Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§« Snabbare analys ger tidigare behandling av urinvĂ€gsinfektion

đŸ§« Snabbare analys ger tidigare behandling av urinvĂ€gsinfektion

Ett nytt test ger snabbare svar pÄ vilken bakterie som orsakar en patients urinvÀgsinfektion och kan Àven leda till att antibiotika som inte lÀngre anvÀnds kan fÄ nytt liv.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett nytt test kan drastiskt minska tiden det tar att fÄ reda pÄ vilken antibiotika som fungerar mot en specifik urinvÀgsinfektion. Idag tar det minst tio timmar att analysera bakterietillvÀxt i ett urinprov. Med det nya testet tar det bara 30 minuter.

I och med att det gÄr snabbare att fÄ svar pÄ testet kan lÀkarna ocksÄ snabbare sÀtta in rÀtt behandling.

”Det Ă€r det som Ă€r fördelen med vĂ„rt test. Efter ditt första lĂ€karbesök fĂ„r du rĂ€tt behandling pĂ„ direkten med en typ av antibiotika som kommer att fungera för just din bakterieinfektion”, sĂ€ger Özden Baltekin, forskare vid Uppsala universitet, programchef pĂ„ företaget Sysmex Astrego och en av forskarna bakom testet, i ett pressmeddelande.

Det Àr forskare vid Uppsala universitet och företaget Sysmex Astrego som utvecklat det nya testet som bestÄr av en kassett med ett mikroflödeschip som Àr laddad med olika typer av antibiotika. Urinprovet sprutas in i kassetten som sedan stoppas in i ett analysverktyg som analyserar hur de eventuella bakterierna vÀxer eller hÀmmas.

Metoden innebÀr att man inte behöver odla celler, vilket tar tid. Testet analyserar i stÀllet enskilda celler och ser hur de vÀxer.

”Varje celldelning tar runt trettio minuter och för att kunna se en koloni krĂ€vs minst 20 celldelningar. Vi tittar i stĂ€llet pĂ„ varje individuell cell. Har den vĂ€xt med mer Ă€n 50 procent kan vi se om den vuxit eller ej. Sedan tittar vi pĂ„ ett genomsnitt över hundra enskilda bakterieceller”, sĂ€ger Johan Elf, professor vid Uppsala universitet och en annan av forskarna bakom metoden.

Förutom att patienterna snabbare kan fÄ rÀtt antibiotika ger det ocksÄ möjlighet att anvÀnda antibiotika som har tagits ur bruk för att resistensen Àr för hög, men som just den hÀr bakteriestammen inte Àr resistent emot.

”Det Ă€r den stora fördelen, att man med hjĂ€lp av vĂ„r metod Ă„ter kan börja anvĂ€nda antibiotika som det Ă€r hög resistens för till de patienter dĂ€r de funkar. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan vi ocksĂ„ minska utvecklingen av resistens”, sĂ€ger Johan Elf.

Testet Àr godkÀnt och ska nu börja sÀljas till vÄrden.

đŸ§« Ny typ av antibiotika dödar multiresistenta bakterier
En ny klass av antibiotika kan stoppa en rad bakterier som Àr resistenta mot antibiotika idag.
đŸ©ž Blodprov kan avslöja flera olika typer av cancer i kroppen
Ett blodprov kan ersÀtta flera separata tester och upptÀcker cancerformer som inte upptÀcks i de normala testerna.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.