀrmed minska risken för resistens.

Sandra Bergman
Sandra Bergman

Dela artikeln

Antibiotikans upptĂ€ckt pĂ„ 1920-talet var revolutionerande, men redan nĂ€r Alexander Flemming mottog nobelpriset för upptĂ€ckten 1945 varnade han för att bakterier kan bli resistenta. Han uppmanade till restriktiv anvĂ€ndning av den nya "mirakelmedicinen”.

Eftersom de flesta antibiotika som anvÀnds idag upptÀcktes pÄ 50- och 60-talen, och dÀrmed inte lÀngre Àr patentskyddade, Àr antibiotika en relativt billig medicin. Samtidigt Àr kostnaderna för att utveckla nya antibiotika skyhöga. Sedan Ättiotalet har utvecklingen av nya typer av antibiotika nÀstan avstannat helt med ett fÄtal undantag sÄsom texiobactin.

Även om vi i Sverige hittills har varit skonade frĂ„n problem med resistenta bakterier sĂ„ kan vĂ„ra resmönster göra oss mer utsatta i framtiden. I hela vĂ€rlden rĂ€knas det med att ungefĂ€r 720 000 mĂ€nniskor dör varje Ă„r pĂ„ grund av antibiotikaresistenta bakterier.

Ett avgörande verktyg i kampen mot antibiotikaresistens Àr att kunna utföra snabba tester pÄ misstÀnkta bakterieinfektioner sÄsom urinvÀgsinfektion, som stÄr för cirka 20 procent av antibiotikaanvÀndningen i Sverige. Ett sÄdant snabbtest Àr nu i slutskedet av utveckling i Uppsala pÄ företaget Astrego Diagnostics. Testet Àr baserat pÄ en grundforskning som utfördes vid Uppsala universitet som i sin tur byggde vidare pÄ upptÀckter om en ny typ av ljusmikroskop kallat nanoskopi, som belönades med Nobelpriset i kemi 2014.

Testet kan pÄ drygt 30 minuter diagnosticera en bakteriell urinvÀgsinfektion, mÀta bakteriekoncentrationen, samt kontrollera att bakterierna Àr mottagliga för antibiotika. Det innebÀr att bredspektrumantibiotika inte behöver anvÀndas utan istÀllet kan smalare antibiotika bekrÀftas vara effektivt. Idag tar en sÄdan process upp till tvÄ dygn.

Idag slutar en antibiotikasort att anvÀndas nÀr den möter 20 procent resistens, det vill sÀga att en av fem patienter inte Àr mottagliga för behandlingen. Med nya snabbtester kan antibiotika fortsÀtta anvÀndas pÄ de övriga 80 procenten dÀr resistens inte finns. Det innebÀr att vi kan fortsÀtta anvÀnda Àldre antibiotikasorter sÄ lÀnge de Àr effektiva.

FörbÀttrad djurhÄllning och ökad levnadsstandard med tillgÄng till rent vatten bedöms av mÄnga vara den enda hÄllbara lösningen mot antibiotikaresistens. Snabbtester Àr ytterligare ett kraftfullt verktyg för att sakta ner utvecklingen.

Under 2022 berÀknas testet vara tillgÀngligt pÄ vÄrdcentraler i landet.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.