Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“Č SĂ€krare aborter med telemedicin

đŸ“Č SĂ€krare aborter med telemedicin

Med telemedicin gÄr det att ge kvinnor sÀkra aborter utan att de behöver tillgÄng till kliniker med möjlighet till ultraljud, vilket underlÀttar mycket i resursfattiga omrÄden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

25 miljoner kvinnor tvingas varje Är genomföra osÀkra aborter och 25 000 dör av proceduren. Orsaken kan vara allt frÄn lagar som förbjuder eller försvÄrar aborter till att kvinnorna saknar tillgÄng till rÀtt vÄrd.

Nu har forskare vid Karolinska Institutet och Kapstadens universitet i Sydafrika undersökt om telemedicin i kombination med medicinska aborter kan ge kvinnor i resursfattiga omrÄden sÀkra aborter.

Kvinnorna fick fylla i ett formulÀr pÄ webben, fick information och instruktioner för aborten via sms och tog abortlÀkemedlen i hemmet. Sedan jÀmförde forskarna gruppen med en annan grupp som fÄtt vanlig vÄrd och genomgÄtt en ultraljudsundersökning. Det visade sig att kvinnorna som bara fÄtt hjÀlp via telemedicin fick lika bra och sÀkra behandlingsresultat som de kvinnor som fÄtt standardvÄrd.

”Det var intressant att de flesta kvinnor i bĂ„da grupperna uttryckte att de föredrog alternativet telemedicin. VĂ„rdmodellen kan fĂ„ sĂ€rskilt stor betydelse i resursfattiga omrĂ„den med bristande sjukvĂ„rdsinfrastruktur eller restriktiva abortlagar. Kvinnan kan till exempel undersökas vid en klinik som saknar tillgĂ„ng till ultraljud och sedan fĂ„ vĂ€gledning för aborten pĂ„ distans”, sĂ€ger Margit Endler forskare vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom försöket, i ett pressmeddelande.

För sÀkerhets skull gjordes en enkel undersökning av deltagarna i studien pÄ en klinik. Men i och med att försöket föll ut sÄ vÀl tÀnker forskarna nu gÄ vidare och se om det helt gÄr att utesluta det fysiska besöket pÄ kliniken för de som har lÄg risk för komplikationer.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ‘¶ Livmodertransplantation hjĂ€lper barnlösa att fĂ„ barn
Att transplantera in en livmoder frÄn en donator Àr en effektiv och sÀker metod vid infertilitet dÀr en kvinna saknar en fungerande livmoder.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.