Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👶 Livmodertransplantation hjälper barnlösa att få barn

👶 Livmodertransplantation hjälper barnlösa att få barn

Att transplantera in en livmoder från en donator är en effektiv och säker metod vid infertilitet där en kvinna saknar en fungerande livmoder.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Kvinnor som saknar en fungerande livmoder kan inte få barn, men genom att transplantera in en livmoder kan dessa kvinnor bli gravida och föda friska barn. Metoden är fortfarande ovanlig, men en studie från Göteborgs universitet visar att livmodertransplantationer är både effektiva och säkra.

I en studie följdes sju kvinnor som fick en ny livmoder. Av dessa var det sex som blev gravida och födde barn. Tre av kvinnorna födde två barn under de sju år studien pågick. Totalt föddes därmed nio barn med hjälp av livmodertransplantation.

– Det här är den första kompletta studien som görs och resultaten är över förväntan, både vad gäller klinisk graviditetsfrekvens och kumulativ frekvens av levande födda barn. Studien visar också positiva hälsoresultat, att barnen som fötts fortsätter att vara friska och att den långsiktiga hälsan hos donatorer och mottagare generellt är god, säger Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Varken mottagare eller donatorer fick några biverkningar annat än lätt smärta eller mindre svullnad i benen. Även deras psykiska hälsa var god efter transplantationen och vare sig mottagare eller donatorer hade nivåer av ångest eller depression som behövde behandlas.

Läs hela studien här.

🤰🏻 Kraftig minskning av mödradödlighet i världen
Antalet mödrar som dör i samband med graviditet eller förlossning har minskat med nästan 38 procent sedan 1990.
🤰 AI kan minska risken för missfall
En AI kan göra blixtsnabba analyser av ultraljudsbilder för att ge läkare information om komplikationer som leda till missfall eller komplikationer.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.