Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘¶ Livmodertransplantation hjĂ€lper barnlösa att fĂ„ barn

đŸ‘¶ Livmodertransplantation hjĂ€lper barnlösa att fĂ„ barn

Att transplantera in en livmoder frÄn en donator Àr en effektiv och sÀker metod vid infertilitet dÀr en kvinna saknar en fungerande livmoder.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Kvinnor som saknar en fungerande livmoder kan inte fÄ barn, men genom att transplantera in en livmoder kan dessa kvinnor bli gravida och föda friska barn. Metoden Àr fortfarande ovanlig, men en studie frÄn Göteborgs universitet visar att livmodertransplantationer Àr bÄde effektiva och sÀkra.

I en studie följdes sju kvinnor som fick en ny livmoder. Av dessa var det sex som blev gravida och födde barn. Tre av kvinnorna födde tvÄ barn under de sju Är studien pÄgick. Totalt föddes dÀrmed nio barn med hjÀlp av livmodertransplantation.

– Det hĂ€r Ă€r den första kompletta studien som görs och resultaten Ă€r över förvĂ€ntan, bĂ„de vad gĂ€ller klinisk graviditetsfrekvens och kumulativ frekvens av levande födda barn. Studien visar ocksĂ„ positiva hĂ€lsoresultat, att barnen som fötts fortsĂ€tter att vara friska och att den lĂ„ngsiktiga hĂ€lsan hos donatorer och mottagare generellt Ă€r god, sĂ€ger Mats BrĂ€nnström, professor i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Varken mottagare eller donatorer fick nĂ„gra biverkningar annat Ă€n lĂ€tt smĂ€rta eller mindre svullnad i benen. Även deras psykiska hĂ€lsa var god efter transplantationen och vare sig mottagare eller donatorer hade nivĂ„er av Ă„ngest eller depression som behövde behandlas.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ€°đŸ» Kraftig minskning av mödradödlighet i vĂ€rlden
Antalet mödrar som dör i samband med graviditet eller förlossning har minskat med nÀstan 38 procent sedan 1990.
đŸ€° AI kan minska risken för missfall
En AI kan göra blixtsnabba analyser av ultraljudsbilder för att ge lÀkare information om komplikationer som leda till missfall eller komplikationer.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.