Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ž Snabbare behandling av blodförgiftning med grafensensorer

đŸ©ž Snabbare behandling av blodförgiftning med grafensensorer

En sensor gjord i grafen kan minska tiden det tar att stÀlla en diagnos pÄ nÄgon som drabbats av sepsis frÄn timmar till minuter, vilket kan rÀdda mÄnga liv.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

NÀra 49 miljoner mÀnniskor drabbas varje Är av blodförgiftning, sepsis, och elva miljoner av dem avlider. Sepsis Àr en lömsk sjukdom dÀr de tidiga symptomen liknar symptomen frÄn flera andra sjukdomar.

Sjukdomsförloppet vid sepsis kan ocksÄ vara vÀldigt snabbt sÄ det Àr viktigt att lÀkarna kan stÀlla rÀtt diagnos sÄ tidigt som möjligt. En sensor gjord av grafen kan underlÀtta det arbetet betydligt i framtiden.

Det Àr ett forskarlag frÄn Chalmers som utvecklat sensorn som kan skilja mellan olika typer av bakterier. Den kan dÀrmed visa om patienten har bakterier som orsakar sepsis eller inte.

– PĂ„ mĂ€nniskokroppen finns tusentals arter av bakterier och de flesta Ă€r faktiskt ofarliga eller nyttiga för oss. Vi mĂ„ste dĂ€rför kunna skilja dem Ă„t och vi mĂ„ste bestĂ€mma hur vi ska preparera grafenytan med antikroppar eller andra receptorer som Ă€r selektiva för specifika bakterier, sĂ€ger Santosh Pandit, forskare vid Chalmers och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Det som gör sensorn speciell Àr att den Àr extremt liten och kÀnslig. Det gör att den kan upptÀcka de smÄ skillnader som skiljer olika bakterietyper Ät. Grafen Àr ett tvÄdimensionellt skikt av kolatomer vars struktur ger en stor och mycket kÀnslig yta, vilket gör materialet vÀldigt lÀmpat för att upptÀcka bakterier.

– Kolatomerna har en sfĂ€r av elektroner över och under det ultratunna kolskiktet. Vi fĂ€ster elektroder i motsatta Ă€ndar av ytan och mĂ€ter elektriskt motstĂ„nd. I vĂ„r nya studie visar vi – till vĂ„r egen stora förvĂ„ning – att grafen Ă€r sĂ„ kĂ€nsligt att vi genom smĂ„ förskjutningar i den elektriska laddningen inte bara kan upptĂ€cka om det finns bakterier utan Ă€ven i viss mĂ„n skilja mellan olika typer av bakterier pĂ„ ytan, sĂ€ger Ivan Mijakovic professor i systembiologi vid Chalmers och en av forskarna bakom sensorn.

Ett av mÄlen för forskarna Àr att göra sensorn sÄ avancerad att den kan ge svar pÄ om det rör sig om sepsis mycket snabbare Àn dagen diagnosmetoder.

– Sjukhus letar efter ett verktyg som Ă€r bĂ„de mycket specifikt och vĂ€ldigt snabbt. Om den hĂ€r tekniken lyckas skulle vi kunna minska svarstiden frĂ„n timmar till kanske minuter sĂ„ att lĂ€karna kan agera snabbare och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt rĂ€dda fler liv, sĂ€ger Ivan Mijakovic.

Än sĂ„ lĂ€nge har forskarna tagit fram en prototyp som visar att tekniken fungerar och nu ska de ta nĂ€sta steg mot att fĂ„ ut en fĂ€rdig produkt till sjukhusen.

– Det hĂ€r Ă€r frĂ€mst en prototyp för att visa potentialen hos den hĂ€r typen av sensorer. Utan att förĂ€ndra nĂ„got pĂ„ grafenytan kan vi upptĂ€cka om bakterier finns och urskilja deras smĂ„ skillnader. Den hĂ€r typen av sensorer skulle kunna vara anvĂ€ndbara pĂ„ ytor som mĂ„ste hĂ„llas helt bakteriefria, sĂ„som implantat, men vĂ„r prototyp Ă€r frĂ€mst till för att visa att tekniken Ă€r möjlig. Nu kan vi ta konceptet ett steg lĂ€ngre, sĂ€ger Santosh Pandit.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ©ž AI visar vilka behandlingar mot blodförgiftning som Ă€r mest riskabla
Forskare har utvecklat en AI som kan visa vilka behandlingar mot blodförgiftning som riskerar att göra patienten sÀmre i stÀllet för bÀttre.
đŸ©ž Algoritm kan visa om du har blodförgiftning
AI kan skilja mellan allvarlig sepsis och andra lindrigare tillstÄnd, vilket kan rÀdda livet pÄ tusentals mÀnniskor i Sverige varje Är.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.