Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ž Algoritm kan visa om du har blodförgiftning

đŸ©ž Algoritm kan visa om du har blodförgiftning

AI kan skilja mellan allvarlig sepsis och andra lindrigare tillstÄnd, vilket kan rÀdda livet pÄ tusentals mÀnniskor i Sverige varje Är.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Sepsis, eller blodförgiftning som det ofta kallas, drabbar 40 000 mÀnniskor i Sverige varje Är och runt 8 000 av dessa avlider. Det gör att fler dör i sepsis varje Är Àn i bröstcancer, prostatacancer och tarmcancer tillsammans.

En anledning till att sÄ mÄnga dör i sepsis Àr att symptomen Àr desamma för sepsis som för mÄnga lindriga tillstÄnd. Dessutom har den ofta ett vÀldigt snabbt förlopp. NÀr patienten vÀl fÄr rÀtt diagnos Àr det ofta för sent att rÀdda livet. Men snart kan en AI hjÀlpa lÀkarna att stÀlla bÀttre och snabbare diagnoser.

Det Àr forskare vid Uppsala universitet som anvÀnt maskininlÀrning för att ta fram en algoritm som kan avgöra vilka patienter som Àr i riskzonen för att utveckla sepsis.

Algoritmen, som heter Navoy Sepsis, tar in ett 20-tal parametrar som kroppstemperatur och resultat frÄn blodprover frÄn patienten. Navoy Sepsis analyserar sedan alla parametrar och rÀknar fram en siffra som visar hur hög risken Àr att patienten utvecklar sepsis.

Algoritmen Àr i slutskedet av kliniska tester och ska nu utvecklas och marknadsföras av forskarnas bolag Algodx. Planen Àr att kommersialisera Navoy Sepsis och fÄ ut den pÄ sjukhusen under nÀsta Är.

Bild: Pixabay/Angelo Esslinger


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.