Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤰 AI kan minska risken för missfall

🤰 AI kan minska risken för missfall

En AI kan göra blixtsnabba analyser av ultraljudsbilder för att ge läkare information om komplikationer som leda till missfall eller komplikationer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid University of Oxford i Storbritannien har tränat en AI att förutsäga vilka kvinnor som kan få allvarliga problem under sin graviditet, rapporterar The Guardian.

AI:n analyserar ultraljudsbilder av moderkakan och kan utifrån det redan under första trimestern avgöra risken för att barnet inte kommer att växa som det ska.

Den här analysen är normalt väldigt tidskrävande, men AI:n kan göra den på en bråkdel av den tid det tar en läkare. Många fler kvinnor kan därför få den här analysen och läkarna kan tidigt sätta in åtgärder om något är fel.

Att forskarna fokuserar på moderkakan beror på att den påverkar fostrets tillväxt under hela graviditeten. Att ett foster växer sakta eller slutar växa är ett tecken på att något är fel.

– Många studier visar att om du har en liten moderkaka i början av graviditeten så kommer du att ha en liten moderkaka vid födseln också och en liten moderkaka ger ett litet barn, säger Sally Collins, professor vid University of Oxford, i en kommentar till The Guardian.

Förutom missfall kan en liten moderkaka öka risken för andra komplikationer som preeklampsi (havandeskapsförgiftning). AI:n kan upptäcka tecken på komplikationer och avgöra vilken komplikation det rör sig om.

Nyckeln till framgången är att AI:n analyserar bilderna tillräckligt snabbt för att ge läkare och barnmorskor informationen direkt vid undersökningen.

– Det vi har utvecklat är en helt automatisk AI-metod för att mäta moderkakan och blodflödet mellan den och fostret. Det innebär att vi nu har ett verktyg som kan informera läkarna om storleken på moderkakan och blodflödet i realtid, säger Sally Collins.

Forskarna har genomför en pilotstudie med 143 kvinnor. Resultaten var så lovande att de nu ska gå vidare och rekrytera 4 000 brittiska kvinnor i en stor studie. Om den går bra kan vi snart ha ett nytt verktyg för att minimera risken för missfall.

🤰🏻 Kraftig minskning av mödradödlighet i världen
Antalet mödrar som dör i samband med graviditet eller förlossning har minskat med nästan 38 procent sedan 1990.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.