Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩸 Algoritm kan visa om du har blodförgiftning

🩸 Algoritm kan visa om du har blodförgiftning

AI kan skilja mellan allvarlig sepsis och andra lindrigare tillstånd, vilket kan rädda livet på tusentals människor i Sverige varje år.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Sepsis, eller blodförgiftning som det ofta kallas, drabbar 40 000 människor i Sverige varje år och runt 8 000 av dessa avlider. Det gör att fler dör i sepsis varje år än i bröstcancer, prostatacancer och tarmcancer tillsammans.

En anledning till att så många dör i sepsis är att symptomen är desamma för sepsis som för många lindriga tillstånd. Dessutom har den ofta ett väldigt snabbt förlopp. När patienten väl får rätt diagnos är det ofta för sent att rädda livet. Men snart kan en AI hjälpa läkarna att ställa bättre och snabbare diagnoser.

Det är forskare vid Uppsala universitet som använt maskininlärning för att ta fram en algoritm som kan avgöra vilka patienter som är i riskzonen för att utveckla sepsis.

Algoritmen, som heter Navoy Sepsis, tar in ett 20-tal parametrar som kroppstemperatur och resultat från blodprover från patienten. Navoy Sepsis analyserar sedan alla parametrar och räknar fram en siffra som visar hur hög risken är att patienten utvecklar sepsis.

Algoritmen är i slutskedet av kliniska tester och ska nu utvecklas och marknadsföras av forskarnas bolag Algodx. Planen är att kommersialisera Navoy Sepsis och få ut den på sjukhusen under nästa år.

Bild: Pixabay/Angelo Esslinger


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.