Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€° AI kan minska risken för missfall

đŸ€° AI kan minska risken för missfall

En AI kan göra blixtsnabba analyser av ultraljudsbilder för att ge lÀkare information om komplikationer som leda till missfall eller komplikationer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid University of Oxford i Storbritannien har trÀnat en AI att förutsÀga vilka kvinnor som kan fÄ allvarliga problem under sin graviditet, rapporterar The Guardian.

AI:n analyserar ultraljudsbilder av moderkakan och kan utifrÄn det redan under första trimestern avgöra risken för att barnet inte kommer att vÀxa som det ska.

Den hÀr analysen Àr normalt vÀldigt tidskrÀvande, men AI:n kan göra den pÄ en brÄkdel av den tid det tar en lÀkare. MÄnga fler kvinnor kan dÀrför fÄ den hÀr analysen och lÀkarna kan tidigt sÀtta in ÄtgÀrder om nÄgot Àr fel.

Att forskarna fokuserar pÄ moderkakan beror pÄ att den pÄverkar fostrets tillvÀxt under hela graviditeten. Att ett foster vÀxer sakta eller slutar vÀxa Àr ett tecken pÄ att nÄgot Àr fel.

– MĂ„nga studier visar att om du har en liten moderkaka i början av graviditeten sĂ„ kommer du att ha en liten moderkaka vid födseln ocksĂ„ och en liten moderkaka ger ett litet barn, sĂ€ger Sally Collins, professor vid University of Oxford, i en kommentar till The Guardian.

Förutom missfall kan en liten moderkaka öka risken för andra komplikationer som preeklampsi (havandeskapsförgiftning). AI:n kan upptÀcka tecken pÄ komplikationer och avgöra vilken komplikation det rör sig om.

Nyckeln till framgÄngen Àr att AI:n analyserar bilderna tillrÀckligt snabbt för att ge lÀkare och barnmorskor informationen direkt vid undersökningen.

– Det vi har utvecklat Ă€r en helt automatisk AI-metod för att mĂ€ta moderkakan och blodflödet mellan den och fostret. Det innebĂ€r att vi nu har ett verktyg som kan informera lĂ€karna om storleken pĂ„ moderkakan och blodflödet i realtid, sĂ€ger Sally Collins.

Forskarna har genomför en pilotstudie med 143 kvinnor. Resultaten var sÄ lovande att de nu ska gÄ vidare och rekrytera 4 000 brittiska kvinnor i en stor studie. Om den gÄr bra kan vi snart ha ett nytt verktyg för att minimera risken för missfall.

đŸ€°đŸ» Kraftig minskning av mödradödlighet i vĂ€rlden
Antalet mödrar som dör i samband med graviditet eller förlossning har minskat med nÀstan 38 procent sedan 1990.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.