Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©č ”PlĂ„stret” som kan se in i kroppen

đŸ©č ”PlĂ„stret” som kan se in i kroppen

En frimÀrksstor ultraljudenhet kan fÀstas som ett plÄster och ge oss kontinuerliga ultraljudsbilder frÄn alla delar av kroppen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ultraljud Àr en sÀker och smidig metod för att se vad som hÀnder inne i kroppen. Idag krÀvs det utrustning som bara sjukhus har rÄd med för att göra ultraljudsundersökningar, men det kan Àndras i framtiden.

Ett forskarlag frĂ„n MIT i USA har nĂ€mligen konstruerat en ultraljudsapparat som inte Ă€r större Ă€n ett frimĂ€rke. ”PlĂ„stret” kan generera högupplösta bilder av bland annat blodkĂ€rl, hjĂ€rta, lungor och mage.

PlÄstret sitter pÄ plats Àven om personen rör pÄ sig och exempelvis springer, cyklar eller lyfter vikter. Ett anvÀndningsomrÄde skulle dÀrför kunna vara att övervaka trÀningspass.

– Med ultraljudsbilder kan vi kanske se nĂ€r musklerna börjar bli överanstrĂ€ngda och det Ă€r dags att sluta trĂ€na för att undvika skador, sĂ€ger Xiaoyu Chen, en av forskarna bakom plĂ„stret, i ett pressmeddelande.

Andra anvÀndningsomrÄden som forskarna ser Àr att kontinuerligt övervaka en tumör för att se om den vÀxer eller se hur ett foster vÀxer i mammans mage.

Än sĂ„ lĂ€nge mĂ„ste plĂ„stret kopplas till en extern maskin med hjĂ€lp av kablar, men det hoppas forskarna kunna Ă€ndra pĂ„ i framtiden.

– Vi förestĂ€ller oss plĂ„ster som kan sitta pĂ„ olika stĂ€llen pĂ„ kroppen och som kommunicerar med din mobiltelefon dĂ€r en AI analyserar bilderna, sĂ€ger Xuanhe Zhao, professor pĂ„ MIT och en annan av forskarna bakom plĂ„stret.

Ett problem med ultraljudsundersökningar Àr att en hydrogel mÄste smetas ut pÄ koppen dÀr undersökningen ska göras. Den gelen torkar och mÄste bytas ut regelbundet. För att komma runt det problemet har forskarna utvecklat en ny typ av hydrogel som hÄller sig fuktig i 48 timmar, vilket gör att plÄstret kan skicka bilder under tvÄ dygn strÀck innan det behöver bytas ut.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ©ș E-tatuering hĂ„ller koll pĂ„ ditt blodtryck
En i det nÀrmaste omÀrklig sensor som kontinuerligt mÀter blodtrycket kan ge vÄrden mycket bÀttre uppfattning om hur en patients blodtryck verkligen ser ut.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.